wrapper

Την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Νεφελούδη Ανδρέα της Ευρωβουλευτού ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κούνεβα Κωνσταντίνα, του Δημάρχου Ελευσίνας, κ. Τσουκαλά Γεώργιο, του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, κ. Λίγγο Ευάγγελο καθώς και υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου, ενημερωτική εκδήλωση – ημερίδα, με θέμα :

Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία – Προκλήσεις και Προοπτικές για το μέλλον- Διαχείριση επικίνδυνων ουσιών στους χώρους εργασίας.

Επισυνάπτεται ο χαιρετισμός του ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.

------------------------------------------------------------------------------------

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας να πραγματοποιήσει την σημερινή εκδήλωση στην Ελευσίνα, ενώ αποτελεί σημαντικό γεγονός, είναι ταυτόχρονα και επιβεβλημένη. 
Σημαντικό γεγονός, γιατί γίνεται σε μια περιοχή σύμβολο βιομηχανικής ανάπτυξης, συνδεόμενη όμως διαχρονικά με εκατόμβες εργατικών ατυχημάτων.

Επιβεβλημένη γιατί, είναι παρόντα τα προβλήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, αφού ο μηδενισμός τους, αποτελεί στόχο συνεχούς προσπάθειας όλων των πλευρών. 
Τα προβλήματα όμως αυτά, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών, πρακτικά είναι αδύνατο να περιοριστούν εντός των εργασιακών χώρων. 
Άρα, πρόκειται για ένα γενικότερο ζήτημα. 
Η εκδήλωση π.χ. βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης κλίμακας, σε μια από τις 24 δραστηριότητες
Seveso της Δυτικής Αττικής, πέραν των δραματικών επιπτώσεων εντός του χώρου εκδήλωσης, έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, και μάλιστα σε βάθος χρόνου.
Για να μην αναφερθούμε στην περίπτωση που το ατύχημα εξελιχτεί σε ντόμινο.
Η Περιφέρεια Αττικής, στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας, έχει προχωρήσει σε ενημέρωση των πολιτών με ειδικά φυλλάδια, για το τι πρέπει να κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις. 
Επίσης χρηματοδοτήσαμε την επικαιροποίηση των ΣΑΤΑΜΕ, καθυστερούν όμως οι εγκρίσεις τους, ώστε να προχωρήσουμε και σε ασκήσεις ετοιμότητας του πληθυσμού και όλων των φορέων.
Πέραν αυτού, επειδή ζούμε σε βιομηχανική περιοχή, με δεδομένη την παραγωγή επικινδύνων και τοξικών αποβλήτων, εάν δεν υπάρξουν δυνατοί κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, που θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την παραγωγή, τη διακίνηση και τον τελικό αποδέκτη των αποβλήτων, τότε δυστυχώς, αλλά θα συνεχίσουμε να τα βρίσκουμε σε βουνά, σε χωράφια, σε παραλίες ή σε πηγάδια κοκ.
Ενώ, ακόμα και όταν τα εντοπίζουμε, αντί να αναμένουμε την άμεση απομάκρυνσή τους, τίθεται το ερώτημα εάν υπάρχει η όχι διαγωνισμός σε εξέλιξη, η ποτέ θα γίνει και πότε θα ολοκληρωθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση, ώστε να καθαρίσει ο τόπος, και δυστυχώς πάλι από την αρχή.
Το τελευταίο διάστημα δε, βιώνουμε μαζί με περιοχές του Πειραιά, ένα νέο περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Κατά καιρούς, κάνει την εμφάνιση της μια αφόρητη δυσοσμία, για όσους ανάλογα με την φορά του ανέμου την αναπνέουν, περιγραφόμενη ως οσμή γκαζιού.
Ως προς αυτό, πέραν των αναπόδεικτων υποθέσεων για την πηγή ή για τις πηγές προέλευσης της δυσοσμίας, ή για την δημιουργία του φαινόμενου, είναι βέβαιο πως είμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.
Όταν όμως απαξάπαντες αρνούνται να αποδεχτούν ότι αποτελούν την εστία του προβλήματος, ενώ ακούς πλήθος, βάσιμων μεν, πλην όμως αναπόδεικτων απόψεων για την προέλευση της δυσοσμίας, ο μοναδικός δόκιμος τρόπος για τον εντοπισμό της, δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην απόδειξη, με επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα.
Αυτός είναι ο λόγος που η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα χρηματοδοτήσει σχετική μελέτη, για τον εντοπισμό προέλευσης της συγκεκριμένης δυσοσμίας. 
Η υγεία και ασφάλεια εντός των εργασιακών χώρων και ολόκληρου του πληθυσμού, δεν μπορεί να οικοδομείται με νόρμες του παρελθόντος, όπου καθένας έκανε κυριολεκτικά ότι ήθελε, ειδικά στη περιοχή μας.
Η κατάσταση επιβάλλεται να αντιστραφεί, γιατί όπως γνωρίζουμε, ενίοτε, η συνήθεια γίνεται δεύτερη φύση του ανθρώπου.
Σήμερα υπάρχει η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και τα εργαλεία για την εφαρμογή της.
Η υλοποίηση όμως αυτής, απαιτεί κάτι περισσότερο.
Την κοινή βούληση όλων των πλευρών.
Με τις σκέψεις αυτές, μεταφέροντας στην σημερινή εκδήλωση και τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου, θεωρώ ότι προσφέρει σημαντικούς προβληματισμούς στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

 

 

Attachments:
ΑρχείοΜέγεθος αρχείουΤελευταία Επεξεργασία
Download this file (33381992_1812452705511015_2384575884372738048_n.jpg)33381992_1812452705511015_2384575884372738048_n.jpg72 kB2018-05-25 09:02

 


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής

Τηλέφωνο: 213 2047002
Fax: 213 2047053
e-mail: ant.dytikis@patt.gov.gr

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.