–       Για έκτη φορά μέσα σε ένα μήνα εντοπίζονται επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής από τις υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ

–       Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός: «Αυτή η ιστορία θα τερματιστεί, είτε κάποιοι το θέλουν, είτε όχι»

–       Ευρεία σύσκεψη παρουσία του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη τη Δευτέρα 23/12 στο Υπουργείο Υγείας

NOSOKOMEIAKA 6H APOPEIRAΝέες ποσότητες επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων εντόπισαν σήμερα νωρίς το πρωί στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια μακροσκοπικών επιτόπιων αυτοψιών, διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στα οικιακού τύπου απόβλητα, που απέρριψε ένα δημοτικό απορριμματοφόρο, υπήρχαν και νοσοκομειακά απορρίμματα (σωληνάκια, οροί, γάζες με αίμα, χρησιμοποιημένο νοσοκομειακό και φαρμακευτικό υλικό) που προέρχονταν από ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής. Το μεικτό βάρος των αποβλήτων ανερχόταν στους 2 περίπου τόνους.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι ελεγκτές περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, η ΕΛΑΣ και η Εισαγγελία.

Είναι η έκτη φορά μέσα σε ένα μήνα και η πέμπτη μέσα σε δέκα ημέρες που οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ εντοπίζουν νοσοκομειακά απορρίμματα στο ΧΥΤΑ. Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ έχουν εντοπίσει περισσότερους από 32 τόνους επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων αναμεμειγμένους με οικιακού τύπου απόβλητα από 11 δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής.

 

Για το ζήτημα της διαχείρισης των Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013 παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού.

Εξερχόμενος από την εκδήλωση της υπογραφής συμφώνου συνεργασίας για την χρηματοδότηση της ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου και ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το θέμα, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

«Αυτή η ιστορία θα τερματιστεί είτε κάποιοι το θέλουν, είτε όχι. Εμείς έχουμε ουσιαστική συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Δευτέρα που έχουμε τη σύσκεψη με το Υπουργείο Υγείας πιστεύουμε ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται από νομοθετικής απόψεως για τη βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των ΕΙΑ. Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ δεν θα σταματήσουν τους ελέγχους ούτε λεπτό».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για ποιό λόγο συμβαίνουν αυτά τα αλλεπάλληλα περιστατικά ο κ. Σγουρός σημείωσε «Θέλω να πιστεύω ότι οφείλεται σε επιπολαιότητα».

 

Αναφερόμενος στα χρέη των νοσοκομείων προς τον ΕΔΣΝΑ ο κ. Σγουρός τόνισε ότι:

«Το κόστος διαχείρισης των νοσοκομειακών απορριμμάτων στον Αποτεφρωτήρα ΕΙΑ του ΕΔΣΝΑ ανέρχεται σε 1,7 ευρώ ανά κιλό, όταν τα φέρνουν απευθείας στον Αποτεφρωτήρα, και στα 2 ευρώ ανά κιλό, όταν συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά από τον ΕΔΣΝΑ. Σήμερα τα νοσοκομεία έχουν χρέη ύψους 9 εκ. € προς τον Σύνδεσμο, όμως είναι άλλο το οικονομικό θέμα και άλλο η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».

 

Αναφορικά με τα περιστατικά συλλήψεων των οδηγών των απορριμματοφόρων ο κ. Σγουρός τόνισε ότι:

«Μας πικραίνει το γεγονός ότι ταλαιπωρούνται άδικα οι οδηγοί των απορριμματοφόρων, που παραλαμβάνουν τα απόβλητα από τους χώρους των νοσοκομείων. Θέλω να ενημερώσω ότι επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για να δοθεί μια λύση σε αυτό το ζήτημα».

Κλείνοντας σημείωσε: «Θέλω να δώσω για ακόμη μια φορά πολλά συγχαρητήρια στο προσωπικό του Συνδέσμου, που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του κάτω από δύσκολες συνθήκες εργασίας».