Για δεύτερη φορά ξαναζωντάνεψε η ναυτική παράδοση στα νερά του Φαληρικού Όρμου, με αφορμή την 2η ρεγκάτα παραδοσιακών ιστιοφόρων σκαφών “ΩΚΕΑΝΙΔΑ” που διοργανώθηκε στις 22-24.10.2021 από τον Ναυταθλητικό Όμιλο 78, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής. Η διοργάνωση έλαβε επίσης την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ συμπεριλήφθηκε στο επίσημο πρόγραμμα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Η “ΩΚΕΑΝΙΔΑ” ένωσε τούτη τη φορά τη θάλασσα με την τέχνη και τον εθελοντισμό, μέσα από σειρά εικαστικών παρεμβάσεων και υποστηρικτικών δράσεων που επικεντρώθηκαν κυρίως στην αγάπη για τη θάλασσα και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ειδικότερα:

1.Πραγματοποιήθηκε δράση ειδικά αφιερωμένη στις γυναίκες (“Steering the Course’’), υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, για να τις ενθαρρύνουν να γνωρίσουν τον κόσμο της ιστιοπλοΐας.

2.Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Αθηνά εκ του Μηδενός» που παρουσιάζει ανάγλυφα την παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη.

3.Πραγματοποιήθηκαν εικαστικές παρεμβάσεις με την καθοδήγηση διεθνούς φήμης street artists, οι οποίοι “παρέσυραν” τους μικρούς φίλους της θάλασσας να αποτυπώσουν την αγάπη τους γι’ αυτήν στον δημόσιο χώρο, έχοντας προηγουμένως μαγευθεί από την ομορφιά και αρχοντιά των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών.

4.Η ρεγκάτα πιστοποιήθηκε από το παγκόσμιο δίκτυο Sailors Of The Sea με το χρυσό βραβείο Clean Regattas 2021. Τα πληρώματα δεν χρησιμοποίησαν πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης, αλλά υπήρχε συγκεκριμένη πηγή πόσιμου νερού με ειδική σήμανση για τον ανεφοδιασμό των ατομικών παγουριών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος γαλάζιας κυκλικής οικονομίας Blue Cycle, εγκαταστάθηκαν ειδικοί σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στη ναυταθλητική μαρίνας Καλλιθέας, ενώ τοποθετήθηκε ειδικός κάδος της Playroom για την ανακύκλωση πλαστικών παιδικών παιχνιδιών που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και τα οποία, είτε θα επαναχρησιμοποιούνται ατόφια είτε θα ανακυκλώνονται στο εργαστήριο του Blue Cycle, ώστε να «μεταμορφωθούν» σε νέα παιδικά έπιπλα και παιχνίδια.

Βούληση του Περιφερειάρχη, κ. Γ. Πατούλη, και όλων ημών είναι να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που συνδυάζουν με τρόπο μοναδικό και αυθεντικό τον αθλητισμό, κομμάτι του οποίου είναι και ο ναυταθλητισμός, την ιστορία, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές πραγματοποιούνται στο παράκτιο μέτωπο.