Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 του Μάρτη αποτελεί, εκτός από ημέρα μνήμης για τους αγώνες των γυναικών για την ισότητα, και μια καλή ευκαιρία διαλόγου και εντατικότερης κινητοποίησης για την εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία, την παιδεία, την κοινωνική ζωή, την πολιτική.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι ακόμα και σήμερα, πολλές γυναίκες υφίστανται δυσκολίες να εδραιώσουν την παρουσία τους στα μέχρι πρότινος παραδοσιακά ανδρικά επαγγέλματα, πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής -και όχι μόνο – βίας, εμπορίας και εκμετάλλευσης.

Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους. Διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το ρόλο της κόρης, της συζύγου, της μητέρας αλλά συμμετέχει ολοένα και περισσότερο στην παραγωγική διαδικασία, και δίνει καθημερινό αγώνα, με τόλμη και γενναιότητα, ενάντια στο συντηρητισμό και τα αναχρονιστικά στερεότυπα. 

Η σύγχρονη ελληνίδα προσφέρει στην οικογένεια της, όπως έκανε πάντα, προσφέρει με την επαγγελματική της δραστηριότητα στην οικονομία, προσφέρει με τη μαχητικότητα της στις κοινωνικές διεκδικήσεις, προσφέρει με την επιμονή και τη θέληση της στην πολιτική ζωή.

Η προσφορά αυτή γίνεται περισσότερο πολύτιμη όσο πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες που βιώνουμε. Πράγματι, αυτή τη χρονιά, ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας βρίσκει τις Ελληνίδες περισσότερο προβληματισμένες γιατί, εκτός από τα καθημερινά προβλήματα, πρέπει να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση στην οικογένειά τους. Η γυναικεία παρουσία μέσα σε αυτό το περιβάλλον της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης σηματοδοτεί στην κοινωνία την ελπίδα, την αγωνιστικότητα και το θάρρος.

Οι γυναίκες, ως πολύτιμος ανθρώπινος πόρος, αγωνίζονται, ειδικά τώρα, να προστατευθούν, να ενισχυθούν, να αποδειχθούν επαρκείς, ως «ανάχωμα» στο κύμα της εξαθλίωσης που σαρώνει ό,τι έως σήμερα γνωρίζαμε ως «κοινωνικό κράτος».

Η πολιτεία και οι κοινωνικοί φορείς οφείλουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση υποστηρικτικών ενεργειών για τις Ελληνίδες μητέρες, οι οποίες βάλλονται ιδιαίτερα, πλήττονται από την ανεργία, τις οικονομικές περικοπές, και τώρα πλέον, βρίσκονται αντιμέτωπες και με την πιθανότητα να χάσουν κοινωνικές υποδομές, πολύτιμες για την αξιοπρεπή διαβίωση της οικογένειάς τους.