Κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου και ώρα 14:00, πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από  κλιμάκια εποπτών Δημόσιας Υγείας με επικεφαλής τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Κεντρικού και Νότιου Τομέα κ. Π. Παπαδόπουλο και με την παρουσία αστυνομικής δύναμης, σε δύο κτήρια στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Γερανίου αρ. 6-8 και αρ. 14.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε σωρεία υγειονομικών προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όσων διαμένουν στα κτήρια αλλά και τη δημόσια υγεία γενικότερα. Συγκεκριμένα:

  • Στο τετραώροφο κτήριο επί της οδού Γερανίου 14 συγχρωτίζονται περισσότεροι από 150 αλλοδαποί-μετανάστες σε 240 τ.μ υπό απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες λόγω παραμέλησης καθαριότητας και αερισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Υπάρχει έντονη δυσοσμία, ρυπαρές εστίες και συσσωρευμένα άχρηστα αντικείμενα και απορρίμματα.
  • Οι εξωτερικοί χώροι έχουν καλυφθεί με υλικά, προκειμένου να αυξηθούν οι χώροι που κοιμούνται οι διαμένοντες.
  • Το δάπεδο έχει καλυφθεί πλήρως από βρώμικα κλινοσκεπάσματα.
  • Στον 2ο όροφο του κτηρίου λειτουργούν δύο χώροι θρησκευτικής λατρείας, οι οποίοι ήταν καθαροί.

Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στο τριώροφο κτήριο επί της οδού Γερανίου 6-8, στο οποίο διαμένουν περίπου 100 αλλοδαποί-μετανάστες, όπου η διαβίωση παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς μεγάλος αριθμός αλλοδαπών έχει εγκατασταθεί στο υπόγειο κάτω από επικίνδυνα ανθυγιεινές συνθήκες.

Αναμένεται να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες εντοπισμού των ιδιοκτητών των ακινήτων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός που ενημερωνόταν παράλληλα με τη διαδικασία των ελέγχων δήλωσε:

«Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τους υγειονομικούς ελέγχους στο κέντρο της πόλης. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, καθώς πολλά κτήρια γίνονται «αποθήκες» ανθρώπινων ψυχών. Η δραματική αυτή κατάσταση πρέπει να πάρει τέλος. Οφείλουμε όλοι στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα μας, να αντιμετωπίσουμε δραστικά αυτή την υγειονομική βόμβα και να διαφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία».

Να σημειωθεί ότι σχετικό ρεπορτάζ είχε προβληθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR.