ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΔΡΑ: Άντερσεν 6 και Μωραΐτη 90, 115 25 Αθήνα τηλ.: 2132148317-318, Fax: 210 6777238

e-mail: esdkna@otenet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Προέδρου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Γιάννη Σγουρού, στις παρατηρήσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ για την υλοποίηση των έργων περιφερειακού σχεδίου, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής (ΠΕ.Σ.ΔΑ.):

«Όπως είναι γνωστό σε όλους, η χώρα μας μέχρι σήμερα «θάβει» τα σκουπίδια της κατά παράβαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το απαρχαιωμένο και διεφθαρμένο αυτό σύστημα απειλεί το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Παράλληλα, τεράστιοι πόροι, που μπορεί να προκύψουν από τη διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονο τρόπο, χάνονται. Ιδιοτέλεια, τοπικισμοί και συμφέροντα δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

Στις 13 Φεβρουαρίου συγκάλεσα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ, για να συζητήσουμε το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Δυστυχώς, δεν υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία και η συνεδρίαση αναβλήθηκε.

Στις 29 Φεβρουαρίου συγκάλεσα εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ. Αυτή τη φορά υπήρξε απαρτία, αλλά όχι ικανοποιητική προσέλευση εκπροσώπων των Δήμων κυρίως, και γι’ αυτό αναβλήθηκε και πάλι η συζήτηση για επτά ημέρες, προκειμένου να δοθεί και η δυνατότητα να κατατεθούν προτάσεις και να γίνει διάλογος.

Γιατί αυτό που απαιτείται είναι ειλικρινής διάλογος και βούληση να προχωρήσουμε στη λύση του προβλήματος και όχι παρεμπόδιση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να προσέλθουν στη συνεδρίαση. Η άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας χαρακτηρίζει όσους τη διαπράττουν και σίγουρα όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά είναι καταδικαστέα.

Ας αναλογιστούν αυτοί που μέχρι σήμερα έχουν εμπλακεί και συμμετάσχει στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σε μελέτες, έργα, αντισταθμιστικά και άλλα, χωρίς να έχει επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ας σκεφτούν ότι μόνο για απαλλοτριώσεις καθορίστηκε το απίστευτο ποσό των 200.000 Ευρώ το στρέμμα για χωράφια μέσα στη χωματερή, ποσό το οποίο αρνούμαι να υπογράψω ως μέγα σκάνδαλο, απειλούμενος με μηνύσεις από τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων!!!

Οι παρατηρήσεις που διατυπώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναδεικνύουν ως δήθεν επιχειρήματα την άγνοια και την προκατάληψη των συντακτών της.

Ο ΠΕΣΔΑ είναι νόμος του κράτους με θεσμικές ρυθμίσεις σε βάθος 10ετίας. Συνοδεύεται από μελέτες και εγκρίσεις πολυάριθμων φορέων επί πολλά έτη.

Τί προτείνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ; Να πετάξουμε όλη αυτή τη δουλειά στο καλάθι των αχρήστων; Και να την αντικαταστήσουμε με τί;

Μα αυτός δεν είναι ο δρόμος που μας οδήγησε στη σημερινή κρίση;

Αντί συστηματικά και με σκληρή καθημερινή δουλειά να προσθέτουμε μέρα με τη μέρα ένα λιθαράκι, να γκρεμίζουμε ό,τι βρίσκουμε χτισμένο;

Και βέβαια ο ΠΕΣΔΑ (2003-2006) χρειάζεται προσαρμογές, αν όμως τον πετάξουμε, όπως προτείνει η ΠΟΕ – ΟΤΑ, πετάμε τα χρήματα των φορολογουμένων Ελλήνων που απαιτήθηκαν για να γίνει και ξεκινάμε πάλι από το μηδέν, με τον κίνδυνο να χαθούν τα 150 εκ. Ευρώ του ΕΣΠΑ.

Ο Ανταγωνιστικός Διάλογος χαρακτηρίζεται από τους συντάκτες της ΠΟΕ-ΟΤΑ παγκόσμια πρωτοτυπία, γιατί προφανώς αγνοούν ότι είναι Νόμος του κράτους εδώ και πολλά χρόνια. Όμως η άγνοια δεν είναι επιχείρημα.

Τους ενημερώνω, λοιπόν, ότι με τον τρόπο αυτό διατυπώνονται δημόσια και με απόλυτη διαφάνεια όλα τα προβλήματα και όλες οι προτεινόμενες λύσεις και εξασφαλίζεται η καλύτερη επιλογή.

Η προδημοσίευση έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα τεχνικά κείμενα που είχαν συνταχθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2011. Αν και αυτό επικρίνεται από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τότε τι να πει κανείς;

Ακόμα και τις ποσότητες των απορριμμάτων αμφισβητεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτές προκύπτουν από στοιχεία αντικειμενικά και μπορεί να προκύψουν και μεγαλύτερες στο μέλλον, αν δεν υπάρξει το σύνολο των δράσεων που απαιτούνται.

Αλλά όχι μόνο αυτό. Και την επίτευξη των στόχων αμφισβητεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να παραθέσει ένα έστω επιχείρημα. Προ πάντων δε, χωρίς να διατυπώνει οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση, για να μπορεί να υπάρξει διάλογος.

Μέχρι τώρα υποστήριζαν ότι η Φυλή μπορεί να αντέξει 1-2 χρόνια ακόμη. Ξαφνικά ανακάλυψαν ότι έχει 10 χρόνια ζωής ακόμη. Πότε έλεγαν αλήθεια και πότε ψέματα;

Το εξωφρενικό είναι πως ισχυρίζονται ότι η Περιφέρεια Αττικής ουδέποτε συζήτησε τα ζητήματα αυτά! Τους διαψεύδω κατηγορηματικά και τους παραπέμπω στον πρόσφατο Απολογισμό για το 2011 που συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου αναφέρονται αναλυτικά όλες οι συνεδριάσεις και οι ημερίδες που έγιναν για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Είναι δυνατόν να ξεχνάνε ακόμα και την ημερίδα για τα απορρίμματα που συνδιοργανώσαμε μαζί με την ΠΟΕ- ΟΤΑ στις 2 Μαρτίου 2011, και να μας κατηγορούν για έλλειψη διαλόγου;

Προκειμένου δε να δικαιολογήσουν τη θέση τους για τη διατήρηση του σημερινού σαθρού συστήματος να «θάβονται» τα σκουπίδια, ισχυρίζονται αυθαίρετα ότι δεν υπάρχει επικείμενος κορεσμός των χώρων υγειονομικής ταφής!

Εξ ίσου αυθαίρετα ισχυρίζονται ότι θα αυξηθεί και μάλιστα υπερβολικά το κόστος διαχείρισης. Όμως αποσιωπούν ότι με την αξιοποίηση των απορριμμάτων θα προκύψουν σημαντικά έσοδα και για το λόγο αυτό όλος ο σύγχρονος κόσμος υιοθετεί μεθόδους επεξεργασίας και αξιοποίησης και όχι ταφής των απορριμμάτων.

Το περίεργο είναι πως, ενώ κατηγορούν τις ΣΔΙΤ για ιδιωτικοποίηση, κάτι το οποίο δεν ισχύει, επιμένουν σε ορισμένες μόνο από τις μορφές διαχείρισης που ασκούνται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά από ιδιωτικές εταιρείες!

Με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ διατηρείται στο ακέραιο ο δημόσιος χαρακτήρας. Ο Σύνδεσμος είναι κύριος του έργου και έχει τον τελικό λόγο. Και δεν πρέπει να συγχέουμε τις ΣΔΙΤ με τις παραχωρήσεις, που είναι το μοντέλο έργων, όπως η Αττική Οδός. Και θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η σκοπίμως διακινούμενη παραφιλολογία σχετικά με επαπειλούμενες απολύσεις εργαζομένων, αφού κάτι τέτοιο έχει κατηγορηματικά αποκλειστεί από την πλευρά μου, πολλές φορές και δημοσίως. Ας σταματήσει, επιτέλους, το εμπόριο του φόβου σε βάρος των εργαζομένων.

Άλλωστε οι εργαζόμενοι του ΕΣΔΝΑ, που είναι και άμεσα ενδιαφερόμενοι, συμφωνούν με την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ που προωθούμε, και είναι απορίας άξιο γιατί η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει αντίθετη άποψη από τους εργαζομένους του ΕΣΔΝΑ, τα εργασιακά συμφέροντα των οποίων υποτίθεται πως υπερασπίζεται. 

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πρόβλημα που όλοι αναγνωρίζουν ότι μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις για την κοινωνία και το περιβάλλον, αλλά που κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει κάτι για να το λύσει.

Η αρμοδιότητα πέρασε στο νέο φορέα που συγκροτήθηκε πρόσφατα με μεγάλη καθυστέρηση, κατά την άποψή μου, γεγονός που επιδείνωσε το πρόβλημα.

Δυστυχώς, όπως δημόσια ενημέρωσα, η οικονομική κατάσταση του Συνδέσμου είναι τραγική.

Χρωστάει 72,5 εκ Ευρώ και για φέτος υπάρχουν δεσμεύσεις βάσει συμβάσεων που έχουν συναφθεί και υποχρεωτικών δαπανών που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ και επί πλέον υπάρχουν τα έργα που πρέπει να γίνουν.

Έχουμε, λοιπόν, αφ’ ενός την οικονομική αδυναμία να σηκώσουμε αυτό το βάρος και αφ’ ετέρου υπάρχει η ευθύνη και η υποχρέωση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των απαιτούμενων έργων σύμφωνα με το σχεδιασμό.

Έχουμε 150 εκ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ, που όμως αν δεν συμβασιοποιηθούν μέχρι το 2013, χάνονται.

Θα ήταν εγκληματική αμέλεια να αφήσουμε να χαθούν αυτοί οι πολύτιμοι πόροι που θα βοηθήσουν να αναγεννηθεί ο Σύνδεσμος και η αξία των εγκαταστάσεών του. Επομένως δεν πρέπει να αφήσουμε το χρόνο να χαθεί.

Καλούμαστε, λοιπόν, να κάνουμε την εκκίνηση και να μετατρέψουμε ένα χρόνιο και βαθύ περιβαλλοντικό πρόβλημα της Αττικής σε αναπτυξιακή ευκαιρία.

Αναλάβαμε όλοι μαζί να σηκώσουμε ένα τεράστιο βάρος, ένα βάρος που αυξάνει συνεχώς τα τελευταία 30 χρόνια, και που όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν δεν κατάφεραν να το μειώσουν ή να δώσουν την πολυπόθητη οριστική λύση.

Είναι γνωστός ο τρόπος, με τον οποίο κινήθηκε η κεντρική διοίκηση τόσα χρόνια.

Μακάρι ως χώρα να είχαμε εφαρμόσει την τοπική ευθύνη εδώ και καιρό.

Να είχαμε φθάσει στο σημείο να ενεργούμε προνοητικά και να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των καιρών υπό τον φόβο προστίμων και ελέγχων.

Πολλοί μπορεί να έχουμε αναρωτηθεί αν αξίζει τον κόπο να αγωνιούμε, να προσπαθούμε, να αγωνιζόμαστε. Είμαστε μπροστά από μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.

Δεν θα συνεχίσω αυτόν το φαύλο κύκλο. Και καλώ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ να πράξει το ίδιο, συμβάλλοντας στη λύση του προβλήματος. Σκοπός μου είναι αποκλειστικά και μόνο η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τη βελτίωση ολόκληρου του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. Και αυτή είναι η δέσμευσή μου προς τους πολίτες της Αττικής».