ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΕΡΜΙΝΑΣ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

Ερμίνα Κυπριανίδου: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΩΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

“ΟΛΒΙΟΣ ΟΣΤΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΣΧΕ ΜΑΘΗΣΙΝ”
Ευριπίδης

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, που φέτος διεξάγονται για τρίτη χρονιά, αποκτούν ιδιαίτερο βάρος σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη και την Ελλάδα περίοδο, που ο ακροδεξιός – ρατσιστικός λόγος βρίσκει ξανά πρόσφορο έδαφος στην Ευρώπη.

Το μετεμφυλιακό κράτος της μισαλλοδοξίας, που οικοδομήθηκε μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε επιλέξει συνειδητά να αποκόψει από την ιστορική μνήμη των νεώτερων γενιών, το γεγονός της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στις 12 Οκτωβρίου 1944.

Γενιές και γενιές Ελλήνων έμαθαν πως η έναρξη ενός πολέμου, αυτή που συνέβη στις 28 Οκτωβρίου 1940, με το «ΟΧΙ» απέναντι στους Ιταλούς φασίστες και τους Γερμανούς ναζιστές, είναι σημαντικότερη από τη νικηφόρα έκβαση του πολέμου, ενάντια στον ολοκληρωτισμό, που επισφραγίστηκε με την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944. Εύλογο… Οι ηττημένοι του εμφυλίου, αυτοί που έδωσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους ναζί, δεν ήταν «βολική αφήγηση», γι’ αυτούς που συμμάχησαν με τους ταγματασφαλίτες και τους μαυραγορίτες, πάνω στην ταλαιπωρημένη χώρα και στο ρακένδυτο λαό. Η κυρίαρχη αφήγηση αποσιώπησε τη συμβολή των πολλών απλών ελλήνων, του ΕΑΜικού κινήματος, του ΕΛΑΣ, στον αγώνα ενάντια στη ναζιστική κατοχή -προείχαν ο εξοβελισμός των ανυπότακτων, η σπίλωση και η ταπείνωσή τους.

«Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη», έχει πει ο νομπελίστας Μίλαν Κούντερα – και σε αυτήν ακριβώς την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης, στοχεύουν οι εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου – Η Αθήνα ελεύθερη», που φέτος διεξάγονται για τρίτη χρονιά, με τη συμβολή φορέων, όπως το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ.

Με εκθέσεις φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, συναυλίες, ιστορικούς περιπάτους, δημόσιες συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες και ομάδες προφορικής Ιστορίας, προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών και άλλες δράσεις, οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα σημαντικότερα γεγονότα της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης. Τους δίνεται η δυνατότητα -που για δεκαετίες είχαν αποστερηθεί- στην πόλη τους, την Αθήνα, να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνουν φασιστική και ναζιστική θηριωδία και πόσες θυσίες χρειάστηκαν, για ν’ ανασάνουν ξανά ελεύθεροι οι λαοί.

Η άρτια ανασύσταση της ιστορικής μνήμης της πόλης, με τις εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου – Η Αθήνα ελεύθερη», είναι μια σημαντική συμβολή και για το μέλλον μας, σε μια περίοδο που οι νοσταλγοί του ολοκληρωτισμού, οι κήρυκες του ρατσιστικού λόγου, οι πολέμιοι της Δημοκρατίας, επιχειρούν να επιβάλλουν το ολοκληρωτικής κοπής αφήγημά τους, με αφετηρία τις ανάλγητες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη.

Κεντρικό σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων είναι ένα κτίριο με ιδιαίτερο συμβολισμό για την ιστορία της Αθήνας, το Κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας. Ο χώρος στον οποίο βασανίστηκαν άγρια εκατοντάδες αγωνιστές κατά της Χούντας. Ακριβώς για να τονιστεί ότι ο αγώνας ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό δεν είναι μόνο «θέμα εισβολής και κατοχής ξένων δυνάμεων», και ότι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό είναι συνεχής και αδιάλειπτος, σε κάθε μικρή και μεγάλη έκφανση της ζωής της πόλης.