wrapper

susten1Η ετήσια Γιορτή Φιστικιού της Αίγινας (Aegina Fistiki Fest) αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Με αφετηρία ένα προϊόν που είναι ταυτισμένο με το νησί, η τοπική κοινωνία της Αίγινας έχει δημιουργήσει ένα θεσμό ο οποίος ενισχύει την τουριστική, γαστρονομική και πολιτιστική ταυτότητα της Αίγινας, δίνει προοπτική στη βιώσιμη χρήση των τοπικών φυσικών και πολιτιστικών πόρων, επιμηκύνει την τουριστική περίοδο στο νησί και, τελικά, προάγει την οικονομική δραστηριότητα σε συνδεδεμένους μεταξύ τους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η χειροτεχνία και ο αγροδιατροφικός τομέας. Για το λόγο αυτό, η Κοινοπραξία του έργου SusTEn Mechanism, μία διακρατική πρωτοβουλία για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη στην οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Αττικής, αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στη φετινή γιορτή, στο 4ο Aegina Fistiki Fest (20-23 Σεπτεμβρίου 2012).

Ήδη από την προ-φεστιβαλική περίοδο, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την ομάδα K.I.D.S. Make συνδιοργανώνουν τα λαγήνι Workshops. Από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, σπουδαστές και απόφοιτοι της αρχιτεκτονικής, των καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, των ανθρωπιστικών σπουδών, με την καθοδήγηση καταξιωμένων ακαδημαϊκών, διεθνώς αναγνωρισμένων εικαστικών καθώς και παραδοσιακών τεχνητών, λαϊκών καλλιτεχνών της Αίγινας και φιστικοκαλλιεργητών καλούνται να ερευνήσουν το νησί της Αίγινας ως αισθητικό φαινόμενο και να παράγουν σύγχρονα εικαστικά έργα και προτάσεις εμπνευσμένα από τον τόπο και τις παραδοσιακές τεχνικές και μεθόδους του νησιού (όπως το κοπανέλι, η αγγειοπλατική, η φιστικοκαλλιέργεια). Τα λαγήνιWorkshops αποτελούν μία καλή πρακτική βιώσιμης πολιτισμικής επιχειρηματικότητας με προέκταση στον τουρισμό, καθότι, αφενός, ενσωματώνουν το υφιστάμενο πολιτισμικό κεφάλαιο στη σύγχρονη πολιτισμική δημιουργία και, αφετέρου, ως πολιτιστικό γεγονός συμβάλλει στην τουριστική ελκυστικότητα ενός τόπου.

Στο κύριο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, η Γαστρονομική Ομάδα της Αίγινας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Πανεπιστημίου Πατρών και της Κοινοπραξίας SusTEn Mechanism, δημιουργεί ένα βιώσιμο γεγονός: ένα Γαστρονομικό Εργαστήριο με τίτλο «Φιστικάτες Νοστιμιές». Το βράδυ του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου, στη μικρή προβλήτα στην παραλία της Αίγινας γνωστοί Chefs χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες και γνωστά προϊόντα (Π.Ο.Π.) της Δυτικής Ελλάδας, θα δημιουργήσουν πιάτα υψηλής γαστρονομικής αξίας και θα μοιραστούν τα μυστικά τους με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Η συμμετοχή της Κοινοπραξίας στο 4ο Aegina Fistiki Fest θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση μίας ημερίδας τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Δανάη με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη στον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και τον Αγροδιατροφικό Τομέα». Η Περιφέρεια Αττικής και το Κέντρο Επιχείρησης και Καινοτομίας (BIC) Αττικής, θα παρουσιάσουν στην τοπική κοινωνία καλές πρακτικές αειφόρου επιχειρηματικότητας με βάση της ελληνική και τη διεθνή εμπειρία. Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.