Περιστέρι, 25 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Σύσκεψη Σ.Ο.Π.Π. στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών, την Τετάρτη 24 Οκτώβρη».

241018 ΣΟΠΠ 01 Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) συγκάλεσε την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ Σπύρος Τζόκας στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας (Τρώων 1 και Χαλκίδος, Περιστέρι).

Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2018 και ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και η λήψη αναγκαίων μέτρων ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις και παγετό στην Περιφερειακή Ενότητα κατά τη χειμερινή περίοδο 2018 -2019.

Ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του Σ.Ο.Π.Π. κ Τζόκας, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την ανταπόκρισή τους, ξεκίνησε με σύντομη εισήγησή του σχετικά με τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2018 και ανέφερε πως ελάχιστες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν φέτος, στο Ποικίλο Όρος και στο Όρος Αιγάλεω, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και με επιτυχία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και από τους άλλους εμπλεκόμενους.

Στη συνέχεια ο κ Τζόκας για το θέμα των πλημμυρών αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται, στα μέτρα ετοιμότητας όταν υπάρχουν προγνώσεις επιδείνωσης καιρού καθώς και στα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών των φαινομένων.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, της Αποκεντρωμένης241018 ΣΟΠΠ 02 Διοίκησης, των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής, της Τροχαίας, του ΑΣΔΑ, των Εθελοντικών Ομάδων, του Αττικού Νοσοκομείου και των  άλλων μελών του Συντονιστικού Οργάνου. Για τα θέματα αντιμετώπισης χιονοπτώσεων/παγετού συζητήθηκε κυρίως ο προγραμματισμός της έγκαιρης προμήθειας αντιπαγετικού άλατος, τα θέματα της συντήρησης των μέσων αποχιονισμού, της συνεργασίας των Δήμων  καθώς και ο σχεδιασμός και τα μέσα αποχιονισμού της Περιφέρειας Αττικής για τους μεγάλους οδικούς άξονες. Στη συζήτηση τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη πληρέστερης ενημέρωσης των πολιτών από τους φορείς ώστε να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.