Πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944: Η Αθήνα Ελεύθερη» συνυπεγράφη σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων. 

Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου. Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία εκπροσώπησε ο ΓΓ του Ιδρύματος καθηγητής Παύλος Σούρλας, το Δήμο Αθηναίων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμ. Λαμπρακάκης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους η Δ/ντρια της ΚΥ Μαριέττα Μινώτου, και την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ο πρόεδρος της Διονύσης Τσακνής .

Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου καταδεικνύεται η επιθυμία των συμβαλλομένων για τη συνδιοργάνωση σε ετήσια βάση εκδηλώσεων, με στόχο την καθιέρωση του εορτασμού της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής ως μιας πραγματικής γιορτής των κατοίκων της πόλης, την ανάδειξη του αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό/ναζισμό κατά την περίοδο του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου και τη διάχυση της σχετικής με την περίοδο επιστημονικής γνώσης στο ευρύ κοινό.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν εκθέσεις τεκμηρίων, ιστορικούς περιπάτους, συναυλίες, δημόσιες συζητήσεις, δημιουργία και προβολή ντοκιμαντέρ και άλλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις.
Το πρωτόκολλο θα έχει ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.