Σ.Ο.Π.Π.Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) συγκάλεσε την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κα Ερμίνα Κυπριανίδου στο αμφιθέατρο της Δ/νσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής στο Χολαργό (Λ. Μεσογείων 156).

Ο σκοπός της σύσκεψης ήταν: 1) Ο απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2017-2018 και 2) Ο σχεδιασμός και η λήψη προληπτικών δράσεων και μέτρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2018.

Η Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του ΣΟΠΠ κα Κυπριανίδου αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την ανταπόκρισή τους ξεκίνησε, κατά την ημερήσια διάταξη, με σύντομη εισήγησή της σχετικά με τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου 2017-2018 και ανέφερε πως στην περιοχή του ΚΤ Αθηνών δεν είχαμε σημαντικά συμβάντα. Τα όποια φαινόμενα εκδηλώθηκαν δεν προκάλεσαν καταστροφές ενώ η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε Δήμους στην αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων, κυρίως με την απόφραξη φρεατίων όμβριων.

Η κα Κυπριανίδου συνέχισε την εισήγησή της αναφερόμενη στη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο και την ευθύνη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Έχει τον πρώτο ρόλο και την ευχαριστούμε. Όταν βέβαια ζητηθεί από την Π.Υ. συνδρομή, η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας, μετά από εντολή της Πολιτικής Ηγεσίας της Περιφέρειας, διαθέτει μηχανήματα ή υδροφόρα οχήματα από το μητρώο εργοληπτών που έχει καταρτιστεί, όμως τα διαχειρίζεται με δική της ευθύνη η Πυροσβεστική των δασικών πυρκαγιών.Η Περιφέρεια μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Έργου και Υποδομών της Περιφέρειας έχει προγραμματίσει και προχωρά στους σχετικούς καθαρισμούς στους δρόμους αρμοδιότητάς της.

Ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου θα αναφερθώ και στο θέμα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί φετινή εγκύκλιος της ΓΓΠΠ για τις δράσεις πολιτικής προστασίας. Επομένως θεωρούμε ότι ισχύουν οι προβλέψεις της αντίστοιχης

εγκυκλίου της περυσινής αντιπυρικής. Σύμφωνα με αυτή, κάποια στιγμή και μετά από Υπουργική Απόφαση θα  εξουσιοδοτηθούν οι Αντιπεριφερειάρχες να προχωρήσουν σε αποφάσεις διακοπής κυκλοφορίας για δάση, δασικές εκτάσεις και άλλες ευαίσθητες περιοχές σε περιπτώσεις που σύμφωνα με το χάρτη επικινδυνότητας που εκδίδει η ΓΓΠΠ ο δείκτης θα είναι 4 ή 5. Ωστόσο η απόφαση διακοπής κυκλοφορίας από μόνη της δεν λέει κάτι. Πρέπει να ενημερωθούν οι Πολίτες αλλά και να υπάρχει φύλαξη όπου είναι δυνατόν, τουλάχιστον σε ορισμένα κομβικά σημεία. Θα παρακαλούσα σε αυτό τη συνδρομή της Αστυνομίας, όσο μπορεί, των Δήμων και των Εθελοντικών Ομάδων καθώς και του Π.Σ ώστε να υπάρχει επιτήρηση.

Συνεχίζοντας η κα Κυπριανίδου τόνισε την ανάγκη να ληφθεί σήμερα απόφαση του ΣΟΠΠ για παραχώρηση των Εθελοντικών Ομάδων που ανήκουν στο μητρώο της ΓΓΠΠ στο Πυροσβεστικό Σώμα για θέματα που άπτονται των επιχειρησιακών δράσεων για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Κάθε εθελοντική οργάνωση έχει το σχεδιασμό της για τις προληπτικές δράσεις της σημειώνοντας ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αντιμετώπισης των Πυρκαγιών ανήκει στο Π.Σ.

Κλείνοντας η κα Κυπριανίδου τόνισε πως για να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών απαιτείται συντονισμός και συνεργασία όλων των φορέων στην εκτέλεση των έργων και των δράσεων στους τομείς και της πρόληψης και της  καταστολής.

Η συνεδρίαση του ΣΟΠΠ συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του νέου διοικητή της Διοίκησης Π.Υ. Αττικής κ Αχιλλέα Τζουβάρα και με τις τοποθετήσεις στελεχών της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, εκπροσώπων των Δήμων, του Δασαρχείου Πεντέλης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών και των Πυροσβεστικών Σταθμών, των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αθηνών, Βορειανατολικής και Νοτιοανατολικής Αττικής, της Τροχαίας, των Εθελοντικών Ομάδων και άλλων παρευρισκόμενων ενώ ο διευθυντής του ΕΜΚ της ΕΜΥ, κ Αντώνης Λάλος, αναφέρθηκε στα θέματα της ενημέρωσης και της ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων.