Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών

Καλλιθέα, 11.2.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απολογισμός Ελέγχων από τον Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο 2019 από κλιμάκια του τμήματος Εμπορίου στη περιοχή ευθύνης της Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Ύστερα από εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών, Δήμητρας Νάνου, τα κλιμάκια του τμήματος Εμπορίου της Π.Ε Νότιου Τομέα Αθηνών διενήργησαν σειρά ελέγχων στα όρια ευθύνης τους από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο 2019.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 483 έλεγχοι σε χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα αγορανομικού ενδιαφέροντος, σε σχολικά κυλικεία και πάσης φύσεως χώρους διακίνησης-διάθεσης τροφίμων και ποτών.

Ειδικότερα από το σύνολο των 483 ελέγχων σε όλους τους Δήμους ευθύνης της ΠΕ Νότιου Τομέα έγιναν:

 1. 259 έλεγχοι σε σχολικά κυλικεία
 2. 32 έλεγχοι σε καταστήματα καφέ αναψυκτήρια
 3. 39 έλεγχοι σε Σούπερ Μάρκετ
 4. 119 έλεγχοι σε διάφορα εμπορικά καταστήματα
 5. 23 έλεγχοι σε υπαίθριο εμπόριο.

Σημειωτέον ότι μόνο τον μήνα Δεκέμβριο 2019 πραγματοποιήθηκαν από τα κλιμάκια του τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής περισσότεροι από 150 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ποσού 17.000€.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν 20 δειγματοληψίες σε είδη τροφίμων ευρείας κατανάλωσης, τα οποία εστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Εξ αυτών τα 2 βρέθηκαν μη κανονικά ως προς τις ενδείξεις τους.

Αναλυτικότερα στους οκτώ (8) δήμους ευθύνης της Π.Ε Νοτίου Τομέα Αθηνών πραγματοποιήθηκαν συνολικά οι παρακάτω αγορανομικοί έλεγχοι :

 • Δήμος Καλλιθέας: 116 έλεγχοι
 • Δήμος Νέας Σμύρνης: 54 έλεγχοι
 • Δήμος Γλυφάδας: 56 έλεγχοι
 • Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου: 77 έλεγχοι
 • Δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού: 39 έλεγχοι
 • Δήμος Αγίου Δημητρίου: 52 έλεγχοι
 • Δήμος Παλαιού Φαλήρου: 37 έλεγχοι
 • Δήμος Αλίμου: 52 έλεγχοι

Η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, Δήμητρα Νάνου δήλωσε πως «οι έλεγχοι δεν θα σταματήσουν. Δεν εφησυχάζουμε για το καλό των πολιτών της Αττικής, τους οποίους πρέπει να προστατέψουμε από κρούσματα αισχροκέρδειας, αλλά και από πρακτικές που μπορούν να αποβούν επιζήμιες για την υγεία των κατοίκων της Αττικής».

Τόνισε δε ότι «επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι η υγεία των καταναλωτών και η προστασία των ευσυνείδητων επιχειρηματιών θα είναι προμετωπίδα και σε αυτή τη προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής και του ίδιου του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη».