Με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής εισήχθη σαν τακτικό θέμα της ημερήσιας διάταξηςστην 23η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 9/7/2015, η ενημέρωση – συζήτηση σχετικά με το Πεδίον του Άρεως και η έγκριση σύναψης και όρων προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων για την καθαριότητα του Πεδίου του Άρεως, με εισηγήτρια την κα. Ε. Κυπριανίδου, Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Η εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη η οποία υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ως εξής:

Εισήγηση

Το Πεδίο του Άρεως – 230 στρέμματα στο κέντρο μιας μεγαλούπολης σαν την Αθήνα, σήμερα όπως είναι γνωστό παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, αλλά έχει και πολλές δυνατότητες και μπορεί -με τις παρεμβάσεις τις περιφερειακής αρχής και τις δράσεις των πολιτών- να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει σαν ένας μεγάλος χώρος πρασίνου και αναψυχής για την Αθήνα.

1) τι παραλάβαμε όσον αφορά το ΠτΑ

Οι επιλογές της προηγούμενης διοίκησης οδήγησαν έναν χώρο, που θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός υπερτοπικός πόλος πρασίνου και αναψυχής, στην απαξίωση.

Κάποτε το Πεδίον του Άρεως αποκαλούνταν «Παράδεισος σε μακέτες» η σκοτεινή πλευρά του «παραδείσου» γιατί η μεγαλεπήβολη ανάπλαση εκατομμυρίων ευρώ (10.063.990 ευρώ) του 2010 παραδόθηκε από την Υπερνομαρχία τότε με δόξες και τιμές, αλλά ανολοκλήρωτη – και μετά αφέθηκε να ρημάξει εντελώς.

Παραλάβαμε ένα σκηνικό εγκατάλειψης:

  • Μια αποψιλωμένη υπηρεσία Πάρκων και Αλσών με μόλις πέντε εργαζόμενους. Αποτέλεσμα αυτού η εξάρτηση από εξωτερικές εργολαβίες υψηλού κόστους και χαμηλής αποτελεσματικότητας. Τον Σεπτέμβρη του 2014 δεν ήταν ενεργή ούτε μία σύμβαση καθαρότητας ή φύλαξης, παρά μόνο κάποιοι διαγωνισμοί σε εξέλιξη.
  • Συσσωρευμένα προβλήματα, καταστροφή και φθορές στις βασικές υποδομές του πάρκου λόγω της ημιτελούς εργολαβίας (ο ανάδοχος είχε κηρυχθεί έκπτωτος τον Αύγουστο 2014) αλλά και συνεχών βανδαλισμών λόγω της ελλιπούς φύλαξης και απουσίας συντήρησης.

Επιπλέον, στην Αθήνα της κρίσης και της φτώχειας, το ΠτΑ έγινε χώρος που εκδηλώνονται φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού: άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι, πρόσφυγες, σεξουαλική εκμετάλλευση και πορνεία κλπ. Αυτή η κατάσταση δικαιολογημένα αποθαρρύνει τη χρήση του πάρκου και ανατροφοδοτεί την εγκατάλειψη.

Η αναβάθμιση του Πεδίου του Άρεως αποτελεί για την Περιφερειακή Αρχή κεντρικό στοίχημα, είναι πολυπαραγοντικό θέμα (κοινωνικό – τεχνικό – νομικό – οικονομικό -περιβαλλοντικό).

2) Τι κάναμε:

Με καθημερινή άοκνη προσπάθεια, αντιμετωπίσαμε λοιπόν τα προβλήματα:

α) Όσον αφορά την καθαριότητα: Αντίθετα με το μοντέλο που ήθελε η καθαριότητα να ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρείες (με χαμηλή αποτελεσματικότητα σε σχέση με το κόστος) προχωρήσαμε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων ώστε να αναλάβει μέσω Προγραμματικής Σύμβασης την καθαριότητα (204.000€ για ένα χρόνο). Θεωρούμε πως έτσι θα έχουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών, με χαμηλότερο κόστος και όρους δημόσιου συμφέροντος και όχι κέρδους.

β) Όσον αφορά τη φύλαξη: Επανεξετάσαμε τον διαγωνισμό για τη φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία security. Εν τω μεταξύ, μέσα από τη συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και του “μνημονίου Συνεργασίας” που υπογράψαμε, η παρουσία της ΕΛΑΣ στο χώρο είναι πιο τακτική και αποτελεσματική. Με την συνδρομή της κλείνουν οι πόρτες σύμφωνα με τον κανονισμό της Περιφέρειας (6:00-23:00) ταυτόχρονα έχουν αναπτύξει μέσα στο πάρκο πεζές περιπολίες και μηχανοκίνητες περιμετρικά. Επιπλέον ήδη έχουμε δρομολογήσει την διαδικασία πρόχειρου διαγωνισμού για την φύλαξη του πάρκου λόγω των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών (φωτιά) μέχρι να εγκριθούν οι οκτάμηνες συμβάσεις που αιτηθήκαμε.

γ) Όσον αφορά το προσωπικό: Έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Πάρκων και Αλσών. Είναι γνωστό ότι με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου διεκδικούμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Παράλληλα, με ανοιχτή πρόσκληση στους εργαζόμενους της περιφέρειας ζητήσαμε την ενίσχυση της υπηρεσίας (ήδη έχουν αποσπασθεί τέσσερις υπάλληλοι και η προσπάθεια συνεχίζεται-σήμερα απασχολούνται οκτώ). Ταυτόχρονα υποβάλαμε αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου οκτώ μηνών.

δ) Για την αποκατάσταση των υποδομών: Προχωράμε στην ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης αλλά και την επισκευή ζημιών που έχουν εν των μεταξύ προκληθεί. Η σχετική τεχνική εργολαβία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και περιλαμβάνει το κτίριο Οικονομίδη, τα άλλα μικρότερα κτίρια εντός του ΠτΑ και παρεμβάσεις στον ηλεκτροφωτισμό, τα πυροσβεστικά δίκτυα, τα συστήματα νερού, τον αστικό εξοπλισμό (παγκάκια, κάδοι κλπ), στη βελτίωση του πρασίνου- φυτεύσεις.

Επιπλέον, προκηρύξαμε και αναθέσαμε τεχνική εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επισκευή και συντήρηση των παιδικών χαρών και την πιστοποίησή τους ώστε να αποδοθούν τους επόμενους μήνες στο κοινό. – Έγινε ο διαγωνισμός βρισκόμαστε στη τελική φάση υλοποίησης.

– Συντήρηση πρασίνου : Ο διεθνής διαγωνισμός βρίσκεται στην έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο. Είμαστε σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την διάσωση του Φοίνικα από το Σκαθάρι (είναι το μοναδικό μέρος που διασώθηκε ο Φοίνικας.)

– Αποψίλωση (και κίνδυνος πυρκαγιάς) :Ολοκληρώνεται η αποψίλωση του Πάρκου, κοπή χόρτων και ξερών δένδρων. Γίνεται καθημερινό και συστηματικό πότισμα (παρά τον βανδαλισμό στο δίκτυο με τις ηλεκτροβάνες). Μετά από συνεννόηση με την Πυροσβεστική υπηρεσία καθημερινά βρίσκεται ένα πυροσβεστικό όχημα στο Πάρκο (υπάρχει εγρήγορση και συνενόηση).

ε) Για τα προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού:

Τα προβλήματα που εκδηλώνονται θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με όρους αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, όπως αρμόζει στον πολιτισμό μας. Βρισκόμαστε στη διαδικασία διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών, φορείς και συλλογικότητες, για την αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού προβλήματος και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μέσα στο πάρκο, με όρους αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς.

Και πιο συγκεκριμένα καλέσαμε σε συνεργασία εξειδικευμένους φορείς (Γιατροί του Κόσμου, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, Πράξις, Άρσις και Νόστος) για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των οξυμένων φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού, σε ένα χώρο όπου συγκεντρώνονται ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αναζητώντας καταφύγιο, με στόχο την αποφόρτιση του Πάρκου.

στ) Για να γεμίσει το πάρκο κόσμο και πολιτισμό:

Πάρκο χωρίς πολιτιστική δράση δεν υπάρχει, γι αυτό τους τελευταίους μήνες, έχουμε πολλές φορές παραχωρήσει χωρίς αντίτιμο την άδεια σε συλλογικότητες να χρησιμοποιήσουν το πάρκο για πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις, ενώ και σαν Περιφέρεια Αττικής έχουμε διοργανώσει αντίστοιχες δραστηριότητες, ιδιαίτερα σε εορταστικές περιόδους.

3) Πώς θα συνεχίσουμε:

Παρά τα σημαντικά προβλήματα, το ΠτΑ παραμένει για την Νέα Περιφερειακή Aρχή ένας σημαντικός ελεύθερος χώρος, με μεγάλη επισκεψιμότητα, δυνατότητες και προοπτικές. Ένας χώρος που οφείλει να αποδοθεί στους χρήστες του ανοιχτός και με σεβασμό στο αίσθημα ασφάλειας.

Έχουμε ξεκινήσει μια στενή συνεργασία με ενεργές συλλογικότητες πολιτών και κοινωνικούς φορείς, ώστε μεσοπρόθεσμα το Πεδίο του Άρεως να ξαναγίνει ένας πνεύμονας πρασίνου, αναψυχής, άθλησης και δημιουργίας. Η απόδοση του πάρκου στους πολίτες, με σεβασμό στο αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Προοπτικά, το Πεδίο του Άρεως μπορεί να γίνει το παράδειγμα της περιφέρειας για ποιότητα ζωής, αλληλεγγύη, πολιτισμό. Αυτό επιδιώκουμε και σε αυτή μας την προσπάθεια ζητάμε τη συνδρομή όλων, των πολιτών και των θεσμικά συναρμόδιων φορέων.

Μελλοντικά σχέδια:

Βρισκόμαστε σε επαφή με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας ώστε να αποδώσουμε τμήμα των κτιριακών υποδομών που θα έχουμε στη διάθεσή μας άμεσα για σκοπούς φοιτητικής μέριμνας και πολιτισμού.

Βρισκόμαστε σε επαφή με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας με σκοπό την δημιουργία φυτώριου σε χώρο 9 στρεμμάτων στο Πάρκο.

Επίσης, μια πλειάδα κοινωνικών φορέων και οργανώσεων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που αφορούν το πάρκο σταθερά και μακροπρόθεσμα.

Είναι πάγια θέση μας ότι η εθελοντική ενεργοποίηση της κοινωνίας – ιδιαίτερα μέσα από δράσεις πολιτισμού – μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στο ζωντάνεμα των δημόσιων χώρων στην πόλη.

Το Πεδίον του Άρεως, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για μας, ως δημόσιο αγαθό, με τη συμμετοχή και συμβολή όλων στις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής.