Σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής.

Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν και ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, οι Γενικοί Γραμματείς του Υ.ΝΑ.Ν.Π., Διονύσιος Τεμπονέρας και Ιωάννης Γιανέλλης – Θεοδοσιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χρύσανθος Αργυρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιονίων Νήσων, Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, ο Δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο Δήμαρχος Καλυμνίων, Γιάννης Γαλουζής ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Σκύρου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο Αντιπρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου, Ευάγγελος Κωστόπουλος, η Αντιδήμαρχος Ρόδου, Μαρίζα Χατζηλαζάρου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ήταν η πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του Νομοσχεδίου για το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά μας.

Στην τοποθέτηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων συνεχάρη τους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς του Υ.ΝΑ.Ν.Π. για την πρωτοβουλία τους. Τόνισε δε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών, το οποίο συμβάλλει στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής της Χώρας.

Το μέτρο αυτό αφορά όλους τους «φορολογικούς κατοίκους» των νησιών, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς, τους λιμενικούς αλλά και όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας. Συγκεκριμένα, θα επιστρέφεται στους επιβάτες η διαφορά του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου από αυτό του ΚΤΕΛ μέσω ειδικής ταυτότητας και μιας εξειδικευμένης πλατφόρμας, η οποία θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Το ίδιο θα ισχύει και για την μεταφορά εμπορευμάτων.

Η προσωρινή έναρξη του μέτρου είναι η 1η Ιουλίου 2018 με την 1η πίστωση να ανέρχεται στα 50.000.000€ ισχύοντας για τα μικρά νησιά των νησιωτικών Περιφερειών ενώ η συνολική εφαρμογή του θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2019 με πίστωση 150.000.000€ -με πόρους από το ΠΔΕ- μετά την υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων ώστε τα νησιά των χερσαίων Περιφερειών να συμπεριληφθούν στο εν λόγω μέτρο.

Στο κλείσιμο, ο Υπουργός ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους αυτοδιοικητικούς και τόνισε ότι είναι ένα μέτρο τολμηρό σε δύσκολος καιρούς για την οικονομία της Χώρας. Παράλληλα ζήτησε την στήριξη τόσο των Περιφερειών όσο και των Δήμων, την συμβολή των οποίων θεωρεί καταλυτική στην εφαρμογή του μέτρου.