Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινού υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα η προγραμματική σύμβαση για τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ύψους 4,2 εκ. ευρώ του έργου αντικατάστασης αμιαντοτσιμεντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης της Νέας Μάκρης

210628 dt AA 55897Τη χρηματοδότηση ύψους 4.215.000,00 €, προβλέπει μεταξύ άλλων η Προγραμματική Σύμβαση η οποία υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα. Το έργο αφορά στην αντικατάσταση των αμιαντοτσιμεντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης της Νέας Μάκρης και ειδικότερα των περιοχών Μάτι και Ζούμπερι.

Το συγκεκριμένο ποσό προέρχεται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 46 μηνών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι «στις άμεσες προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση αναβαθμίζεται το δίκτυο ύδρευσης σε μια πολύπαθη περιοχή. «Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλει στην εξ ολοκλήρου αλλαγή ενός πεπαλαιωμένου δίκτυου έκτασης 30.000 m στο Μάτι και στο Ζούμπερι και θα απαλλάξει τους δημότες από τα χρόνια προβλήματα που τους ταλαιπωρούν. Η Περιφέρεια Αττικής με συγκεκριμένα έργα και δράσεις βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών» σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος Σ. Τσίρκας, ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για την ανταπόκριση της Περιφέρειας στο σχετικό αίτημα για την αντικατάσταση του δικτύου, όπως επίσης και για την άμεση ανταπόκριση σε ζητήματα που αφορούν στη μεταφορά και ενίσχυση της παροχής πόσιμου νερού συγκεκριμένων περιοχών του δήμου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Αυγερινός υπογράμμισε ότι σκοπός του έργου είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης αποτελούνται κυρίως από παλαιούς αμιαντοτσιμεντοσωλήνες οι οποίοι σε συνδυασμό με τις μεγάλες πιέσεις λειτουργίας έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση συχνών διαρροών αλλά και σημαντικό κίνδυνο εισχώρησης θραυσμάτων αμιαντοτσιμεντοσωλήνα και ενδεχομένως ινών αμιάντου στο πόσιμο νερό. Το έργο αφορά στην αντικατάσταση με αγωγούς πολυαιθυλενίου υψηλής αντοχής, βασικών αγωγών των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης που είναι κατασκευασμένοι από αμιαντοτσιμέντο στις περιοχές Μάτι και Ζούμπερι της Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα.

Το συνολικό μήκος αντικατάστασης αγωγών αμιαντοτσιμέντου και για τους δύο οικισμούς είναι περίπου 30.000 μέτρα.