Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:

–    Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες η εικόνα των δρόμων της Αττικής άλλαξε σημαντικά

–    Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

–    Και όλα αυτά χωρίς ακόμη να μας έχουν μεταφερθεί από την κεντρική Διοίκηση οι απαραίτητοι πόροι, όπως άλλωστε ορίζει ρητά το Σύνταγμα

–    Έχουμε ευθύνη απέναντι στα 5 εκατομμύρια των πολιτών της Αττικής

–    Κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες να σεβαστούν το έργο που επιτελούμε και τα χρήματα που επενδύονται

 

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το τιτάνιο έργο του καθαρισμού και της συντήρησης των νησίδων στις οδούς αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής και αφορά συνολικά περίπου 700 χιλιόμετρα. Σε λιγότερο από τρεις μήνες τα αποτελέσματα είναι ορατά και έχουν υλοποιηθεί, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

– 5.000 στρέμματα νησίδων πρανών και αφύτευτων χώρων έχουν καθαριστεί

– 350.000 στρέμματα αρδευτικού συστήματος έχουν επισκευαστεί

– 5.000 θάμνοι και 1.200 φοίνικες έχουν κλαδευτεί

– 4.000 αφίσες έχουν απομακρυνθεί από κολώνες κλπ

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία συντήρησης των νησίδων περιλαμβάνει κλαδέματα, δίκτυα ποτίσματος, συντήρηση των φυτών και φύτεμα νέων, καθαρισμούς, αποκομιδή και μεταφορά των κλαδιών και των σκουπιδιών, φυτοπροστασία, λίπανση, αντιμετώπιση πυρκαγιών, αποψιλώσεις ξερών χόρτων, απομάκρυνση πεσμένων δέντρων, διαγραμμίσεις οδών κλπ. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο, ύστερα από την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, της σχετικής σύμβασης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 12 μήνες, (και επιπρόσθετα δύο μήνες για εργασίες επιτήρησης/ άρσης επικινδυνότητας) έχει προϋπολογισμό 5,5 Εκατομμύρια Ευρώ και θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα συντήρησης των οδών και των φωτεινών σηματοδοτών με τις εργασίες να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

–  2.000 κόμβοι φωτεινής σηματοδότησης έχουν συντηρηθεί και 40.000 λαμπτήρες έχουν αντικατασταθεί με καινούργιους

–  Διαγραμμίσεις: 160.000 τ.μ. έχουν πραγματοποιηθεί σε λωρίδες κυκλοφορίας και διαβάσεις πεζών

–  Συντήρηση Οδοστρωμάτων: 720.000 τ.μ. ασφάλτου έχουν συντηρηθεί

– Στηθαία Ασφαλείας: 5 χιλιόμετρα έχουν αντικατασταθεί με καινούργια και εντός του έτους θα αντικατασταθούν άλλα 40 χιλιόμετρα

– Φρεάτια: 790 έχουν επισκευασθεί

– 3.000 αυτοψίες έχουν πραγματοποιήσει οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε σχετικά:

«Σε λιγότερο από τρεις μήνες η εικόνα των δρόμων της Αττικής έχει αλλάξει σημαντικά. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μόνο για το 2012, η Περιφέρεια Αττικής διέθεσε 15,5 εκατομμύρια Ευρώ για τη συντήρηση και αντικατάσταση των φαναριών. Το έργο είναι τιτάνιο. Οι εργασίες θα συνεχιστούν με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς. Και όλα αυτά χωρίς ακόμη η κεντρική Διοίκηση να έχει μεταβιβάσει τους απαραίτητους πόρους στην Περιφέρεια Αττικής, όπως άλλωστε ορίζει ρητά το Σύνταγμα της χώρας μας. Εμείς όμως έχουμε ευθύνη απέναντι στα 5 εκατομμύρια πολιτών της Αττικής. Παράγουμε καθημερινά έργο προσανατολισμένο στη δική τους ασφάλεια και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Κάνω όμως έκκληση για ακόμη μια φορά στους πολίτες να σεβαστούν το έργο που επιτελείται και τα χρήματα που επενδύονται. Και το λέω αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί ότι τη μια μέρα παραδίδουμε μια νησίδα σε τέλεια κατάσταση και την επόμενη ημέρα η νησίδα είναι και πάλι γεμάτη σκουπίδια. Και μια ολόκληρη στρατιά να είχαμε να καθαρίζει αποκλειστικά και να συντηρεί τις νησίδες δεν θα επαρκούσε, εάν ο καθένας από εμάς δεν συμβάλλει στη διατήρηση της καλής αυτής εικόνας».

Ακολουθεί το σχετικό video