wrapper

Συνεχίζονται οι εργασίες του Έκτακτου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με θέμα τα οικονομικά των Περιφερειών της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., Γιάννης Σγουρός, στην κεντρική εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τα οικονομικά των περιφερειών.

Όχι για να παραπονεθούμε και να ανακυκλώσουμε την εσωστρέφειά μας.

Όχι για να καταγγείλουμε την Κυβέρνηση για τις περικοπές. Ούτε για να ζητήσουμε κατανόηση και στήριξη από την Αντιπολίτευση. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε για να δείξουμε ότι όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι. Για να δείξουμε ότι όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Λιγότερα χρήματα στην Αυτοδιοίκηση σημαίνει λιγότερα έργα, λιγότερη ανάπτυξη και περισσότερη ανεργία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν επαιτεί.

Βάλαμε πλάτη σε όλα τα δύσκολα. Πήραμε σκληρές αποφάσεις. Κάναμε περικοπές. Τρέχουμε τα έργα. Όλα όμως έχουν ένα όριο. Κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη που έχει η χώρα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το ρόλο της Ιφιγένειας, όταν κάποιοι άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Δεν θα γίνουμε ο εύκολος στόχος κανενός. Ούτε τα εξιλαστήρια θύματα ενός συστήματος που τόσα χρόνια ξόδευε αδιάκοπα, και τώρα ο πνιγμένος προσπαθεί να πιαστεί από πάνω μας. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας. Ένα μοντέλο που θα σέβεται τον πολίτη, το δημόσιο υπάλληλο και τον επιχειρηματία που θέλει να επενδύσει.

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε το ρόλο και τη σημασία που διαδραματίζουν οι αιρετές Περιφέρειες στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι, νομοθετώντας μόνο, λύνουν τα προβλήματα της χώρας, κάνουν λάθος. Χρειάζονται και όλοι εκείνοι οι φορείς που θα κάνουν πράξη τη νομοθεσία.

Και αυτοί οι φορείς είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εμείς δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την εκτέλεση των έργων, για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Είμαστε σύμμαχος και όχι ανταγωνιστής της Πολιτείας.

Και επειδή ορισμένα πράγματα, αν και μοιάζουν αυτονόητα, δεν είναι, θέλω να υπενθυμίσω σε όλους, τη δουλειά που έχει γίνει από τις αιρετές Περιφέρειες, σε μόλις 3 χρόνια:

  • Οργανώσαμε ένα νέο θεσμό από το μηδέν
  • Πετύχαμε μειώσεις στα λειτουργικά μας έξοδα περισσότερο από 50%
  • Υπερδιπλασιάσαμε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και την πήγαμε, μέσα σε δύο μόλις χρόνια, από το 20 στο 50%
  • Αναλάβαμε και φέραμε σε πέρας καινούργιες αρμοδιότητες που μας μεταβιβάστηκαν, και μάλιστα χωρίς τους αντίστοιχους πόρους
  • Εκτελούμε έργα υποδομής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
  • Εξυπηρετούμε καθημερινά χιλιάδες πολίτες σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων
  • Έχουμε όλοι ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ

Θα περίμενε κανείς σε μια περίοδο κρίσης, αφού το Κράτος δεν έχει πλέον τα απαραίτητα κονδύλια, τουλάχιστον να κάνει ότι μπορεί με άλλους τρόπους για να διευκολύνει την κατάσταση: να παλέψει με τη γραφειοκρατία, να πατάξει τη διαφθορά, και να μας λύσει τα χέρια για να τρέξουμε, σαν αντιστάθμισμα στους πόρους που μας κόβει. Δυστυχώς, ούτε αυτό δεν γίνεται. Σκεφτείτε μόνο πόσοι Πρωθυπουργοί, πόσοι Υπουργοί και πόσοι Γενικοί Γραμματείς, έχουν αλλάξει αυτά τα τρία χρόνια που είναι η θητεία μας.

Αντί για λιγότερη γραφειοκρατία έχουμε περισσότερη.

Αντί για πιο γρήγορους ελέγχους έχουμε περισσότερους και πιο αργούς.

Αντί για λιγότερες διαδικασίες και εγκρίσεις έχουμε περισσότερες. Αντί να απλοποιούμε τη λειτουργία την κάνουμε πολυπλοκότερη».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από εκπροσώπους των εργαζομένων στις Περιφέρειες, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα κατά των απολύσεων, των περικοπών και της κινητικότητας. Ο Υπουργός απάντησε ότι:

«Στο Υπουργείο οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές και δεν υπάρχει Σωματείο που έχει ζητήσει να με δει και δεν το έχω δεχθεί. Δεν είναι διάλογος κωφών. Περίμενα, λοιπόν, όποιος θέλει να έρθει στο γραφείο μου να μιλήσουμε. Και βέβαια η δουλειά είναι ιερό δικαίωμα. Και για τους 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Μετά από 35 χρόνια δουλειάς, γνωρίζω τί είναι ο διάλογος και τί το show. Αντιλαμβάνομαι ότι θα πρέπει να παίζει ένα πλάνο στα δελτία των οκτώ. Όμως, το φίδι του φασισμού και του ναζισμού θέλει έναν κόρφο για να τραφεί».

Αμέσως μετά τις αντιδράσεις μερίδας συνέδρων, ο Υπουργός Εσωτερικών διέκοψε την ομιλία του και αποχώρησε. Ακολούθησε δεκάλεπτη διακοπή των εργασιών. Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.

Νωρίτερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο των Περιφερειών για την ανάπτυξη της χώρας, τονίζοντας ότι «ανάπτυξη χωρίς τις Περιφέρειες δεν γίνεται», ενώ υπενθύμισε ότι η κατάκτηση από τη χώρα μας της 4ης θέσης στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ έχει επιτευχθεί μετά από κοινή προσπάθεια εκατοντάδων ανθρώπων, στα Υπουργεία και στις Περιφέρειες, αλλά οφείλεται και  στη συνολική στρατηγική για το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το ΕΣΠΑ δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι, ποιότητα ζωής και ανάπτυξη, ενώ ανέλυσε τις δυο προτεραιότητες του Υπουργείο για την αναθεώρηση του παρόντος ΕΣΠΑ και το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ. Παράλληλα, τόνισε ότι το «μερίδιο των Περιφερειών στο καινούργιο ΕΣΠΑ θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι για την ορθή αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ ο ρόλος των Περιφερειών είναι αυξημένος, διότι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις τοπικές ανάγκες αλλά και τις προοπτικές. Κλείνοντας τόνισε ότι «το καράβι της Ελλάδας συνεχίζει να ταξιδεύει σε φουρτούνα αλλά το καράβι έχει πυξίδα και θα πιάσει λιμάνι».

Ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των δομών του Κράτους, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να πάει ένα Κράτος μπροστά χωρίς να αξιολογεί τις δομές του», ενώ επεσήμανε ότι το Υπουργείο του είναι ανοιχτό στο διάλογο, λέγοντας «εμείς μιλάμε και θα μιλάμε με όλους. Περιμένουμε τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους, όλα τα θεσμικά όργανα να μας δώσουν τις δικές τους ιδέες».

Στα αρχεία που επισυνάπτονται μπορείτε να βρείτε τις αναλυτικές ομιλίες του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού

Attachments:
ΑρχείοΜέγεθος αρχείουΤελευταία Επεξεργασία
Download this file (Ομιλία Προέδρου ΕΝΠΕ, Γιάννη Σγουρού.pdf)Ομιλία Προέδρου ΕΝΠΕ, Γιάννη Σγουρού.pdf94 kB2013-09-20 17:26
Download this file (Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.pdf)Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.pdf93 kB2013-09-20 17:27

Αυτοτελές Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής

Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr

Ο ενδεδειγμένος τρόπος επικοινωνίας με το Αυτοτελές Γραφείο τύπου, κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων,
είναι μέσω email το οποίο παρακολουθούμε διαρκώς

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.