wrapper

«Η ισότητα των φύλων δεν είναι μια γυναικεία υπόθεση αλλά μια οικουμενική υπόθεση»

«Τα θέματα φύλου ενώνουν, δεν χωρίζουν...»

isotita photo 1Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου στην Ελευσίνα, η συνάντηση διαβούλευσης για τη χωρική εξειδίκευση της ισότητας των φύλων στη Δυτική Αττική. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, στην εισαγωγική ομιλία του τόνισε τόσο τη σημασία του θέματος όσο και τις μέχρι τώρα δράσεις και έργα στην περιοχή που έχουν έμφυλη διάσταση. Η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα ισότητας των φύλων, κ. Ν. Δανιά, αναφέρθηκε αναλυτικά στη στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής για την ισότητα των φύλων, τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και το βασικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει και χωρικές εξειδικεύσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα.

isotita photo 2Στη συνάντηση συμμετείχαν και παρουσίασαν τις δράσεις των φορέων τους, η εκπρόσωπος του Γραφείου Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), κ. Α. Παπάζογλου, η επικεφαλής του τομέα ισότητας της ΕΝΠΕ, κ. Φ. Βρύνα, οι υπεύθυνες ισότητας της ΚΕΔΕ, κ.Α. Βαλαβάνη και Β. Γκοτσοπούλου, ενώ η Αν. Καθηγήτρια και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Μ. Γκασούκα, αναφέρθηκε στις πολλαπλές διακρίσεις με βάση το φύλο, τη σημασία αντιμετώπισης του γλωσσικού σεξισμού, ιδίως στα διοικητικά έγγραφα και την ανάγκη χαρτογράφησης κοινωνικών προβλημάτων αλλά και ανάλυσης των επιπτώσεων των πολιτικών από τη ματιά του φύλου (έμφυλη διάσταση/ έμφυλος χάρτης).

isotita photo 3Η διαβούλευση στηρίχθηκε στο κείμενο εργασίας της Π.Ε. Δυτικής Αττικής που παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη του Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δ. Μπουρίκο με ειδικές αναφορές στα χάσματα απασχόλησης, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας των γυναικών στη Δυτική Αττική αλλά και την ανάγκη ειδικής μέριμνας για γυναίκες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι γυναίκες πολυμελών νοικοκυριών, οι γυναίκες με αναπηρίες, οι γυναίκες Ρομά και οι γυναίκες ανασφάλιστες υπερήλικες.

Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία έγινε ειδική αναφορά στη διαβούλευση από εκπροσώπους των συμμετεχόντων φορέων συμπεριλαμβάνονται οι δράσεις για την συντροφική και συζυγική βία (Θριάσιο Νοσοκομείο), η προώθηση φιλικών χώρων στις γυναίκες που θηλάζουν (Θριάσιο Νοσοκομείο, Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού), ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός της ΓΓΙΦ και το αντίστοιχο πρόγραμμα ΕΣΠΑ (ΓΓΙΦ), η χαρτογράφηση της συμμετοχής των γυναικών στους αθλητικούς χώρους και τα στερεότυπα (Δήμος Μεγάρων), η ανάδειξη των γυναικείων συνεταιρισμών (ΕΝΠΕ) και η ανάγκη δικτύωσης και ενεργοποίησης των όποιων θεσμικών εργαλείων (ΚΕΔΕ).

Στη διαβούλευση συμμετείχαν: Η Δήμαρχος Μάνδρας- Ειδυλλίας, κ. Ι. Κριεκούκη, η Αντιδήμαρχος Μάνδρας- Ειδυλλίας, κ. Αδάμ, η Αντιδήμαρχος Ελευσίνας, κ. Δ. Οικονόμου, η Αντιδήμαρχος Μεγάρων, κ. Β. Μαυροειδή, η εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων της Αττικής, κ. Α-Μ. Νταγιάντα, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Μεγάρων, κ. Ε. Ρήγα, η εκπρόσωπος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής & Δ/ντρια 7ου Δ.Σ. Ασπροπύργου, κ. Μ. Βαβούλη, οι εκπρόσωποι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, κ. Ξ. Φουλίδη και κ. Θεολογής, η Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Ελευσίνας, κ. Κ. Ζγαντζούρη, η Υπεύθυνη Γραφείου Ισότητας Δήμου Ελευσίνας, κ. Α. Ζέπου, η Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού και Υπεύθυνη Γραφείου Ισότητας Δήμου Μεγάρων, κ. Φ. Στυλιανοπούλου, ο Προϊστάμενος Ισότητας των Φύλων Δήμου Φυλής, κ. Α. Γιαννουλάκης, η Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων Δήμου Ασπροπύργου, κ. Π. Θεοδοσίου, τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Φυλής, κ. Β. Βεοπούλου και κ. Ε. Πυρρώτη, ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος & Πρόεδρος της Επιτροπής Θηλασμού του Θριάσιου Νοσοκομείου, κ. Κ. Σουμάκης, ο Ιατρός Εργασίας, κ. Σ. Κωστόπουλος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Θριάσιου Νοσοκομείου, κ. Α. Παχή, η κοινωνική λειτουργός του Θριάσιου Νοσοκομείου, κ. Π. Τζανετή, η Διευθύντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του ΙΥΠ, κ. Ι. Αντωνιάδου, η παιδίατρος του ΙΥΠ, κ. Ζ. Ηλιοδρομίτη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Υλοποίησης και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας της ΓΓΙΦ, κ. Ζ. Μαγουλά, ο κοινωνικός ανθρωπολόγος της ΓΓΙΦ, κ. Ν. Λεβαντής, η συνεργάτιδα του γραφείου ισότητας της ΕΝΠΕ, κ. Σ. Αποστολάκη, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, κ. Β. Γιαπαλάκη, οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, κ. Μ. Γαρυφαλάκη και κ. Κ. Μενιδιάτη, εκπρόσωποι συλλόγων γυναικών και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε χαρακτηριστικά: 

«Η δομημένη διαβούλευση στη βάση συγκεκριμένου κειμένου εργασίας και ερωτηματολογίου αποτελεί την αναγκαία βάση για την εξειδίκευση της στρατηγικής της Περιφέρειας Αττικής για την ισότητα των φύλων στη Δυτική Αττική. Με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, των Δήμων της περιοχής, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, του Θριάσιου Νοσοκομείου και τοπικούς φορείς και συλλογικότητες, μπορούμε τώρα να προτείνουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την περιοχή μας που θα έχει και αρκετά καινοτομικά στοιχεία. Η Αντιπεριφέρεια σε συνεργασία με την αρμόδια Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο, κ. Ν. Δανιά προχωράει και σε αυτόν τον τομέα με τεκμηρίωση και διάθεση για συνεργασίες και απτά αποτελέσματα».

Attachments:
ΑρχείοΜέγεθος αρχείουΤελευταία Επεξεργασία
Download this file (ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ_ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ_ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ_30092016_1_3.pdf)ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ_ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ_ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ_30092016_1_3.pdf3944 kB2016-10-03 09:54

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής

Τηλέφωνο: 213 2047002
Fax: 213 2047053
e-mail: ant.dytikis@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.