Η Περιφέρεια Αττικής, δια των αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, συμμετείχε στο πανελλήνιο συνέδριο «ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ – Από τον Στάβλο στο πιάτο», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (27, 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2015) με σκοπό την ανάδειξη σύγχρονων μεθόδων και μέτρων για την επίτευξη ολοκληρωμένης προσέγγισης, αφενός για την υγεία και προστασία των ζώων, αφετέρου την ποιότητα και ασφάλεια του κρέατος και των προϊόντων του.

Οι Υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής μέσω των εισηγήσεών τους, παρουσίασαν την ενεργό δράση της Περιφέρειας Αττικής – σύμφωνα με το θεσμικό της ρόλο – στον τομέα του επίσημου ελέγχου παραγωγής και διακίνησης ασφαλών τροφίμων καθώς και την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προστασίας της υγείας του καταναλωτή, στο πλαίσιο ανάπτυξης της σχετικής νομοθεσίας και των επίσημων ελέγχων από τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΠΑΠΕ, ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).

Τα θέματα των εισηγήσεων ήταν τα εξής:

α) «Αξιοποίηση των καταγγελιών και ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών για την ανίχνευση της παράνομης διακίνησης και σφαγής των ζώων-2 περιστατικά» όπου διαφάνηκε ότι πρωταρχική μέριμνα των υπηρεσιών- παρά τις αντίξοες συνθήκες και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν -πρέπει να είναι τόσο η προστασία της δημόσιας υγείας με την πάταξη της παράνομης σφαγής, όσο και η ευζωία των ζώων και φυσικά η εξέλιξη του υπάρχοντος συστήματος παρακολούθησης των διακινούμενων ζώων

β) «Διαχείριση περιστατικού ανίχνευσης μεταβολιτών νιτροφουρανίων σε κρέας πουλερικών από τις επίσημες αρχές» όπου τονίστηκε ότι ο περιορισμός της διακίνησης παράνομων ουσιών στην τροφική αλυσίδα απαιτεί, αφενός την συνεργασία των επίσημων αρχών, αφετέρου την συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στην τροφική αλυσίδα. Επισημάνθηκε επίσης η θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την όλη διαχείριση του περιστατικού

γ) «Διαχείριση ζωϊκών υποπροϊόντων σφαγείου. Αδυναμίες και προοπτικές». Συγκεκριμένα η ΔΑΟΚ ΠΕ Αν. Αττικής συμμετείχε με την παρουσίαση της α) και β) εισήγησης από τις κτηνιάτρους Ειρήνη Τσάλου και Αθηνά Αγγελοπούλου αντίστοιχα (με συντάκτες: Χ. Καπετανοπούλου, Α. Χατζοπούλου, Φ. Πιπεροπούλου, Κ. Γεωργίου, Σ. Μπούρμπου).

Η ΔΑΟΚ Δυτικού Τομέα συμμετείχε στην γ) εισήγηση με στοιχεία από την διπλωματική εργασία του κτηνιάτρου Παναγιώτη Σαντικτσή.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης DETROP που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΑΠΕ, του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της ΕΚΕ και του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.