Τις εργασίες της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού προγράμματος “ΑΤΤΙΚΗ” 2014 – 2020 άνοιξε με εισήγησή της η Ερμίνα Κυπριανίδου Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018.

Εργασίες της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού προγράμματος "ΑΤΤΙΚΗ" 2014 - 2020 Η κυρία Κυπριανίδου αναφέρθηκε στις νέες δημοσιονομικές δυνατότητες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ενώ ταυτόχρονα έθεσε επιτακτικά την ανάγκη επιτάχυνσης του νέου αναπτυξιακού μοντέλου με κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, στο οποίο η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “Στον 4ο χρόνο υλοποίησης του ΕΣΠΑ, αποτυπώνονται πλέον ανάγλυφα οι προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής για ένα διμέτωπο αγώνα. Αφενός αλλάζουμε το ηθικό υπόδειγμα άσκησης διοίκησης μέσω της έμπρακτης μάχης κατά της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, με πρωτοβουλίες όπως το Σύμφωνο Ακεραιότητας με τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς και αφετέρου βάζουμε τα θεμέλια για να καταστεί η Περιφέρεια Αττικής «ατμομηχανή» ανάπτυξης της περιοχής όπου συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της χώρας”.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις σοβαρές φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών, που έπληξαν την Αττική, επιβεβαιώνοντας την σταθερή στόχευση της θωράκισης της Περιφέρειας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα γίνονται ολοένα και εντονότερες στο προσεχές διάστημα.

Η Περιφέρεια Αττικής και το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, εγκαίρως έχει αναγνωρίσει την σημασία των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων και έχει επιτύχει μέχρι τώρα το υψηλότερο ποσοστό συμβασιοποιημένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μεταξύ όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνται και με ίδιους πόρους της Περιφέρειας έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής που συνολικά αγγίζουν το μισό δις.

Κατά την διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος με κύρια χαρακτηριστικά του, την ενίσχυση της Ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημοσίων κτιρίων, την υποστήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικής συμβουλευτικής των Ρομά αλλά και τις δράσεις για άλλες ευπαθείς ομάδες όπως οι άνεργοι.