Με αφορμή αναφορές σχετικά με τη σημερινή λειτουργία των σχολείων εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τα ξημερώματα την Αττική, επισημαίνουμε τα εξής:

Από εχθές το βράδυ οι αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, παρακολουθούν συνεχώς και στενά την εξέλιξη της κακοκαιρίας στην Αττική.

Μετά και την αποστολή του μηνύματος 112 από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το οποίο απεύθυνε τη σύσταση προς όλους τους κατοίκους της Αττικής να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, η αρχική μας σκέψη ήταν να προχωρήσουμε στην αναστολή της λειτουργίας των σχολείων σε όλη την Αττική, με βασικό γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών.

Μέχρι και τις 6.45 το πρωί, διάστημα που σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και χωρίς να έχουμε ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για το πως θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν μόνο την κατάσταση που επικρατούσε εκείνες τις πρώτες πρωινές ώρες, στο σχεδιασμό μας εξακολουθούσε να επικρατεί η άποψη πως τα σχολεία θα ήταν προτιμότερο να παραμείνουν, για προληπτικούς λόγους κλειστά.

Ουδέποτε βγάλαμε ανακοίνωση ως Περιφέρεια Αττικής, παρά μόνο εκφράσαμε την αρχική μας εκτίμηση βάσει και του μηνύματος 112, που καλούσε τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή σήμερα και να μην μετακινούνται άσκοπα.

Ακολούθως και μόλις λάβαμε επίσημη ενημέρωση από τους μετεωρολόγους πως το φαινόμενο θα εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες ώρες και θα μετακινηθεί εκτός του λεκανοπεδίου, γνωστοποιήσαμε την απόφαση μας να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, με την επισήμανση ότι κάποιοι Δήμοι ενδέχεται να λάβουν μία διαφορετική απόφαση κατόπιν σχετικής αξιολόγησης των τοπικών δεδομένων και να προβούν οι ίδιοι σε σχετική ενημέρωση προς τους πολίτες. Όπως και έγινε.

Υπογραμμίζουμε πως εμείς από την αρχή της θητείας μας προχωρούμε σε σχετικές αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά μας, λαμβάνοντας υπόψιν την επιστημονική γνώση αλλά και την απαράβατη αρχή μας πως πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των παιδιών μας.

Κατά τον ίδιο τρόπο κινηθήκαμε και κατά τη διάρκεια των χιονοπτώσεων τον περασμένο χειμώνα. Και τότε κάποιοι από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, έσπευσαν να μας ειρωνευθούν και να μας ψέξουν για την απόφαση μας να κλείσουμε προληπτικά τα σχολεία. Απόφαση που αποδείχθηκε κατά κοινή ομολογία σωτήρια και κατόπιν εορτής, «έκλεισε» πολλά στόματα.

Και σήμερα βλέπουμε ότι το φαινόμενο επαναλαμβάνεται. Κάποιοι από τους ίδιους, γνωστούς και μη εξαιρεταίους πολιτικούς χώρους, αποφάσισαν για άλλη μία φορά να ασκήσουν ανέξοδη κριτική από την ασφάλεια του καναπέ τους και τη ζεστασιά των τηλεοπτικών πάνελ.

Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο της υποκρισίας. Εμείς με την ασφάλεια των παιδιών μας δεν παίζουμε. Όπως κάναμε από την αρχή της θητείας μας έτσι και τώρα, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε μέχρι τέλους την προστασία της ζωής όλων των πολιτών. Αφήνουμε τις εύκολες κατηγορίες σε αυτούς που έχουν κάνει το λαϊκισμό, επάγγελμα.