wrapper

Το δεύτερο σχέλος της άσκησης "ΦΑΕΘΩΝ 2019" της Περιφέρειας Αττικής, η άσκηση επί χάρτου με θέμα για θέματα δασικών πυρκαγιών διοργανώθηκε την Τετάρτη 8-5-2019 από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας με τη συνεργασία της Αντιπεριφέρειας Βορείου Τομέα Αθηνών και του Δήμου Πεντέλης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του πρώην Δημαρχείου ΔΚ Πεντέλης όπου και εξελίχθηκε το σενάριο. 

8-7-201- ΦΑΕΘΩΝ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ

Αντικειμενικός στόχος της άσκησης ήταν ο έλεγχος μέρους του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας.

Η ομάδα σχεδιασμού της άσκησης (Ο.ΣΧ.Α), που έχει συσταθεί από τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς, είχε επιλέξει μεθοδολογία διεξαγωγής και σενάριο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών τέτοιο ώστε να περιγραφεί αρχικά η επικρατούσα κατάσταση αναφορικά με το σχεδιασμό των εμπλεκόμενων φορέων σε προληπτικό καταρχήν επίπεδο και σε επίπεδο ετοιμότητας. Δηλαδή να υπάρξει αναφορά στα προληπτικά ληφθέντα αντιπυρικά μέτρα από τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και να περιγραφεί η ανάπτυξη των δυνάμεών τους κατά την  αυξημένη ετοιμότητα.

Στην συνέχεια επί του επιλεγμένου σενάριου, το οποίο άφηνε περιθώρια ώστε να καθοριστούν οι εκτιμένοι χρόνοι απόκρισης εξετάστηκαν θέματα όπως:

  • Η διαδικασία των επικοινωνιών μεταξύ των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων
  • Η φάση της άμεσης απόκρισης των εμπλεκόμενων δομών, της συλλογής πληροφοριών και της αρχικής εκτίμησης της κατάστασης
  • Η διαδικασία σύγκλησης και λειτουργίας έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) για δασική πυρκαγιά.
  • Τα μνημόνια ενεργειών, κυρίως των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πεντέλης αλλά και μέρους των μνημονίων ενεργειών των υπολοίπων εμπλεκόμενων
  • Η φάση κινητοποίησης-συνδρομής των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε δασική πυρκαγιά.

Το σενάριο που εξετάστηκε αφορούσε την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Πεντελικό Όρος, σε ημέρα πολύ υψηλής επικινδυνότητας (κατηγορία 4) για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, όπου επικρατούσαν πολύ ισχυροί βόρειοι, βορειονατολικοί άνεμοι. Φωτιά γρήγορα απέκτησε διαστάσεις και έχοντας ισχυρή δυναμική προχώρησε προς το βορειότερο τμήμα της Νέας Πεντέλης εισερχόμενη σε τμήμα αυτής.

Σε κάθε φάση της εξέλιξης της άσκησης οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέγραφαν τις δράσεις στις οποίες θα προχωρούσαν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και των συνεπειών της και ακολουθούσε σχετική ενημέρωση και συζήτηση ώστε να εξεταστούν οι δράσεις, οι συνέργειες και οι διαδικασίες αλλά να εντοπιστούν πιθανές δυσλειτουργίες και προβλήματα του επιχειρησιακού σχεδιασμού στην Π.Ε. Βορείου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου αλλά και γενικότερα του κάθε φορέα σε σχέση με τις προβλέψεις των κατευθυντήρων οδηγιών της ΓΓΠΠ.

Την άσκηση χαιρέτησε η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Β. Τομέα κα. Σοφία Κορωναίου και ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτριος Στεργίου – Καψάλης οι οποίοι και συμμετείχαν σε αυτή. Στην άσκηση συμμετείχαν σε διάφορους ρόλους (ασκούμενοι - παρατηρητές - αξιολογητές) ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου και Παρακολούθησης Σχεδίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κ. Φοίβος Σταμπολιάδης, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Δημήτριος Αδάμ,  ο Αντιδήμαρχος Πεντέλης κ. Ιωάννης Ξανθάκος, ο Δασάρχης Πεντέλης κ. Θανάσης Ρέππας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής κ. Χαράλαμπος Χιώνης, ο Πρόεδρος του Σύνδεσμου για την Προστασία και την Ανάπλαση του  Πεντελικού (ΣΠΑΠ) κ. Βλάσης Σιώμος, ο Διοικητής του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Παλλήνης, κ. Κώστας Ιωάννη καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής (από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε Βορείου Τομέα Αθηνών και της Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής), του Δήμου Πεντέλης, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, υπάλληλοι και στελέχη από το Υπουργείο Εργασίας, Δήμους της Π.Ε. Βορείου Τομέα, της ΔΕΔΗΕ, της ΕΥΔΑΠ, του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ, της 1ης ΥΠΕΠ (και νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής), του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ).

ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ 1  ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ 2  ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ 3 

ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ 4

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.