Αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία που έχει η ολοκλήρωση του έργου υδροδότησης της Αίγινας, τόσο για την ανάπτυξη του νησιού όσο και για τους πολίτες της, η Περιφέρεια Αττικής έπειτα από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενέκρινε την αύξηση του ποσού της επιδότησης κατά 300.000 Ευρώ, φτάνοντας στο συνολικό ποσό του 1.650.000 Ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε:

«Στην Αττική των 5.000.000 πολιτών είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν περιοχές όπου οι κάτοικοι στερούνται το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό. Πώς να μιλήσουμε για ανάπτυξη και για ανάδειξη του τουριστικού χαρακτήρα των νησιών, όταν οι πολίτες στερούνται τα αυτονόητα; Η Περιφέρεια Αττικής, παρόλο που η κεντρική διοίκηση περικόπτει τα έσοδά της, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των νησιών του Αργοσαρωνικού».

Με σκοπό την ανάπτυξη κοινών δράσεων και την εφαρμογή κοινών προγραμμάτων για το περιβάλλον, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

 Στο μνημόνιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, μέσω ολοκληρωμένου σχεδίου, η υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, η κατάρτιση σχεδίων για τις «Ευρωπαϊκές Περιβαλλοντικές Υποχρεώσεις» (π.χ. για οριοθέτηση και διαχείριση βιοτόπων – υγροτόπων) της Αττικής. Ακόμη, η εξεύρεση ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και η σχεδίασή τους για υπαγωγή περιβαλλοντικών έργων που ενδιαφέρουν την Περιφέρεια. Επίσης, η κατάρτιση σχεδίου για την εναλλακτική διαχείριση του ρέματος του Ασωπού και η υποστήριξη της εκτέλεσής του και, τέλος, η κατάθεση προτάσεων στο Επιχειρησιακό Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α., καθώς και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της Περιφερειακής Συμβούλου, κ. Άννας Ροκοφύλλου, για τη λύση των επιχειρήσεων των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Αττικής.

Επίσης, κατά πλειοψηφία, εγκρίθηκαν τέσσερις γνωμοδοτήσεις επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις εταιρείες “ΕΛΑΣΤΟΤΕΤ Α.Ε.”, στον Αυλώνα, για το σταθμό βάσης της “COSMOTE” στις αποθήκες στου Ρουφ, στην “Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος ΑΒΕΤΕ”, στον Ασπρόπυργο, καθώς και η γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ για τη βελτίωση της Λ. Μαραθώνος-Χελμού-Κρυονερίου, στον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη και το Κρυονέριο).

Τέλος, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η σύσταση επιτροπής σχετικά με θέματα λαϊκών αγορών, το θέμα των παραγωγικών και επαγγελματικών αδειών λαϊκών αγορών της Ανατολικής Αττικής, ο ορισμός εκπροσώπου της Περιφέρειας Αττικής στην Αναπτυξιακή Α.Ε. Διαπολιτισμικής Ανάπτυξης Οίνου και ο ορισμός αντίστοιχων εκπροσώπων σε γνωμοδοτικές επιτροπές λιμεναρχείων για το 2012.