Τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού,

προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy στηv 95η Σύνοδο Ολομέλειας της Επιτροπή των Περιφερειών

 Βρυξέλλες 3 Μαΐου 2012

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, κατά τη διάρκεια της 95ης Συνόδου Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, σε συνέχεια της χθεσινής του παρέμβασης στο Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Ομάδας, κατέθεσε εγγράφως στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy και την Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών , Mercedes Bresso την έξης τοποθέτηση:

«Κύριε Πρόεδρε,

Η σημερινή μας συνάντηση γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Ευρώπης. Μια συγκυρία χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον του κοινού μας νομίσματος και της ικανότητας  κοινής αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως προς την ανταγωνιστικότητα των εθνικών και περιφερειακών μας οικονομιών αλλά και την εξασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.

Στο δυσμενές αυτό οικονομικό κλίμα ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Περιφερειών είναι κεντρικός για την υπέρβαση της κρίσης.

 Με ανεργία που σε κάποιες περιφέρειες της χώρας ξεπερνάει πλέον το 30%, με σοβαρές ελλείψεις στις κοινωνικές υποδομές και σημαντικά προβλήματα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις προσπάθειες που απαιτούνται για την προσήλωση στις αρχές της δημοσιονομικής σταθερότητας.

 H ΕτΠ υποστηρίζει τις προσπάθειες βελτίωσης του συντονισμού και της διακυβέρνησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης και της κρίσης δημόσιου χρέους. Επισημαίνει όμως ότι η αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και σαφής μείωση του χρέους, όπως αυτή προβλέπεται από τη νέα δημοσιονομική συνθήκη, πρέπει να συνοδευτεί το ταχύτερο από μέτρα προώθησης της ανάπτυξης και της εδαφικής συνοχής, ενθάρρυνσης της δημιουργίας θέσεων εργασίας και τόνωσης της βιώσιμης απασχόλησης. Εκφράζει άλλωστε τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Συνθήκη καταρτίστηκε εκτός του υφιστάμενου πλαισίου πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ με ελάχιστη μόνον συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και  εξακολουθεί να θεωρεί την «κοινοτική μέθοδο» ως τον πλέον θεμιτό τρόπο οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κοινού πολιτικού χώρου.

 Στη χώρα μου με μια πρόσφατη μεταρρύθμιση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης έχουν θεσπισθεί υποχρεώσεις ισοσκελισμένων προϋπολογισμών για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές καθώς και συγκεκριμένα όρια ελέγχου της δανειοληπτικής ικανότητας των περιφερειών και των δήμων.

Ωστόσο, στην κρίσιμη αυτή οικονομική συγκυρία οι επιπλέον προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια είναι πρωτοφανείς. Η διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής απαιτεί, από όλους μας, επιπλέον θυσίες με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού όλο και μεγαλύτερων στρωμάτων του πληθυσμού.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να εκφράσω τον εξής προβληματισμό. Με ποιο τρόπο μπορούμε ως Ευρώπη να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτές με τον πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο; Η πρωτοφανής ύφεση που αντιμετωπίζουμε και η κάθετη πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας οδηγούν σε ιδιαίτερη στενότητα τους λιγοστούς οικονομικούς πόρους των περιφερειών και δημιουργεί ισχυρά προσχώματα στην ανάπτυξη των κατάλληλων πολιτικών που τις καθιστούν ισχυρό ανάχωμα στην κρίση.  

 Η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών απαιτεί περισσότερη ενίσχυση των πολιτικών που στοχεύουν στη δημιουργική διέξοδο από την κρίση μέσα από την ανάπτυξη, την προώθηση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των οικονομικών ανισοτήτων. Είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε στον προβληματισμό αυτό και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανταπόκριση σας»

 Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, κατά την συμμετοχή του στις εργασίες της ΕτΠ, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των τοπικών και Περιφερειακών αρχών για την επίτευξη της απαραίτητης δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ευρώπη αλλά και στην ανάγκη να κάνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους. ”Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν είναι αυτοσκοπός είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Το ερώτημα είναι πως θα υλοποιήσουμε την δημοσιονομική εξυγίανση με υγιή τρόπο.”  Ο Herman Van Rompuy αναγνώρισε τις προσπαθείς που έχουν γίνει σε όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας ότι η επιτυχία ή αποτυχία μιας χώρας μπορεί να αλλάξει όλο το κλίμα. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι ‘’ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών άρχων είναι να εξηγήσουν στους πολίτες την ανάγκη της επιβολής των μεταρρυθμίσεων καθώς δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και η αναπτυξιακή πολιτική δεν είναι καθόλου εύκολη. Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αλλαγές αλλιώς θα μας επιβληθούν.”

Η συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Επιτροπής των Περιφερειών, να δοθεί στις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης η δυνατότητα να εκφράσουν τις ανησυχίες που προκαλούν τα συνεχή μέτρα περικοπών και λιτότητας.