ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

                                                                                                                                           

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ

12.05.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 12.5.2021 πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών η 12η συνάντηση εργασίας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, με αντικείμενο:

  • Την παρουσίαση της λειτουργίας του ιατρείου διακοπής καπνίσματος και της δράσης διακοπή καπνίσματος «ΟΣΟ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ» από την Ιατρό Πνευμονολόγο-Φυματιολόγο του Δημοτικού Κέντρου Υγείας Καλλιθέας, κ. Κυριακάκη Ζαχαρούλα.
  • Την παρουσίαση των δράσεων και των προγραμμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί από τους Δήμους όπως εθελοντικές αιμοδοσίες, διενέργεια RapidTest, διαδικτυακές συναντήσεις ψυχολογικής υποστήριξης κλπ.
  • Την δημιουργία για τη διασύνδεση των κοινωνικών φαρμακείων των Δήμων με σκοπό την ανταλλαγή φαρμάκων και την καλύτερη διάθεσή τους στους πολίτες.
  • Την διερεύνηση τρόπου μετακίνησης προς τα εμβολιαστικά κέντρα των πολιτών με δυσκολία μετακίνησης.

Στην τηλεδιάσκεψη έκανε παρέμβαση ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εξέφρασε τη βούλησή του η Περιφέρεια Αττικής να εξελιχθεί σε Πρότυπη Περιφέρεια Υγείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Παρατήρησε δε ότι οι θεσμικές συναντήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης και προσυμπτωματικού Ελέγχου δημιουργούν πρωτοποριακά δεδομένα και συμβάλλουν στη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης. Παρουσίασε τέλος το «smartwatch» και την μελλοντική διάθεση του από τους Δήμους σε μοναχικούς ανθρώπους για την καταγραφή δεδομένων όπως της γεωγραφικής θέσης, της θερμοκρασίας σώματος, του ρυθμού των καρδιακών παλμών, το επίπεδο της συστολικής και διαστολικής πίεσης αίματος, το επίπεδο οξυγόνου αίματος κλπ., αλλά και την δυνατότητα χρήσης κουμπιού έκτακτης ανάγκης,ώστε να ειδοποιηθεί το κέντρο διαχείρισης για την ανάγκη άμεσης υποστήριξης ή/και επέμβασης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, κ. Δήμητρα Νάνου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημαντικότητα της δημιουργίας βιβλιοθήκης θεμάτων και την αξιοποίηση τους από τους Δήμους με σκοπό τη διάχυση των καλών πρακτικών. Αναφέρθηκε επίσης στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2021 -2027 που είναι σε εξέλιξη και τους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί ειδικά στο πεδίο της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, κ. Δήμητρα Νάνου. Την οργάνωση της συζήτησης ανέλαβε ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Νίκος Σοφός, ενώ την παρουσίαση έκανε ο Υπεύθυνος Προγραμμάτων του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη, κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος. Στη τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος η κ. Αγνή Γκέτσιου από το γραφείο Περιφερειάρχη, η κ. Αργυρούλα Αργύρη από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών και εκπρόσωποι από όλους τους Δήμους του Νότιου Τομέα: η κ. Τσουμάνη Αλίκη, υπεύθυνη ΚΕΠ Υγείας (Π. Φάληρο), ο κ. Νότης Γιατζίδης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης (Νέα Σμύρνη), ο κ. Mπαμπάνας Αθανάσιος (Άγ. Δημήτριος), η κ. Ουρανία Ζαχαροπούλου, Δ/ντρια Κοινωνικής Αντίληψης (Άλιμος), η κ. Τριάδα Κουρτέσα, Συντονίστρια ΚΕΠ Υγείας (Αργυρούπολη – Ελληνικό), η κ. Ευαγγέλου Εβίτα, Κοινωνική λειτουργός (Γλυφάδα) και η κ. Δήμητρα Παπαγεωργίου, Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Υπηρεσίας (Μοσχάτο – Ταύρο).

Η επόμενη τηλεδιάσκεψη προγραμματίστηκε για τις 8.6.2021