H 22α Μαρτίου είναι μέρα αφύπνισης για το νερό. Την πρωταρχική πηγή ζωής του πλανήτη μας. Το πλέον αναγκαίο φυσικό αγαθό για τη συνέχιση της ζωής. Αγαθό του οποίου αυξάνεται η ζήτηση και μειώνεται η διαθεσιμότητα, ενώ ταυτόχρονα απειλείται και η ποιότητα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η αύξηση της ζήτησης προέρχεται από την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και τις ανάγκες που προκύπτουν για προσωπική, βιομηχανική και γεωργική χρήση. Η μείωση της διαθεσιμότητας για φρέσκο, καθαρό νερό προέρχεται κυρίως από την αυξανόμενη ρύπανση και  την κακή διαχείριση. Δυστυχώς στην εποχή των κλιματικών αλλαγών που ζούμε οι υδατικοί πόροι είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο πλήττονται, λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, με τεράστιες επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα αλλά και σε καίριους τομείς ανάπτυξης.

Είναι ένα πρόβλημα που οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε σε όλες του τις πλευρές. Με προσοχή στην κατανάλωση, προσοχή στη ρύπανση, προσοχή στη διαχείριση, επενδύσεις στη συλλογή, τη διανομή, την αφαλάτωση. Απαιτείται να γίνει άμεσα ανασχεδιασμός της κατανάλωσης των υδάτων στους τρεις κύριους τομείς: τη γεωργία, την αστική χρήση και τη βιομηχανία.

H Ανατολική Αττική αποτελεί μία περιοχή με σημαντικούς υδάτινους πόρους και μοναδικά οικοσυστήματα τα οποία συνδέονται με την παρουσία του νερού. Οι υπηρεσίες της  Περιφερειακής Ενότητας Αττικής  είναι σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σωστής διαχείρισης του νερού από όλες του τις πλευρές, ενώ επίσης διενεργούν ελέγχους όπου αυτό είναι αναγκαίο για τον έλεγχο της ποιότητας του.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η προσπάθεια για βελτιστοποίηση και αποτελεσματική λειτουργία των περιβαλλοντικών υποδομών, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός τους αποτελούν αναγκαίες δράσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας και ποσότητας των υδάτινων αποθεμάτων της περιοχής μας αλλά και όλης της Αττικής.