Με αφορμή την πιλοτική λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού και την πρόσφατη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ σχετικά με την ετήσια δυναμικότητά του που αφορά στο προϊόν της ανακύκλωσης των απορριμμάτων του Δήμου Μαραθώνα και των όμορων δήμων, πρέπει να τονιστούν τα εξής:
 
1.Οι κάτοικοι του Γραμματικού εκφράζουν την ανησυχία και την καχυποψία τους καθώς στο παρελθόν, ο προηγούμενος σχεδιασμός του χώρου, ως ΧΥΤΑ που θα δεχόταν 120.000 τόνους ανεπεξέργαστων σκουπιδιών (που αντιστοιχεί στο 7% των παραγομένων σήμερα απορριμμάτων στην Αττική), είχε προκαλέσει δίκαιες αντιδράσεις. Επρόκειτο για έναν αντι-περιβαλλοντικό σχεδιασμό, που δεν λάμβανε υπόψη του τις αρχές της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της ανακύκλωσης.
2.Πλέον σύμφωνα με τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων που εκπόνησε η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, σε πλήρη εναρμόνιση με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και τις περιβαλλοντικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπαίνει τέλος στους ΧΥΤΑ. 
3.Ο ΠΕΣΔΑ προβλέπει επίσης το σταδιακό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής μέσα από την κατασκευή τριών ΧΥΤΥ και έξι Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στη βάση της αρχής της εγγύτητας και μιας χωροταξικά δίκαιης κατανομής τους. 
4.Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), έτσι ώστε να μη γίνεται ταφή ανεπεξέργαστων σκουπιδιών αλλά μόνο υπολειμμάτων που προέρχονται από οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας απορριμμάτων.  
5.Στην περίπτωση του Γραμματικού εφαρμόζεται η αρχή της εγγύτητας καθώς αφορά μόνο στο υπόλειμμα του Δήμου Μαραθώνα και όμορων δήμων (και όχι όλης της Αττικής).
6.Σημειώνεται, ότι πλέον ο ΕΔΣΝΑ έχει πλήρως συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τη διασφάλιση όλων των προδιαγραφών για την προστασία του περιβάλλοντος. 
7.Πρέπει να γίνει σαφές ότι ο χώρος του ΧΥΤΥ Γραμματικού δεν θα έχει καμία σχέση με χωματερή, γλάρους και τις άλλες γνωστές εικόνες των ΧΥΤΑ. Πρόκειται για φιλική προς το περιβάλλον εγκατάσταση που πληροί όλες τις σύγχρονες προϋποθέσεις.
8.Πλέον, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ η λειτουργία του Γραμματικού θα αφορά περιορισμένη δυναμικότητα 23.000 τόνων υπολείμματος της μηχανικής διαλογής των μπλε κάδων και όχι ακατέργαστο σκουπίδι, ετησίως από τον Δήμο Μαραθώνα και τους όμορους δήμους. Δηλαδή, για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, πρόκειται για την ποσότητα που πηγαίνει στον ΧΥΤΑ Φυλής μόλις σε μία εβδομάδα!
9.Με τον τρόπο αυτό ωφελούνται διπλά οι πολίτες γιατί, πρώτον, γίνεται το πρώτο βήμα υλοποίησης της νέας, οικολογικά και οικονομικά, δίκαιης και βιώσιμης πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να πάψει να λειτουργεί το μοντέλο της Φυλής – του μοναδικού χώρου ταφής σκουπιδιών. Δεύτερον, οι πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν με περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πόρων, που σε διαφορετική περίπτωση (αν δηλαδή δεν προχωρήσει η πιλοτική λειτουργία) θα πρέπει να επιστραφούν στην ΕΕ. 
10.Προκύπτει έτσι με σαφήνεια ότι η όποια αναβολή στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αρχές της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της ανακύκλωσης. Θα ακυρώνει τη νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων και θα διαιωνίζει το σημερινό, πλήρως αποτυχημένο μοντέλο του ενιαίου χώρου διάθεσης απορριμμάτων. 
11.Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και το λεγόμενο «πολιτικό κόστος» δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή αναβολή στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού που έχει εγκριθεί και είναι γνωστός από το 2016.
12.Συλλογικά, Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολίτες οφείλουμε να προωθήσουμε την οικονομικά και οικολογικά επωφελή διαχείριση των απορριμμάτων – μια σοβαρή υπόθεση που αφορά το μέλλον των παιδιών μας.