Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:

 

Μας έριξαν στην αρένα των απορριμμάτων χωρίς κανένα εφόδιο. Έφτιαξαν έναν γίγαντα, τον ΕΔΣΝΑ, με γυάλινα πόδια. Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες χωρίς καμία στήριξη. Τώρα η Κεντρική Διοίκηση πρέπει να κάνει το καθήκον της»

-Λύση με την καταβολή έναντι αντισταθμιστικών οφελών στους Δήμους Φυλής, Ασπροπύργου, Περάματος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας

 

Στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει η νέα διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού, Αττικής ώστε να αντιμετωπιστούν τα τεράστια λειτουργικά, οικονομικά, θεσμικά προβλήματα του νέου φορέα, χωρίς να διασαλευτεί η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σγουρός τόνισε μεταξύ άλλων:

 

«Μας έριξαν στην αρένα των απορριμμάτων χωρίς ούτε ένα εφόδιο. Έφτιαξαν έναν γίγαντα, τον ΕΔΣΝΑ, με γυάλινα πόδια. Στήριξη δεν βρήκαμε ποτέ και από πουθενά.

 

Ανέδειξα όλα τα προβλήματα που συνάντησα με κάθε τρόπο. Δεν τα ‘κρυψα κάτω από το χαλί. Δεν έχει κανείς σήμερα το άλλοθι να προφασιστεί ότι δεν ήξερε ή ότι δεν ξέρει.

 

Αρωγή δεν βρήκαμε. Αντίθετα συναντήσαμε περίσσευμα εύκολης και ανέξοδης κριτικής, υποκρισίας, λοιδορίας, λάσπης.

 

Αυτοί που με τις αποφάσεις και τις πράξεις τους οδήγησαν τον ΕΔΣΝΑ και τη διαχείριση των απορριμμάτων στον γκρεμό, έγιναν σήμερα τιμητές χωρίς αιδώ.

 

Αποφάσισαν να αρχίσουν την κριτική, όταν αναλάβαμε εμείς, διαγράφοντας από τη μνήμη τους το παρελθόν. Τους πληροφορούμε ότι το παρελθόν δεν διαγράφεται».

Ο κ. Σγουρός επεσήμανε εκ νέου ότι είναι απόλυτη ανάγκη να ενταχθεί ο ΕΔΣΝΑ στο μητρώο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων περί ληξιπρόθεσμων οφειλών, γεγονός που θα επιτρέψει να ανασάνει οικονομικά και να μειώσει τις εισφορές των δήμων μελών του.

Ανέδειξε μάλιστα τον παραλογισμό της δημόσιας διοίκησης που δεν εντάσσει τον ΕΔΣΝΑ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όταν τόσο η Περιφέρεια Αττικής, όσο και οι Δήμοι της Αττικής που είναι μέλη του, μετέχουν σε αυτή.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ εγκρίθηκε και ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του φορέα.

Ο νέος Οργανισμός σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον Σύνδεσμο, καθώς παρουσιάζει σημαντικές καινοτομίες, διαρθρωτικές αλλαγές στην οργανωτική του δομή και παράλληλα ενσωματώνει τις αλλαγές που εν τω μεταξύ έχουν προκύψει στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Επίσης, μέσω αυτού αναδεικνύονται σε επίπεδο συμβολισμού και ουσίας νέες έννοιες, όπως η Διαφάνεια, η Πρόληψη, η Επαναχρησιμοποίηση, η Ανακύκλωση, η Προστασία του Περιβάλλοντος.

Επίσης, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε η μελέτη αναλυτικής κοστολόγησης των υπηρεσιών του Συνδέσμου, στην οποία προσδιορίζονται επακριβώς το ετήσιο κόστος διαχείρισης του ΕΔΣΝΑ, τα χρέη των παρελθόντων ετών και αναπτύσσονται διάφορες εκδοχές καθορισμού της ετήσιας εισφοράς των δήμων μελών του ΕΔΣΝΑ.

Όπως τόνισε ο κ. Σγουρός, η μελέτη εκπονείται για πρώτη φορά στην ιστορία του Φορέα και δείχνει τη βούληση της διοίκησης να βάλει τον ΕΔΣΝΑ σε τροχιά οικονομικής εξυγίανσης.

Τέλος, μετά από πρόταση του κ. Σγουρού το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου αποφάσισε να καταβληθούν έναντι ποσά ύψους 8,8 εκ € ως αντισταθμιστικά οφέλη στους Δήμους Φυλής, Ασπροπύργου, Κερατσινίου Δραπετσώνας και Περάματος.

Η οριστική απόφαση για τον προσδιορισμό των αντισταθμιστικών οφελών του 2013 θα ληφθεί σε προσεχή συνεδρίαση.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ