anoplophora_chinensisH Δ/νση Αγροτικής & Κτηνιατρικής Πολιτικής  ενημερώνει ότι με την 138/2012 Εκτελεστική Απόφαση  της 1ης Μαρτίου 2012 της Ε.Ε,  λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας  Anoplophora chinensis.

Το είδος  Anoplophora chinensis (Forster)(Coleoptera: Cerambycidae) (citrus longhorned beetle) είναι ένα ξυλοφάγο έντομο, ιθαγενές της Ασίας. Είναι είδος εξαιρετικά πολυφάγο και αποτελεί σημαντικό εχθρό για τα εσπεριδοειδή στις χώρες καταγωγής του (Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Ινδονησία, Φιλιππινες, Μαλαισία). Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε κατά την εισαγωγή  φυτών bonsai του είδους Acer spp. (Σφένδαμος) σε Γερμανία και Κάτω Χώρες ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και σε Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου, ωστόσο οι ξενιστές του είναι αρκετά διαδεδομένοι  στη χώρα μας και οι περιβαλλοντικές μας συνθήκες ευνοούν την εγκατάστασή του. Αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για  δασικά, καλωπιστικά και οπωροφόρα φυτά  όπως τα Acer spp (Σφένδαμος), Citrus spp (Εσπεριδοειδή), Corylus spp.(Φουντουκιά), Fagus spp.(Οξυά), Malus spp.(Μηλιά), Platanus spp.(Πλατάνι), Populus spp. (Λεύκα), Pyrus spp.(Αχλαδιά), Salix spp.(Ιτιά), Prunus spp.(Αγριοκερασιά) και Rosa spp (Tριανταφυλλιά).

Τα αναπαραγωγικά ώριμα θηλυκά εναποθέτουν τα αβγά τους σε μικρές τομές (οπές ωοτοκίας) στο φλοιό της βάσης του κορμού των δένδρων ενώ οι προνύμφες (κάμπιες) ανοίγουν στη συνέχεια στοές διατροφής στα κλαδιά και στον κορμό του δένδρου από  όπου  εξέρχονται τελικά τα ενήλικα τα οποία κινούνται προς τους βλαστούς και τα φύλλα με τα οποία και τρέφονται. Τα ενήλικα πετούν με ευκολία. (https://secure.fera.defra.gov.uk/nonnativespecies/gallery/index.cfm?searchtype=s&query=Anoplophora%20chinensis

Η αντιμετώπιση του εντόμου με χημικά μέσα είναι αρκετά δύσκολη και με αμφίβολα πολλές φορές αποτελέσματα. Διερευνώνται επίσης μέθοδοι βιολογικής καταπολέμησης με παρασιτικούς μύκητες.

Ο πιο πιθανός τρόπος μετάδοσης του εντόμου είναι μέσω του εμπορίου πολλαπλασιαστικού υλικού αλλά ενδεχομένως και ξύλινων μέσων συσκευασίας και η μεγαλύτερη πιθανότητα εγκατάστασης του εντόμου εντοπίζεται κοντά στα φυτώρια, τα κέντρα εμπορίας και τα σημεία εισόδου της χώρας. Η  εισαγωγή φυτών, στα οποία έχει εντοπιστεί το επικίνδυνο αυτό έντομο, από χώρες στις οποίες είναι γνωστή η παρουσία του, επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει συνοδευτικό πιστοποιητικό. Αντίστοιχα έγγραφα είναι αναγκαία και για διακίνηση φυτών από οριοθετημένες ζώνες μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:064:0038:0047:EL:PDF)

Κάθε φυτωριούχος, διακινητής φυτωριακού υλικού και παραγωγός,  σε περίπτωση που διαπιστώσει  ύποπτα συμπτώματα στα φυτά του θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με την  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής του Ενότητας