APR55116

«Από το Ντουμπάι, σας απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση για να γνωρίσετε από κοντά την Αττική, με τις μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις, τα εξαιρετικά αγροδιατροφικά της προϊόντα, τη ζεστή φιλοξενία, τις πρότυπες υποδομές. Η Αττική είναι η γη των ευκαιριών για τον διεθνή επισκέπτη, τον επιχειρηματία, τον επενδυτή. Ανακαλύψτε την!».

Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τους επίσημους προσκεκλημένους της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Περιφέρεια στο Ντουμπάι στο ελληνικό περίπτερο της Expo Dubai 2020, σε συνεργασία με την Enterprise Greece.

Δεκάδες επιχειρηματίες από το Ντουμπάι και όλο τον κόσμο, διεθνούς φήμης food bloggers και συντάκτες γαστρονομίας, αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στο Εμιράτο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα από μια δυναμική εκδήλωση με τίτλο «Ανακαλύψτε την Αττική, τη γη των ευκαιριών» τα μοναδικά πλεονεκτήματα των αγροδιατροφικών προϊόντων της Αττικής, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται από την αξιοποίησή τους στον γαστρονομικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Την εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Εύη Φραγκάκη, τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Γενικός  Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Πρόεδρος του οργανισμού Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής και η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Δρ. Ελένη Δουνδουλάκη.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια Αττικής για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα, τόσο σε επίπεδο παραγωγής και μεταποίησης, όσο και διάθεσης στην εγχώρια και διεθνή αγορά προκειμένου να επιτευχθεί η παραγωγή γνήσιων, πιστοποιημένων προϊόντων, καλλιεργημένων με πρότυπες σύγχρονες μεθόδους «που θα κλείνουν μέσα τους τη γεύση της ιστορίας και της παράδοσης της Αττικής, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή και της αγοράς», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι η διεθνής προβολή των Αττικών προϊόντων «το φυστίκι Αιγίνης, τα σύκα Μαρκόπουλου, το αγνό μέλι, οι διάσημες από την αρχαιότητα ποικιλίες οίνου, το παρθένο ελαιόλαδο, τα βότανα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα κρέατα και τα ψάρια» αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της διοίκησης, κάτι που αποτυπώνεται και στη συμμετοχή σε δέκα διεθνείς εκθέσεις, ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας: «Αντιλαμβανόμαστε τον αγροδιατροφικό τομέα ως κομβικό πυλώνα της περιφερειακής οικονομίας, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς με αυτόν τον τρόπο δίνονται επιπλέον διέξοδοι στο πρόβλημα της ανεργίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται η προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής, ένα όχημα μέσω του οποίου τα προϊόντα των ελληνικών προορισμών γίνονται περισσότερο γνωστά στις διεθνείς αγορές» είπε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Σε μια εποχή που ο υπερτουρισμός ψυχαγωγίας δείχνει πλέον παρωχημένος, επενδύουμε σε θεματικές μορφές τουρισμού, με τον γαστρονομικό και τον οινικό να κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον οραματικό σχεδιασμό μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, ότι οι γεύσεις που δοκιμάζουμε σε κάθε ταξίδι, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αναμνήσεών μας και ένα βασικό στοιχείο της ολοκληρωμένης ταξιδιωτικής εμπειρίας που αποκομίζουμε και που θέλουμε να μοιραστούμε με τον περίγυρό μας».

Ιδιαίτερη ήταν επίσης η αναφορά του Περιφερειάρχη και σε μία ακόμα μορφή θεματικού τουρισμού στον οποίο επενδύει η Περιφέρεια Αττικής, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, καθώς «οι ισορροπημένες διατροφικά επιλογές, σε συνδυασμό με την αυθεντική ελληνική ζεστή φιλοξενία, τις πρότυπες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε όλη την Αττική, τις δραστηριότητες ευεξίας και υγείας σε υπερσύγχρονες υποδομές, δημιουργούν μια υψηλή πρόσθετη αξία στην ολοκληρωμένη εμπειρία που απολαμβάνει ο διεθνής τουρίστας υγείας, ενώ παράλληλα διαφημίζουν – ας μου επιτραπεί η έκφραση – με τον πλέον δυνατό τρόπο τη μεσογειακή διατροφή ως τρόπο ζωής που διασφαλίζει την υγεία και τη μακροζωία του σύγχρονου ανθρώπου» όπως είπε ο κ. Πατούλης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Περιφερειάρχης κάλεσε τους διεθνείς επιχειρηματίες να ανταποκριθούν στην ανοικτή πρόσκληση για να «ανακαλύψουν την Αττική, τη γη των ευκαιριών, με το δημοφιλές τουριστικό brand name της να την καθιστά ως έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για όλο τον χρόνο, με τα πιο σημαντικά μνημεία του πανανθρώπινου πολιτισμού, με μοναδικές γεύσεις και υψηλή γαστρονομία, με πρότυπες υποδομές. Και πάνω απ’ όλα, πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η Αττική είναι γεμάτη ευκαιρίες για αποδοτικές επενδύσεις, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες. Ευκαιρίες για επενδύσεις σε μια Αττική που αλλάζει πρόσωπο με μεγάλα έργα και σύγχρονες υποδομές, που φέρνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, που προστατεύουν το περιβάλλον, που προωθούν την κυκλική οικονομία. Σε μια Αττική που περνά με ταχύτητα στη νέα ψηφιακή εποχή, που ενισχύει την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Σε μια Αττική που ανοίγεται στον κόσμο και υποδέχεται το αύριο, σήμερα» κατέληξε.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Γενικός  Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ιωάννης Σμυρλής ανέφερε ότι το Ελληνικό Περίπτερο, την επιμέλεια του οποίου έχει η Enterprise Greece, σηματοδοτεί με τους 600.000 και πλέον επισκέπτες του την έναρξη μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τα προβλήματα με αποτελεσματικότητα και ανακαλύπτει δημιουργικές διεξόδους από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο πλανήτης. Ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι η Περιφερειακή Ανάπτυξη αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και σε αυτή την κατεύθυνση οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής την καθιστούν πρωτοπόρο: «Είμαι χαρούμενος, γιατί μαζί με τον Περιφερειάρχη συνεργαζόμαστε στενά για να αναδείξουμε τον πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο της Αττικής, την υψηλή γαστρονομία της, τις υπερσύγχρονες υποδομές της ώστε να γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διεθνώς για κάθε εποχή του χρόνου». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Πατούλης και ο κ. Σμυρλής υπέγραψαν την ανανέωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Enterprise Greece.

«Ο πολιτισμός ως συνδυασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς, της σύγχρονης δημιουργίας, αλλά και της δημιουργικής οικονομίας παίζει καθοριστικό ρόλο σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Δρ. Ελένη Δουνδουλάκη, η οποία επεσήμανε ότι γνωρίζει το έργο που επιτελείται στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς η ίδια υπήρξε για ικανό διάστημα Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού. Η κυρία Δουνδουλάκη υπογράμμισε ότι η γαστρονομία, ιδίως όταν πληροί τις υψηλές προδιαγραφές που διέπουν τα αγριοδιατροφικά προϊόντα της Αττικής, δεν αποτελεί απλώς ένα θέμα γεύσεων, αλλά τεκμήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εντάσσεται στην πολιτιστική ταυτότητα κάθε περιοχής. Επεσήμανε δε ότι τα προϊόντα της Αττικής αποτελούν στο σύνολό τους βασικούς πυλώνες της μεσογειακής διατροφής που έχει εγγραφεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και πρόσθεσε: «ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί πλέον μια διεθνώς κυρίαρχη τάση και σε αυτόν τον τομέα η Περιφέρεια Αττικής είναι πρωτοπόρος».

Μετά το πέρας των ομιλιών, οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν ένα πρωτότυπο live cooking από τον διάσημο σεφ Αλέξανδρο Σπέρχο, ο οποίος παρουσίασε ζωντανά παρασκευές δημιουργικής κουζίνας βασισμένες στα αγνά προϊόντα της Αττικής γης στο εστιατόριο Efzin που βρίσκεται στον χώρο του Ελληνικού Περιπτέρου της Expo Dubai. Οι προσκεκλημένοι ενημερώθηκαν για την υψηλή διατροφική αξία των αττικών αγροδιατροφικών προϊόντων και διαπίστωσαν τον τρόπο με τον οποίο αυτά διαμορφώνουν τη σύγχρονη γαστρονομία.

Αμέσως μετά ακολούθησε η παράθεση επίσημου δείπνου , το οποίο τίμησε με την παρουσία της η ελληνικής καταγωγής κόρη του Σεΐχη του Ντουμπάι Muhammed bin rashed AlMaktoum  πριγκίπισσα Alsheikha Mahra, η οποία μοιράστηκε με τον Περιφερειάρχη Αττικής τις εμπειρίες της από την ιστορία, την φιλοξενία και τις γεύσεις της Ελλάδας.

Δείτε εδώ την εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής στην Expo Dubai 2020 

 

APR54988-1000x667
APR54909-1000x667
APR54702
APR54521
APR54475-1000x667
APR54457
APR54451-1000x667
APAP5604