Έκθεση για την Ελληνική Παράδοση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 6-9 Οκτωβρίου 2011, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας Αττικής, η Έκθεση «Ελληνική Παράδοση – Λαϊκή Τέχνη – Τρόφιμα- Ποτά». Η Έκθεση περιλάμβανε σειρά εκδηλώσεων, από χορευτικά συγκροτήματα, μέχρι τη δοκιμή παραδοσιακών εδεσμάτων και την απόσταξη τσίπουρου.

Την έναρξη της έκθεσης κήρυξε ο Περιφερειάρχης, κ. Ιωάννης Σγουρός.

Έκθεση για την Ελληνική Παράδοση

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο επισκέπτης του Περιπτέρου της Περιφέρειας Αττικής μπορούσε να αναζητήσει και να απολαύσει Ελλάδας ακούσματα, θύμισες από έθιμα, χορούς και δρώμενα, ελληνικές γεύσεις και αρώματα από κάθε γωνιά της χώρας μας.

Καλεσμένοι μας χορευτές από τα Κύθηρα, με υπεύθυνη την κα. Γαλανάκη, έδωσαν τα χέρια σε κύκλιους σχηματισμούς και με τους ρυθμικούς βηματισμούς τους, πάτησαν τα χώματα της Αττικής Γης και γέμισαν με το χρώμα του νησιού τους το Εκθεσιακό Κέντρο.

Έκθεση για την Ελληνική ΠαράδοσηΚεράσματα από το καλάθι της Αττικής Γης, γκόγκλιες και μακαρούνες, πρόσφορο, ξεροτήγανα και κεντητό ψωμί, μοιράστηκαν από γυναίκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οικοτεχνίας Βιοτεχνίας Αγροτουρισμού «Αιαντίς» του Δήμου Ωρωπού σε όλους τους επισκέπτες αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για την φιλοξενία μας. Νιώσαμε την αύρα της θάλασσας όπως μόνο το βιολί σε ταξιδεύει από μία ομάδα ταλαντούχων νεαρών μουσικών, προσκεκλημένων της Περιφέρειας Αττικής. Ξυπνήσαμε το χθες των παιδικών μας χρόνων προσφέροντας λουκουμάδες στους επισκέπτες της έκθεσης, κέρασμα της Περιφέρειας Αττικής και προσφορά του κ. Σίνη, μελισσοκόμου της Αττικής. 

Έκθεση για την Ελληνική ΠαράδοσηΟι επισκέπτες του Περιπτέρου της Περιφέρειας Αττικής, είχαν την δυνατότητα να μπουν στο πνεύμα των στεμφύλων, να παρακολουθήσουν την απόσταξη, παραγωγή τσίπουρου και να γίνουν δοκιμαστές και γευσιγνώστες σε ένα υπέροχο σκηνικό που έστησε για την Περιφέρεια Αττικής ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Οικοτεχνίας Βιοτεχνίας Αγροτουρισμού «Αιαντίς» του Δήμου Ωρωπού μετά από κάλεσμά μας. Οι μικροί μας φίλοι, είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία εξαιρετική παράσταση Καραγκιόζη του θιάσου Αθανασίου που με την ευγενική προσφορά του, έπειτα από κάλεσμα της Περιφέρειας Αττικής, γέμισε τον χώρο των εκδηλώσεων με χιλιάδες χαμόγελα, ενώ ο φούρνος Άρτος & Τέχνη, μοίραζε στους επισκέπτες του Περιπτέρου μας ζεστή και λαχταριστή μουσταλευριά. 

Έκθεση για την Ελληνική ΠαράδοσηΧορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Διαμερίσματος Δήμου Αυλώνος- Καλλικρατικού Δήμου Ωρωπού, έδωσε με λεβεντιά και χάρη το νόημα της παράδοσης, χορεύοντας στο Περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής και αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα από εκθέτες και επισκέπτες. Ταλαντούχοι chef του ΙΕΚ Praxis, έπειτα από κάλεσμά της Περιφέρειας, γέμισαν με χρώματα και αρώματα το Περίπτερό μας. Καταξιωμένοι chef μαγείρεψαν, παρέδωσαν μαθήματα μαγειρικής τέχνης σε μικρούς και μεγάλους και προσέφεραν μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών εδεσμάτων σε επισκέπτες μας. 

Τσαμπούνες, ντουπάκια, βιολιά έντυσαν μελωδικά το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Ταλαντούχοι μουσικοί από τη Νάξο, την Πάρο και την Κάλυμνο με συντονιστή τους τον κ. Αναστασίου από το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων- Δράσεις Πολιτισμού-Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, δέχθηκαν το κάλεσμα της Περιφέρειάς μας και μας τίμησαν με την παρουσία τους δημιουργώντας ζωηρά ηχοχρώματα ελληνικού πολιτισμού στο Περίπτερο μας. Γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαρνάβα, κέντησαν με τα προικισμένα χέρια τους ψωμί στο Περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής και έδειξαν σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της έκθεσης τον τρόπο παρασκευής του. 

Έκθεση για την Ελληνική ΠαράδοσηΤο  Περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής, είναι κοινά αποδεκτό ότι αποτέλεσε έναν ζεστό, απαράμιλλης αισθητικής χώρο. Σε αυτό εκπροσωπήθηκαν 21 επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη ποικιλία ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων (προϊόντα λαϊκής τέχνης, αγιογραφία, παραδοσιακό κόσμημα, παραδοσιακές φορεσιές, παραδοσιακά τρόφιμα) αλλά και πολιτιστικοί φορείς με αξιόλογη και δυναμική πορεία. Φιλοξένησε πλήθος επισκεπτών και συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές από φορείς και ιδιώτες. 

Αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, ηχοχρώματα ελληνικού πολιτισμού, εθελοντισμός και μεράκι για ότι θυμίζει και για ότι είναι Ελλάδα, έδωσαν το βροντερό παρόν τους σε αυτό το τετραήμερο. Καταφέραμε το Περίπτερό μας να φιλοξενήσει την ομορφιά του χθες, με ζωντανές ψυχές που με το παρόν τους σηματοδοτούν την συνέχιση του αύριο της χώρας μας. Η συμμετοχή μας, τόσο η ποιότητα της όλης οργάνωσής της, όσο και η έκταση των επιχειρηματικών συμμετοχών αλλά και της ευρύτερης διάστασης που έλαβε η εν λόγω προσπάθεια, θεωρούμε ότι θα είναι αξιομνημόνευτα. 

Την παρουσία της Περιφέρειας Αττικής στην έκθεση «Ελληνική Παράδοση- Λαϊκή Τέχνη- Τρόφιμα-Ποτά» επιμελήθηκε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.