Με αφορμή τη χθεσινή, έκτακτη και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση επίσκεψη του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη και του Δημάρχου Αμαρουσίου, Γ. Πατούλη στην ΟΕΔΑ Λιοσίων, στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΕΔΣΝΑ, Γ. Δρίβα και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Περιφερειακό Σύμβουλο Α. Βρούστη για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, ο ΕΔΣΝΑ ενημερώνει τους πολίτες ότι:
Η διαχείριση των απορριμμάτων ως πόρου παραγωγής πλούτου και θέσεων εργασίας, είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για τους πολίτες, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, για να γίνεται προεκλογικό επιχείρημα ενόψει των καλπών του Μαΐου. Η υπεύθυνη αντιμετώπιση ενός θέματος, όπως αυτό της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, δεν μπορεί να είναι αφορμή για επιφανειακές προσεγγίσεις που αγνοούν (συνειδητά ή όχι) βασικά δεδομένα των τελευταίων 4.5 ετών. Ειδικά μάλιστα όταν προέρχονται από εκείνους που υπηρέτησαν σε θέσεις ευθύνης είτε σε εθνικό επίπεδο (υπουργικούς θώκους, επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής) είτε μετρούν δεκαετίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ως δήμαρχοι ή επικεφαλής συλλογικών οργάνων) χωρίς να έχουν να επιδείξουν την παραμικρή συμβολή στην εκπόνηση και εφαρμογή μιας φιλικής προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίας, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων.
Αντιθέτως επιδεικνύουν, με επισκέψεις για τα φώτα της δημοσιότητας, 1.5 μήνα πριν από τις εκλογές, όψιμο ενδιαφέρον που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
Μέχρι σήμερα η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ έχει εξασφαλίσει την ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις από διάφορες «Κασσάνδρες» εδώ και 4.5 χρόνια, μειώνοντας παράλληλα τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Φυλής.
Πέρα λοιπόν από τις εκθέσεις ιδεών, θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι η σημερινή Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, στη διάρκεια της θητείας της (ενδεικτική αναφορά):
- Έχει προχωρήσει στην εκπόνηση νέου θεσμικού πλαισίου, του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων, πλήρως εναρμονισμένου με τον Εθνικό Σχεδιασμό, τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της ανακύκλωσης, στα τέλη του 2016, που έχει εγκριθεί από σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και αποτελεί νόμο του κράτους.
- Παραδίδει έτσι στους πολίτες, όχι υποσχέσεις αλλά έναν ΠΕΣΔΑ άκρως συμβατό με το Κοινοτικό δίκαιο, φιλικό στο περιβάλλον, με έμφαση στην ανακύκλωση στην πηγή και με σαφώς μικρότερο προϋπολογισμό για την κατασκευή των έργων σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό. Είναι η πρώτη φορά που Περιφερειακός Σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη του τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της Διαλογής στην Πηγή, της μείωσης του όγκου, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης, της κομποστοποίησης στην κατεύθυνση μιας οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης.
- Σύμφωνα με τον νέο ΠΕΣΔΑ τίθεται στόχος ανακύκλωσης στην πηγή 52% και το υπόλοιπο 48% (δηλαδή 900.000 τόνοι) θα οδηγείται για επεξεργασία σε μικρής δυναμικότητας αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο δίκαιης χωροταξικά, κατανομής, με ταυτόχρονη αποκατάσταση των λατομείων στη αρχική τους μορφή. Σήμερα από τους 1,8 εκ. τόνους απορριμμάτων που παράγονται στην Αττική θάβονται οι 1,5 εκ. και οι 0,3 εκ. τόνοι οδηγούνται σε επεξεργασία στο ΕΜΑΚ.
- Συνέδραμε όλους τους Δήμους της Αττικής στην εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων τους, που βρίσκονται ενταγμένα σε αυτό.
- Αποκατέστησε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στα Μέγαρα, το Καλύβια, την Παλαιά Φώκαια, απαλλάσσοντας τους πολίτες από τα πρόστιμα που επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
- Δρομολόγησε τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης για τις επιπτώσεις της λειτουργίας της ΟΕΔΑ στην τοπική κοινωνία, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των πολιτών της περιοχής.
- Προωθεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού “Έλα στον κύκλο μας”, σε συνεργασία με τους Δήμους, στο Δημόσιο και στα σχολεία.
- Εκσυγχρόνισε τις υποδομές του ΕΔΣΝΑ, της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στα Λιόσια, διασφάλισε την προστασία των εργαζομένων με τη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, την ύπαρξη γιατρού εργασίας.
Η σημερινή διοίκηση παρέλαβε ένα σύστημα διαχείρισης με αποκλειστικό επίκεντρο έναν και μοναδικό χώρο διάθεσης απορριμμάτων, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, τον ΧΥΤΑ Φυλής, χωρίς καμία προοπτική για να μπει τέλος στην επί πάνω από μισό αιώνα λειτουργία του.
Η σημερινή διοίκηση παρέλαβε έναν ΠΕΣΔΑ, που έπρεπε να είχε αναθεωρηθεί πάνω από 10 χρόνια πριν και όπου η πρόβλεψη για ανακύκλωση στην πηγή ήταν σχεδόν μηδενική, οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις είχαν διπλάσια δυναμικότητα (και προφανώς υπερδιπλάσιο κόστος) και η χωροθέτησή τους περιοριζόταν σε 3 μόνο θέσεις (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα). Είναι σαφές ότι σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.
Από όλα όσα ενδεικτικά και μόνο, αναφέραμε, είναι φανερό ότι η Αττική έχει γυρίσει σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι φανερό ότι η αλλαγή νοοτροπίας στη διαχείριση αυτή δεν μπορεί να είναι photoopportunity αλλά συλλογικός αγώνας διαρκείας.
Ένας αγώνας για μια νέα φιλική προς τον πολίτη και το περιβάλλον διαχείριση, που δεν μπορεί να αφορά μία διοίκηση ή μία παράταξη, πολλώ δε μάλλον ενόψει της εφαρμογής, για πρώτη φορά χάρη στον «Κλεισθένη» της απλής αναλογικής, η οποία επιβάλλει την προωθητική σύνθεση των απόψεων. Απαιτείται έτσι διαβούλευση τόσο με τους Δημάρχους – κάτι που κάνουμε εδώ και 4.5 χρόνια – αλλά και με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων για την Περιφέρεια Αττικής. Απαιτείται διάλογος επί συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων, συνεργασία και συναίνεση για την εφαρμογή νέας πολιτικής. Ο ΕΔΣΝΑ έχει πάντα ανοικτή την πόρτα του για ενημέρωση, διαβούλευση, συνεργασία.