Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εσωτερικών. Γνωρίζετε ότι η συνέντευξη γίνεται επ’ αφορμή των γεγονότων στο Μενίδι και ιδιαίτερα του τραγικού συμβάντος και θέλω να ξεκινήσω εκφράζοντας πρώτα απ’ όλα για άλλη μια φορά τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για τον άδικο χαμό του 11χρονου Μάριου.

          Έχουμε συνείδηση ότι το ατυχές αυτό συμβάν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και να προσεγγιστεί στη βάση κάποιων τυχαίων γεγονότων. Και αυτό νομίζω ότι μας γεμίζει όλους με ιδιαίτερη ευθύνη. Και είμαστε εδώ ακριβώς αρκετοί υπουργοί από την κυβέρνηση για να καταθέσουμε την αταλάντευτη διάθεση, πρόθεση, της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, συνθήκες οι οποίες δεν είναι καινούργιες.

          Οι καταστάσεις δεν διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουμε ότι είναι αποτέλεσμα επιλογών, εδώ και δεκαετίες. Είναι αποτέλεσμα καθυστερήσεων και επιπολαιοτήτων εκ μέρους της πολιτείας. Το γεγονός ότι βρίσκονται εδώ, ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Τόσκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης και οι δυο Αντιπεριφερειάρχες, ο κ. Φιλίππου και ο κ. Βασιλείου, καταδεικνύει την ανάγκη οι δράσεις και το σχέδιό μας  να είναι πολύπλευρο.

          Θέλουμε σήμερα να παρουσιάσουμε μια δέσμη μέτρων βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για άμεσες πρωτοβουλίες, αλλά ταυτόχρονα και η ανάγκη ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου το οποίο αργά, σταθερά και αποτελεσματικά θα αλλάζει τις συνθήκες ζωής στη συγκεκριμένη περιοχή.

          Δεν θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή αναφορά στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι κάτι το οποίο δεν δείχνει σεβασμό απέναντι στο μικρό που χάθηκε η ζωή του, ούτε δείχνει την απαιτούμενη σοβαρότητα για τα σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Τον  αφήνουμε αυτό τον άχαρο ρόλο σε άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες εξασκούνται σε αυτό το άθλημα, σε τέτοιου είδους πρακτικές και σε άλλα ζητήματα.

          Θέλουμε η δράση μας να βασιστεί στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, του Δήμου, της Περιφέρειας και των Υπουργείων. Κινούμαστε λοιπόν βασιζόμενοι σε κάποιες βασικές για μας αρχές που πρέπει να διατρέχουν τη δράση μας και τις επιλογές μας.

          Πρώτα απ’ όλα θεωρούμε πως τα προβλήματα δεν λύνονται στη βάση μισαλλόδοξων κηρυγμάτων, διχαστικών κηρυγμάτων, ούτε στοχοποιώντας  συμπολίτες μας.

          Δεύτερον, όπως σας είπα, επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στην υιοθέτηση αυτονόητων και επιβεβλημένων επιλογών. Επιδιώκουμε ταυτόχρονα, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών, επαναλαμβάνω όλων των πολιτών. Το δικαίωμα στην ασφάλεια, στον ελεύθερο χώρο, την πρόσβαση στη μόρφωση, στον αθλητισμό, στην εργασία, στο δημόσιο χώρο.

          Θεωρούμε, επιχειρώντας να κωδικοποιήσουμε την πρωτοβουλία μας,  ότι θα πρέπει άμεσα μέσα από αυτά τα οποία θα σας ανακοινωθούν στη συνέχεια από τους Υπουργούς – τα οποία, επαναλαμβάνω, έχουν ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα –  να πυκνώσει η αστυνομική παρουσία, θα πρέπει να σπάσουν οι «γκρίζες» ζώνες στην περιοχή. Θα έλεγα να φωτιστούν, να γίνουν πολύχρωμες ζώνες.

          Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ανοιχτούς, καθαρούς, φωτισμένους δρόμους στην περιοχή. Δεν χρησιμοποιώ τυχαία αυτές τις φράσεις. Θα πρέπει να φροντίσουμε για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή παιδιών Ρομά στα σχολεία. Θα σας παρουσιαστούν συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα της Υγείας, καθώς επίσης και πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ή θέλουμε να πάρουμε σε σχέση με τους τοξικοεξαρτημένους.

          Προγράμματα εμβολιασμών. Προγράμματα τα οποία ενθαρρύνουν τους νέους να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Ο αθλητισμός πάντοτε ήταν ένα μέσο κοινωνικοποίησης των παιδιών. Από την κυρία Φωτίου θα σας παρουσιαστεί ο, ούτως ή άλλως, δρομολογημένος προγραμματισμός μας σε σχέση με την κοινωνική ένταξη των συμπολιτών μας Ρομά. Μια πολιτική η οποία από κοινού χαράζουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

          Και τέλος, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει η ανάγκη, ανεξαρτήτου αυτού του τραγικού γεγονότος, ως κοινωνία να μιλήσουμε ευθέως. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες κατά της παράνομης οπλοκατοχής και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή.

          Δεν μπορεί κανένας, ούτε να παίρνει το νόμο στα χέρια του, ούτε όταν έρχεται στο «τσακίρ κέφι» να παίρνει το «κουμπούρι» του και να το αδειάζει στον αέρα. Να είμαστε σαφείς σε αυτό.

          Και σε αυτή την κατεύθυνση μελετάει η κυβέρνηση το θέμα της αναθεώρησης του αντίστοιχου θεσμικούπλαισίου. Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να ανοίξω αυτή τη συνέντευξη Τύπου…

Βλ. συνέχεια:

http://www.ypes.gr/el/MediaCenter/Minister/PressReleases/?id=aebbacec-d1bc-42a6-88d8-2ed1956b45fe