Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα ΑΥΓΗ , όπου γίνεται αναφορά για δήθεν «παράνομη καύση απορριμμάτων» στην Αττική, θα ήθελα για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνω τα παρακάτω:

 

  • Ουδέποτε η σημερινή Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, δεν υιοθέτησε ως πρακτική την καύση των απορριμμάτων. Αντίθετα, ο ΕΔΣΝΑ υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία κι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ χρηματοδότηση ύψους 93 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού ανακύκλωσης , εξοπλισμού που ως το καλοκαίρι του 2023 θα έχει διανεμηθεί δωρεάν, σε όλους τους Δήμους της Αττικής.
  • Για τη σημερινή Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ προτεραιότητα αποτελεί η υιοθέτηση των κανόνων της Κυκλικής Οικονομίας , με την επιθετική προώθηση της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων. Η προτεραιότητα αυτή αποτυπώνεται στον εξοπλισμό που μοιράσαμε δωρεάν στους δήμους για τη λειτουργία χωριστού ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων( καφέ απορριμματοφόρα και κάδοι). Αλλά και στο νέο ΠΕΣΔΑ , στον οποίο πουθενά δεν αναφέρεται η πρόθεσή μας να κατασκευάσουμε μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων. Για μας προτεραιότητα είναι η κατασκευή και λειτουργία Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας και Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων.
  • Επειδή προφανώς στην ΑΥΓΗ θέλουν να το ξεχάσουν, αλλά εμείς δεν θα το επιτρέψουμε , για καύση απορριμμάτων μιλούσαν στελέχη της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής , επί θητείας της κας Δούρου.
  • Όσοι παρακολούθησαν ολοκληρωμένη τη χθεσινή μου τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, γνωρίζουν ότι ποτέ δεν μίλησα για παράνομη καύση αποβλήτων στην Αττική σήμερα. Αναφέρθηκα αποκλειστικά και μόνον
  • Η εφημερίδα ΑΥΓΗ αποκρύπτει επίσης ότι η ενεργειακή αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από ενεργοβόρες βιομηχανίες περιλαμβανόταν και στο ΠΕΣΔΑ του 2016 , που ψήφισε η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ Διοίκηση της κας Δούρου, η οποία όμως σήμερα υποκριτικά δηλώνει αντίθετη σε πρακτικές που η ίδια προωθούσε στο παρελθόν. Προφανώς η χρωματική εναλλαγή από το ροζ στο γκρί και στη συνέχεια στο πράσινο και τούμπαλιν, δεν απασχολεί την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τακτική της εφημερίδας Αυγή είναι γνωστή. Διαστρεβλώνει συστηματικά την αλήθεια κι επιχειρεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο. Το σημερινό δημοσίευμα το αποδεικνύει για μια ακόμη φορά.

 

Βασίλης Κόκκαλης

Πρόεδρος Ε.Δ.Σ.Ν.Α.