wrapper

Νέα επιδείνωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται από αύριο Δευτέρα 7-1-2019 και την Τρίτη 8-1-2019 με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τις σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα πελάγη. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το από 6-1-2019 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Α] Πολύ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τη Δευτέρα (07-01-2019) και την Τρίτη (08-01-2019) κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο oποίος σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.

Β] Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από το μεσημέρι της Δευτέρας (07-01-2019) στη Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Εύβοια και από το βράδυ της Δευτέρας (07-01-2019) στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής κυρίως Ανατολικής και Βόρειας), καθώς και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής και Κεντρικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα), οι οποίες την Τρίτη (08-01-2019) αρχικά στα βόρεια και από το μεσημέρι και στα υπόλοιπα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Σχετικό δελτίο τύπου έχει εκδόσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (βλέπε εδώ)

Σύμφωνα με την από 6-1-2019, 13:00 τακτική πρόγνωση της ΕΜΥ προβλέπονται για αύριο Δευτέρα 7-1-2018 σε περιοχές που αφορούν την Περιφέρεια Αττικής τα εξής:

"ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 

ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ Η ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΘΑΛΑΣΣΑ - ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΥΚΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΕΙΝΕΣ - ΗΜΙΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 300 ΜΕΤΡΑ). ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ - ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ. ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΤΟΠΙΚΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ -06 (ΜΕΙΟΝ 06) ΕΩΣ 08 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ 3 ΜΕ 5 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ."


ΑΤΤΙΚΗ 
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ Η ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ. ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ. ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ.  ΘΑ ΠΥΚΝΩΣΟΥΝ. 
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΤΟΠΙΚΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ -02 (ΜΕΙΟΝ 02) ΕΩΣ 06 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ. 

Mε βάση τις ανωτέρω προβλέψεις συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή των καιρικών συνθηκών και στην Περιφέρεια Αττικής.

Παρακαλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τα δελτία τύπου της ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr), τα τακτικά δελτία πρόγνωσης της ΕΜΥ (www.emy.gr) και να είναι προσεκτικοί, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Επίσης κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων. Εφόσον είναι αναγκαία η μετακίνηση να προτιμούνται η αστική συγκοινωνία και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Α. Γενικές Οδηγίες Προστασίας:

Προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα ΓΓΠΠ

Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα

Β, Ειδικά σε περιοχές που αναμένονται χιονοπτώσεις ή / και παγετός:
 
 
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
Οδήγηση σε περίπτωση σφοδρής χιονόπτωσης
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 • Να έχουν φορτισμένα τα κινητά τηλέφωνα,
 • Αν εγκλωβιστούν να παραμένουν στο όχημα με το παράθυρο έστω λίγο (ή για μικρό χρονικό διάστημα ή περιοδικά) ανοικτό για να υπάρχει εξαερισμός. Ειδική προσοχή ώστε να μην φράξει η εξάτμιση με χιόνι διότι υπάρχει κίνδυνος από αναθυμιάσεις στο εσωτερικό του αυτοκινήτου,
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
 • Να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)
ΧιονοπτώσειςΠαγετός
 
Χιονοπτώσεις - Παγετός

Θυελλώδεις άνεμοι

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

 • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

 • Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

 • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

 • Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

 • Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για θέματα αυτοπροστασίας στους κάτωθι συνδέσμους:

Οδηγίες προστασίας το χειμώνα

Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε: Χιονοπτώσεις και παγετός

Χιονοπτώσεις – παγετός: Ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου από την Ελληνική Αστυνομία και Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.