Με αφορμή τις φετινές εκδηλώσεις η Ερμίνα Κυπριανίδου Αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα Αθηνών δήλωσε :

Για τρίτη χρονιά φέτος οι εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη» γεμίζουν με δράσεις πολιτισμού και ιστορικής μνήμη την πόλη. Για την Περιφέρεια Αττικής, και τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών ιδιαίτερα, αποτελεί δικαίωση το ότι η πρωτοβουλία για την καθιέρωση του εορτασμού της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, φέτος πήρε την μορφή  ευρείας  συνεργασίας και κοινών δράσεων: μαζί με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Δήμο Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τη ΕΡΤ.

Με τη βεβαιότητα ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί ένα εφόδιο πολύτιμο, ειδικά σε περιόδους πολύπλευρης κρίσης όπως η σημερινή που αναζητούμε τα όσα μας ενώνουν και μας εξυψώνουν συλλογικά, απέναντι σε παλιούς και νέους φασισμούς και επιβολές, η πρόσκληση απευθύνεται ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους

Την Πέμπτη λοιπόν 12 Οκτώβρη στην επέτειο της απελευθέρωσης στις 19:00 ,διοργανώνουμε συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά  και τη Ματούλα Ζαμάνη με τίτλο «Αθήνα, ανοχύρωτη πόλη», μπροστά από το κτήριο 6 του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας.

Με επίκεντρο τα κτήρια του  πρώην ΕΑΤ- ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας – χώρος που παραχωρήθηκε πρόσφατα στην Περιφέρεια Αττικής-  επιδιώκουμε να  συνδέσουμε με ένα κόκκινο νήμα τους αγώνες του λαού και της νεολαίας μας κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής με την αντιδικτατορική δράση,  υπενθυμίζοντας  την αναγκαιότητα του αγώνα ενάντια  στον φασισμό/ναζισμό, το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον πόλεμο και τη βία.