Τελική πρόβα ενόψει της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από την Περιφέρεια Αττικής προς το Υπουργείο Εσωτερικών έγινε σήμερα, Παρασκευή 4 Μαΐου 2012, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Άννας Παπαδημητρίου – Τσάτσου,  στο ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Λ. Συγγρού 15-17).

Στο πλαίσιο της εκλογικής προετοιμασίας έγινε έλεγχος του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, επιβεβαιώθηκε η σωστή λειτουργία των τηλεφωνικών γραμμών μεταξύ Περιφέρειας   και Υπουργείου και έγινε η ανταλλαγή ονομάτων των υπευθύνων κάθε τηλεφωνικής σύνδεσης.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, ο Περιφερειάρχης Αττικής είναι αρμόδιος για την προπαρασκευή και διενέργεια των εκλογών στους 66 Δήμους του Νομού Αττικής.

Όσον αφορά στα εκλογικά τμήματα, στην Περιφέρεια Αττικής, με τους 2.883.036 εκλογείς, έχουν συσταθεί συνολικά 5.340 εκλογικά τμήματα. Από αυτά, τα 5.163 αφορούν στους κανονικούς εκλογείς και τα 177 στους ετεροδημότες. Σε αυτά τα τμήματα θα ενταχθούν να ψηφίσουν και οι Ειδικοί Εκλογείς του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και Έλληνες ναυτικοί). Επίσης, στα παραπάνω τμήματα συμπεριλαμβάνονται και τα πέντε ειδικά εκλογικά τμήματα που έχουν συσταθεί για τους κρατουμένους που δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Αναλυτικά, τα 5.163 εκλογικά τμήματα είναι κατανεμημένα ανά εκλογική περιφέρεια ως εξής:

 

Α’ ΑΘΗΝΩΝ

874 εκλογικά τμήματα

Β΄ΑΘΗΝΩΝ

2.580 εκλογικά τμήματα

Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ

387 εκλογικά τμήματα

Β΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ

505 εκλογικά τμήματα

ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

817 εκλογικά τμήματα

Τα υπόλοιπα 177 τμήματα αφορούν στα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών. Πιο συγκεκριμένα, σε 143 εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες, κάτοικοι των Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεντρικού Τομέα, Βόρειου Τομέα, Δυτικού Τομέα και Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής, ενώ στα υπόλοιπα 34 τμήματα θα ψηφίσουν όσοι ετεροδημότες διαμένουν στους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Συνολικά στο Νομό Αττικής υπολογίζεται ότι θα ψηφίσουν 76.386 ετεροδημότες.

Για όλα τα παραπάνω εκλογικά τμήματα κανονικών εκλογέων και ετεροδημοτών οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής ετοίμασαν για τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους: α) τον κίτρινο φάκελο που περιέχει τον εκλογικό κατάλογο, τα τηλεγραφήματα των αποτελεσμάτων και οδηγίες, β) το σάκο με τη γραφική ύλη και γ) το σάκο με τα ψηφοδέλτια. Το υλικό αυτό παραδίδεται στους Δήμους, ώστε οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι να το παραλάβουν με την άφιξη και την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Το βράδυ της Κυριακής 6 Μαΐου 2012, στο κεντρικό κατάστημα της Περιφέρειας Αττικής  (Συγγρού 15-17), οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής θα συγκεντρώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία για τα εκλογικά τμήματα της Α’ Αθηνών φτάνουν με αγγελιοφόρους, ενώ για τα τμήματα της Β’ Αθηνών, Α’ και Β’ Πειραιώς και του Νομού Αττικής, φτάνουν μέσω ΟΤΕ. Επίσης, μέσω ΟΤΕ ή μέσω φαξ θα συγκεντρωθούν και τα τηλεγραφήματα αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων των ετεροδημοτών του Νομού Αττικής που συστήθηκαν στην επαρχία. Στη συνέχεια, τα εκλογικά αποτελέσματα θα μεταδοθούν τηλεφωνικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαλογής, οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι θα προσκομίσουν στα Δικαστήρια (πρώην Σχολή Ευελπίδων – κτήριο ΠΡΟΚΑΤ):

  • το αντίγραφο του Πρακτικού Νο 2 για τον Περιφερειάρχη, το οποίο και θα παραλάβουν αρμόδια συνεργεία υπαλλήλων της Περιφέρειας και για τις πέντε (5) εκλογικές περιφέρειες του Νομού Αττικής.
  • το πρακτικό Νο 2 από τα αμιγή εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών για τον Αντιπεριφερειάρχη του Νομού της Βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Οι πολίτες, για να μάθουν που ψηφίζουν, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο της Περιφέρειας Αττικής  800 11 92 002, καθημερινά 08:00 – 20:00, ακόμη και την Κυριακή των εκλογών.