ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΜε επιτυχία διεξήχθη η έκθεση «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ», στις 24, 25 και 26 Μαΐου του 2013, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή των 13 Περιφερειών της χώρας. Την συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής οργάνωσε και επιμελήθηκε η Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής με την συνεργασία των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε.

Η εν λόγω έκθεση, διοργανώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και με τη συμβολή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών του Υπουργείου Παιδείας.

Το άρτια διαμορφωμένο από λειτουργικής και αισθητικής απόψεως περίπτερό της Περιφέρειας μας, έδωσε ένα ηχηρό παρόν και συγκέντρωσε πλήθος θετικών κριτικών.
Σε αυτό παρουσιάστηκαν αντιπροσωπευτικά προϊόντα ποιότητας συνεταιρισμών, συλλόγων, επιχειρήσεων και παραγωγών από διάφορες περιοχές της Αττικής (Κύθηρα, Σαλαμίνα, Τροιζηνία, Ωρωπό, Βαρνάβα, Μαρκόπουλο, Καπανδρίτι, Παιανία, Ραφήνα, Νέα Φιλαδέλφεια, Ερυθρές, Μέγαρα κ.α.), και προβλήθηκαν τα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα τους (μέλι, φιστίκι κελυφωτό, κρασί, λάδι, σαλιγκάρια, μανιτάρια, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, χυμοί, ζυμαρικά, κ.α.)

ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΣτα πλαίσια του συνεδρίου, που έλαβε χώρα το Σάββατο 25 Μαΐου, την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Βασιλάκης, ο οποίος παρουσίασε το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» της Περιφέρειας και μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

«Ο αγροτικός τομέας αποτελούσε ανέκαθεν δομικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας καθώς και ένα συστατικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Στα πλαίσια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία και πλήττει κυρίως τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, στόχος της Περιφέρειας Αττικής με το καλάθι των προϊόντων της, είναι η αυτάρκεια στη διατροφή μας σύμφωνα με τις μεσογειακές παραδόσεις και πρότυπα και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας μέσα σε παραδοσιακές δομές που θα είναι προσαρμοσμένες στο περιβάλλον.

Εκτός από τον μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό της πλούτο, η Αττική γη έχει να προσφέρει μία ανεκτίμητης αξίας πρωτογενή παραγωγή, έναν πλούτο διατροφικών αγαθών. Το «καλάθι» της Αττικής γης ξεχειλίζει από γευστικά προϊόντα φυτικής παραγωγής, όπως Kρασί, Φιστίκια κελυφωτά, Σύκα, Ελαιόλαδο, Εσπεριδοειδή, Κηπευτικά, Ανθοκομικά, Αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, προϊόντα ζωϊκής παραγωγής, όπως Γαλακτοκομικά προϊόντα, Κρέας (αιγοπρόβειο, πουλερικών κ.λ.π), Αυγά, Μέλι, αλλά και προϊόντα θαλάσσιας αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών.

Στην Αττική, παρόλο που η συμμετοχή του πρωτογενή τομέα παραγωγής είναι σχετικά μικρή ποσοτικά, εντούτοις έχει σημαντικά ποιοτικά και δυναμικά χαρακτηριστικά τα οποία οφείλονται στην αυξημένη παραγωγικότητα της εργασίας, στην εγγύτητα με το ισχυρό καταναλωτικό κέντρο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, στο είδος των παραγόμενων προϊόντων, στο σχετικά μεγάλο γεωργικό κλήρο και στη χρήση σύγχρονων μεθόδων εκμηχάνισης της παραγωγής, χαρακτηριστικά τα οποία δίνουν στην πρωτογενή μας παραγωγή προοπτική και μας επιβάλλουν να χαράξουμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα τη στηρίξουν.

Η άσκηση γεωργικών δραστηριοτήτων στην Αττική εντοπίζεται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής (περιοχή του Μαραθώνα, στην περιοχή των«Μεσογείων», στον Αυλώνα, Ωρωπό), Δυτικής Αττικής (Μέγαρα, Μάνδρα, Ερυθρές, Οινόη) και Νήσων (Αίγινα, Κύθηρα, Τροιζηνία) και σε ζώνες όπου δεν αναπτύσσονται ασύμβατες με την εν λόγω δραστηριότητα χρήσεις γης. Οι νησιωτικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής έχουν σχετικά ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα. Από την έντονη αυτή πρωτογενή δραστηριότητα προκύπτουν αρκετά επώνυμα προϊόντα, όπως το φιστίκι Αιγίνης, το μέλι, το λάδι και τα παξιμάδια Κυθήρων κ.ά., τα οποία προωθούνται στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενισχύοντας σημαντικά τις τοπικές οικονομίες. Αυξημένη είναι επίσης η συμμετοχή της αλιείας στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή του Αργοσαρωνικού, με σημαντικές ποσότητες αλιευμάτων, καθώς και η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ιχθυοκαλλιεργειών (κυρίως στα Μέθανα και τη Σαλαμίνα).

Συνολικά στην Περιφέρεια Αττικής καλλιεργούνται 270.000 στρέμματα ελιές, 75.000 στρέμματα αμπέλια, 40.000 στρ. σιτηρά, 17.000 στρ. φιστικιές, 6.000 στρ. εσπεριδοειδή, 30.000 στρ. υπαίθρια κηπευτικά , 2.500 στρ. με κηπευτικά υπό κάλυψη, 1800 στρ. ανθοκομικά φυτά. Υπάρχουν επίσης 1500 εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων, 200 βοοειδών, 55 χοίρων, 260 πτηνοτροφεία, 4 κονικλοτροφεία, 3 σαλιγκαροτροφεία, 50.000 κυψέλες, 1500 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη παράκτιας και μέσης αλιείας, 26 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και 4 οστρακοκαλλιέργειας. Στον τομέα της μεταποίησης των παραγομένων προϊόντων έχουμε οινοποιεία, μονάδες επεξεργασίας κρέατος, εργαστήρια γαλακτοκομικών-τυροκομεία, ελαιοτριβεία, ψυκτικές αποθήκες, 3 σφαγεία, 1 πτηνοσφαγείο, μονάδες τυποποίησης μελιού, μεταποίησης αλιευμάτων, τυποποιητήρια κηπευτικών κ.α…

Τελειώνοντας πρόσθεσε τα εξής:

Το «Καλάθι της Περιφέρειας Αττικής» αποτελεί μια δυναμική πολιτική στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο τη βελτίωση του ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα και την ανάδειξη της ιδιαιτερότητάς τους στο τρίπτυχο ταυτότητα-ποιότητα-αειφορία. Είναι καιρός να αναλογιστούμε ότι κοντά στον υπερτονισμένο τριτογενή τομέα των υπηρεσιών υπάρχει και η αστείρευτη δυναμική της πρωτογενούς μας παραγωγής. Υπάρχει η αγροτική και γεωργική παράδοση της χώρας μας. Υπάρχει αυτή η μοναδική Αττική γη, που είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε.»