Στο πλαίσιο της 45ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης Μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού, στο ξενοδοχείο Χίλτον, παραβρέθηκαν την Πέμπτη, 2 Απριλίου, μεταξύ άλλων η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθήνας, Ερμίνα Κυπριανίδου και ο Δήμαρχος Αθήνας, Γ. Καμίνης. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθήνας, Ερμίνα Κυπριανίδου στον χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε:

Κυρίες και κύριοι

Η φετινή σας Γενική Συνέλευση διεξάγεται σε μια εξόχως κρίσιμη συγκυρία. Κρίσιμη σε δύο επίπεδα. Τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό. Στο εθνικό επίπεδο, βρισκόμαστε σε μια περίοδο της οποίας η έκβαση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της οικονομίας της χώρας. Και ο παράγοντας που λέγεται «τουρισμός», σε όλες του τις εκφάνσεις, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας. Σε περιφερειακό επίπεδο, η τουριστική ανάπτυξη, στην οποία η Ένωσή σας παίζει σημαντικό ρόλο, αποτελεί ένα από τα κρίσιμα «χαρτιά», έναν από τους κρίσιμους παράγοντες στο πλαίσιο της ανάπτυξης που προωθεί η νέα Περιφερειακή Αρχή.

Ένας τρόπος ανάπτυξης το οποίο αντιμετωπίζει τον τουρισμό, όχι ως έναν επιφανειακό πόρο βραχυπρόθεσμων εσόδων αλλά ως στρατηγική επιλογή με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Μια στρατηγική επιλογή η οποία στοχεύει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν και προάγουν τον ιστορικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και παραγωγικό πλούτο της Αττικής. Ένα τουριστικό προϊόν δηλαδή το οποίο διασφαλίζει την προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Αττικής και δημιουργεί νέες, σταθερές θέσεις εργασίας – ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία στόχος είναι η ανασυγκρότηση της οικονομίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας με τρόπο αποτελεσματικό και αξιόπιστο.

Έτσι, στη δεδομένη συγκυρία, καλούμαστε, Περιφέρεια καθώς και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όπως η Ένωσή σας, να λειτουργήσουμε, άμεσα, αποτελεσματικά και παραγωγικά στο πλαίσιο συναντίληψης, συνεργασίας και συντονισμού.

Γιατί σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, κυρίες και κύριοι,

Απαιτείται συντονισμένος στρατηγικός σχεδιασμός προκειμένου η Αττική να καταστεί μητροπολιτικό κέντρο για την ανάπτυξη των μορφών εκείνων του τουρισμού που στοχεύουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας του προορισμού, της Αθήνας, του Πειραιά, των νησιών του Αργοσαρωνικού. Μια ανάδειξη η οποία περνάει μέσα από τέσσερα στάδια : της ανάπτυξης, της διαχείρισης, της προβολής και της διανομής εκείνων των πολλαπλών προϊόντων και των υπηρεσιών που θα λειτουργήσουν καταλυτικά έτσι ώστε ο τουριστικός σχεδιασμός να αφορά πολύπλευρες δραστηριότητες (πολιτισμικές, αθλητικές, θρησκευτικές, θαλάσσιες, γαστρονομικές, εκπαιδευτικές, οικολογικές, κ.α.), όλες τις εποχές του χρόνου, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες – αυτές είναι άλλωστε εκείνες που γνωρίζουν καλύτερα και αυθεντικότερα εκείνες τις ιδιαιτερότητες που καθιστούν τις περιοχές της Αττικής αναντικατάστατους τουριστικούς προορισμούς.

Κυρίες και κύριοι

Όπως ήδη γνωρίζετε η Αττική δεν είναι ένας ενιαίος τουριστικός προορισμός ,αλλά αποτελείται από επιμέρους μικρότερους και πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους προορισμούς.

Εκεί βρίσκεται και το συγκριτικό της πλεονέκτημα της περιφέρειάς μας

έναντι άλλων ευρωπαϊκών παρόμοιων προορισμών.

Έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε δηλαδή το μοναδικό ιστορικό κέντρο της Αθήνας δίπλα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Σαρωνικού και στην Νότια -ανατολική παραλιακή πλευρά της Αττικής, και την πειραϊκή χερσόνησο .

Αυτό απαιτεί πολύ προσεκτικό σχεδιασμό για την ισορροπημένη ανάπτυξη του τουρισμού στην Αττική και την ανάλογη προβολή βασισμένη σε πολλές συνεργατικές διαδικασίες ώστε να μην σπαταλούνται πόροι σε παράλληλες και αναποτελεσματικές δράσεις.

Άρα, θα πρέπει να υπάρχει ένα Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και προβολής για όλη την Αττική.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο.

Οφείλουμε, ο καθένας μας από τη δική του θέση ευθύνης, να αναλάβουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες, να προωθήσουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα διαμορφώσουν άμεσα αλλά και στέρεα, το κατάλληλο εκείνο περιβάλλον που θα καταστήσει τον τουρισμό της Αττικής σταθερό, αποδοτικό, αξιόπιστο παράγοντα στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ξενοδόχων έχει τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία έτσι ώστε να συμβάλλει καθοριστικά στον ευρύτερο σχεδιασμό καθώς και στην υλοποίησή του.

Και αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε όχι μεμονωμένα αλλά συλλογικά.

Κερδισμένη θα είναι η Αττική αλλά και η εθνική οικονομία.

Με αυτές τις σκέψεις, είμαι σίγουρη ότι οι εργασίες της φετινής σας Γενικής Συνέλευσης θα είναι παραγωγικές, πλούσιες και θα σηματοδοτήσουν τις πρωτοβουλίες και αποφάσεις εκείνες που είναι απαραίτητες προκειμένου η τουριστική δραστηριότητα στην Αττική να αποτελέσει αιχμή του δόρατος του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της Περιφερειακής Αρχής Αττικής.

Στην πορεία αυτή, η Ένωσή σας θα μας βρει συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες.