Ερμίνα Κυπριανίδου: Ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου επαναλειτουργίας του Θεάτρου του Λυκαβηττού και αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου 

190620 theatro likavitouΣτόχος η διαμόρφωση και η αναβάθμιση της έκτασης μπροστά από το Θέατρο Λυκαβηττού, για τη δημιουργία ενός σημείου αναφοράς στην πόλη των Αθηνών με περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, παιδαγωγικό και διαδραστικό χαρακτήρα.

Ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της φιλόδοξης παρέμβασης  στο Λυκαβηττό έγινε σήμερα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που άνοιξε το δρόμο για την εκκίνηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του Θεάτρου Λυκαβηττού.

Με εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνας Κυπριανίδου το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ) για τον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου του Θεάτρου Λυκαβηττού, συνολικού προϋπολογισμού 227.244 ευρώ.

Με αφετηρία το γεγονός ότι ο Λόφος του Λυκαβηττού αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μητροπολιτικό χώρο πρασίνου, πολύτιμο πόρο για τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, ο οποίος παρά την υποβαθμισμένη σημερινή εικόνα συνεχίζει να αποτελεί περιβαλλοντικό πόλο αναψυχής τοπικής αλλά και υπερτοπικής σημασίας, τόσο για τους κατοίκους των γύρω περιοχών όσο και για τους επισκέπτες τουρίστες, η κ. Κυπριανίδου παρουσιάζοντας τα πολλαπλά οφέλη από την υλοποίηση του έργου τόνισε ότι η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου θα συμβάλει στην ανάδειξη της αισθητικής αξίας του Λόφου του Λυκαβηττού ως διατηρητέου μνημείου και στην αναβάθμισή του ως σημαντικού δημόσιου χώρου αναψυχής ανοιχτού και επισκέψιμου όλο το 24ωρο.

«Με τη δημιουργία μιας ενότητας φυσικού τοπίου γύρω από το Θέατρο βάζουμε ένα ακόμα λιθαράκι στην προβολή της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της Αθήνας», συμπλήρωσε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος στο γεγονός ότι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών υπήρξε βασική προτεραιότητα της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. «Με σειρά παρεμβάσεων ενεργοποιήσαμε κτίρια τοπόσημα, άξονες και χώρους όπου οι πολιτιστικές δράσεις έχουν ισχυρό αντίκτυπο στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, στην αρχιτεκτονική και στην εκπαίδευση. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται η αποκατάσταση του Θεάτρου του Λυκαβηττού και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, που στοχεύουν στην ανάδειξη του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και ιστορικού τοπίου της πρωτεύο

Σημειώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εγκρίνει από το 2018 την ένταξη στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής τα δύο σημαντικά έργα ανάδειξης του Λόφου του Λυκαβηττού:

  • Την ενίσχυση – αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του Θεάτρου Λυκαβηττού, προϋπολογισμού 1,984 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2018.
  • Τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του Θεάτρου, τον Οκτώβριο του 2018.

Μετά το πράσινο φως για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και καθώς ολοκληρώνεται η επικαιροποίηση της μελέτης και η λήψη όλων των απαραίτητων αδειών αναμένεται προσεχώς να δημοπρατηθεί και το έργο αποκατάστασης του Θεάτρου, που παραμένει κλειστό από το 2008.