Η Περιφέρεια Αττικής δια της Δ/νσης Αγροτικής & Κτηνιατρικής Πολιτικής και των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, με αφορμή επιβεβαιωμένα κρούσματα λύσσας σε αλεπούδες και οικόσιτους σκύλους στις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, και με γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, εφόσον η λύσσα είναι μεταδοτικό νόσημα από τα ζώα στον άνθρωπο, εφιστά την ΠΡΟΣΟΧΗ.                                                 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ

 

Ι. Στους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες) που       οφείλουν να μεριμνούν για την ηλεκτρονική σήμανση αναγνώρισης (τοποθέτηση microchip) και τον προληπτικό ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του ζώου τους εφ΄όσον αυτό είναι άνω των τριών μηνών.

ΙΙ. Στις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς , ιδιαίτερα κυνηγόσκυλων, τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται από βιβλιάριο ή διαβατήριο που να αποδεικνύει πραγματοποιούμενο εν ισχύ αντιλυσσικό εμβολιασμό του ζώου. Αν πρόκειται για τον πρώτο του εμβολιασμό, η όποια μετακίνησή του απαγορεύεται μέχρι το πέρας 21 ημερών, διάστημα απαραίτητο για την ανάπτυξη αντισωμάτων κατά της λύσσας. 

ΙΙΙ.. Στους ιδιοκτήτες των ποιμενικών σκύλων, λόγω της έκθεσής τους σε επαφή με ζώα της άγριας πανίδας όπως είναι η κόκκινη αλεπού , ζώο υψηλής μεταδοτικότητας της ασθένειας, που πρέπει να καταγράφονται στις οικείες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και να συμμετέχουν υποχρεωτικά στον κύκλο προληπτικού ετήσιου αντιλυσσικού εμβολιασμού που τελείται από ιδιώτες κτηνιάτρους.

ΙV. Στις  κυνηγητικές ομάδες ή μεμονωμένους πολίτες, που επισκέπτονται Τρίτη χώρα με επιβεβαιωμένα κρούσματα λύσσας πχ. Αλβανία, Fyrom, μαζί με τα ζώα τους, θα πρέπει να κάνουν ΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΤΛΟ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ σε εγκεκριμένο εργαστήριο αναφοράς (πχ. Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών )πριν την αναχώρηση, διαφορετικά η επανείσοδος στην χώρα των ζώων ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ. 

V. Τα αδέσποτα ζώα εντάσσονται επίσης, υποχρεωτικά και υπ’ευθύνη των Δήμων, στον κύκλο προληπτικού αντιλυσσικού εμβολιασμού κατόπιν κατάλληλης περισυλλογής και καταγραφής τους. 

VI. Σε περίπτωση που εντοπίσετε κάποιο άγριο (αλεπού, λύκο κα) ή οικόσιτο ή αδέσποτο θηλαστικό ζώο (σκύλο, γάτα, κατσίκα, πρόβατο, χοίρο κ.α) νεκρό ή άρρωστο με απρόκλητα επιθετική συμπεριφορά, απευθυνθείτε ΑΜΕΣΑ στην οικεία Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε όπως απευθύνεστε στα γραφεία των αρμοδίων Δ/νσεων της Γενικής Περιφερειακής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής και συγκεκριμένα της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής και στις οικίες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και στους επίσημους Κτηνιάτρους των Συνοριακών Σταθμών Κτηνιατρικών Ελέγχων (Σ.Υ.Κ.Ε) και στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο.