191018 sopp2Υπό την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Δημόπουλου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17/10/2019 η πρώτη συνεδρίαση, μετά την αλλαγή της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Κεντρικού Τομέα Αθηνών. Ο κύριος Δημόπουλος μετέφερε στους συμμετέχοντες μήνυμα του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη ο οποίος διαμήνυσε ότι για τη νέα διοίκηση τα θέματα Πολιτικής Προστασίας είναι πρώτης προτεραιότητας και σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται σχέδιο για την καλύτερη θωράκιση του λεκανοπεδίου. Παράλληλα ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η Περιφέρεια στηρίζει τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανό καθώς και των εθελοντών ραδιοερασιτεχνών και δασοπυροσβεστών αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά τους όποτε αυτή χρειάστηκε.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Μεταφορών στο Χολαργό και τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες ήταν:

  • Ο Απολογισμός έργων και δράσεων αντιπυρικής περιόδου 2019

  • Ο Συντονισμός έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων ενόψει χειμώνα

  • Δράσεις και ενέργειες πρόληψης για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό αν αυτές απαιτηθούν

  • Η ετοιμότητα των κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων και των εθελοντών καθώς και τα όποια προβλήματα υπάρχουν και χρήζουν άμεσης επίλυσης.

191018 sopp4Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου ήταν θετικός, καθώς, χάρη στον καλύτερο συντονισμό μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα συμβάντα ήταν περιορισμένα συγκριτικά με προηγούμενα έτη. Ωστόσο, οι παρευρισκόμενοι επεσήμαναν σημαντικά προβλήματα, τόσο σε επίπεδο αντιμετώπισης (π.χ. δυσκολίες κατά την επικοινωνία με τους Δήμους ), όσο και σε επίπεδο πρόληψης καθυστέρηση στην αποκομιδή ξερών κλαδιών και φερτών υλικών από οικόπεδα και δασικές εκτάσεις).

Τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων, στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση προσδιορίζονται ως εξής:

  • Σχολαστικός έλεγχος όλων των αντιπλημμυρικών έργων και συστηματική συντήρηση αυτών

  • Καθαρισμός ρεμάτων

  • Καθαρισμός οικοπέδων στους Δήμους από κλαδιά, ξερά χόρτα και μπάζα

  • Απομάκρυνση από τους δρόμους – και εν γένει τους κοινόχρηστους χώρους – των απορριμμάτων και των οικοδομικών υλικών που είναι δυνατόν να φράξουν τα φρεάτια

  • Καταγραφή των μηχανημάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα οποία δύναται να χρησιμοποιηθούν όποτε παραστεί ανάγκη

  • Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας

  • Αναθεώρηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης των εμπλεκόμενων φορέων

  • Έγκαιρη προμήθεια άλατος για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων και του παγετού

191018 sopp1191018 sopp3
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας και πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Παπαγεωργίου, ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου , ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δημήτρης Στέλιου, η εκπρόσωπος της 1ης ΥΠΕ Αττικής Κωνσταντίνα Λίλα, ο αντιδήμαρχος Καισαριανής Εμμανούηλ Κιτσέλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι του Κεντρικού Τομέα Σπυρίδων Αγγέλης και Ελένη Αβραμοπούλου, εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Υγείας, Αλσών και Δασών, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Ανάπτυξης του Κεντρικού Τομέα, εκπρόσωποι των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Αθήνας, Βύρωνα, Δάφνης- Υμηττού, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τροχαίας Αθηνών, της Ε.Μ.Υ., της ΕΥΔΑΠ, του ΕΚΑΒ και των Εθελοντικών Ομάδων που δραστηριοποιούνται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.