wrapper

Πραγματοποιήθηκε, στις 17 Ιουνίου 2015, στην Ελευσίνα, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννη Βασιλείου, διευρυμένη σύσκεψη για την ενεργοποίηση και το συντονισμό εμπλεκομένων υπηρεσιών προς περιβαλλοντική αποκατάσταση και διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή του ιδιωτικού ΚΔΑΥ που είχε ξεσπάσει η φωτιά της 6ης Ιουνίου.

photo 7fΟ Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου, έθεσε ευθύς εξαρχής την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων περιβαλλοντικής αποκατάστασης και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, τόσο στην ευρύτερη περιοχή του συγκεκριμένου εργοστασίου στη θέση «Πάτημα» Ασπροπύργου, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του προϊσταμένου του Εργαστηρίου Διοξινών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κ. Λ. Λεοντιάδη, και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.

Από πλευράς Περιφέρειας Αττικής και Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής:

1. Παρέχεται συνδρομή σε όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες στις δειγματοληψίες και τα απαιτούμενα στοιχεία,
2. Βρίσκεται σε διαδικασία ανάκλησης η άδεια λειτουργίας της εταιρείας στον Ασπρόπυργο,
3. Δίνεται βάρος στην ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάταξης των υπολειμμάτων των υλικών (απαιτούνται 10-15 μέρες για τα αποτελέσματα των αναλύσεων) που κάηκαν έτσι ώστε να προωθεί ταχύτατα η περιβαλλοντικά και υγειονομικά ορθολογική διαχείρισή τους με δαπάνες του Πράσινου Ταμείου, και
4. Συνεχίζεται η συνεργασία με κατάλληλους ερευνητικούς φορείς για την τεκμηρίωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και της εξέλιξής της.

photo 2fΟ Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, κ. Ν. Αναγνωστόπουλος, έκανε αναφορά στην ανάγκη συστηματικής συνεργασίας των συμμετεχόντων στη σύσκεψη για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων περιβαλλοντικής ευθύνης. Επίσης, τόνισε τη σημασία συγκέντρωσης των ευρημάτων και άλλων φορέων/ οργανισμών που λαμβάνουν δείγματα από την περιοχή και προβαίνουν σε αναλύσεις.

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Ν. Μελετίου, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη, επεσήμανε την ανάγκη να αντιληφθούν οι αρχές του κέντρου της Αθήνας την κατάσταση ασυδοσίας που υπάρχει στο Θριάσιο, την ήδη επιβάρυνση που έχει δεχτεί η περιοχή, την ανάγκη να δίνεται η πρέπουσα σημασία στις γνωμοδοτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις νέων εγκαταστάσεων και τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ουσιαστικός μηχανισμός παρακολούθησης της λειτουργίας των όποιων δραστηριοτήτων στο Θριάσιο.

photo 4fΕπισημάνθηκε ότι το Εργαστήριο Διοξινών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» θα συνεχίσει για αρκετές εβδομάδες ακόμα τις αναλύσεις από δείγματα της περιοχής, παρέχοντας έτσι τεκμηριωμένη πληροφόρηση για την εκτίμηση της επικινδυνότητας και την ανάληψη σχετικών μέτρων και παρεμβάσεων σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες περιβάλλοντος. Τα όποια διαθέσιμα αποτελέσματα αναλύσεων κοινοποιούνται στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε σχετικά: «Απαιτούνται βιώσιμες λύσεις και όχι θάψιμο των θεμάτων κάτω από τόνους γραφειοκρατικής σκόνης. Η Δυτική Αττική εκπέμπει SOS και εμείς είμαστε διαρκώς στη μάχη για να κινητοποιήσουμε τους πάντες με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε».

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα περιβάλλοντος, κ. Ν. Αναγνωστόπουλος, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Ν. Μελετίου, ο Αντιδήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Α. Κωνσταντινίδης, η Κ. Καρδαμίτση, ασκούσα καθήκοντα Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Διοξινών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κ. Λ. Λεοντιάδης, η Αν. Προϊσταμένη του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, κ. Γ. Κοτίνη, η Προϊσταμένη του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών, κ. Σ. Πουλή, η Διευθύντρια Περιβάλοντος Περιφέρειας Αττικής, κ. Α. Παρασκευοπούλου, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας ΠΕΔΑ, κ. Α. Τσιάμας, ο Διευθυντής Ανάπτυξης ΠΕΔΑ, κ. Γ. Στρατιδάκης, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕΔΑ, κ. Ι. Νέγκας, η Διευθύντρια Υγειονομικού Ελέγχου ΠΕΔΑ, κ. Ε. Νίκα, ο Προϊστάμενος Τμήματος Χορήγησης Αδειών ΠΕΔΑ, κ. Σ. Λεμπέσης, ο Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος, κ. Κ. Ακρίβος, ο Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος ΠΕΔΑ, κ. Ε. Κοκμοτός, ο Προϊστάμενος Νομικού Γραφείου ΠΕΔΑ, κ. Α. Κατσέλης, εκπρόσωποι του ΕΟΑΝ, υπηρεσιακά στελέχη της επιθεώρησης περιβάλλοντος, των υπηρεσιών περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕΔΑ.

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής

Τηλέφωνο: 213 2047002
Fax: 213 2047053
e-mail: ant.dytikis@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.