H Διεύθυνση Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής ενημερώνει ότι

Στο πλαίσιο εφαρμογής των Σχεδίων Διαχείρισης για τα αλιευτικά εργαλεία γρι γρι και δίχτυ τράτας βυθού (μηχανότρατα), είναι απαραίτητη η έκδοση αδειών αλίευσης κάθε χρόνο. Ειδικότερα, για την έκδοση των αδειών αλίευσης με τα παραπάνω εργαλεία για το έτος 2015, ισχύουν τα εξής:

  • Μέχρι την 31η Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι πλοιοκτήτες θα πρέπει να έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες αλιείας των περιφερειακών ενοτήτων στις οποίες τηρείται ο φάκελος των υπόχρεων αλιευτικών σκαφών.
  • Μέχρι την 15η Νοεμβρίου οι υπηρεσίες αλιείας, θα πρέπει να έχουν διαβιβάσει τις αιτήσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
  • Μέχρι την 15η Δεκεμβρίου η Δ/νση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα εκδώσει τις σύμφωνες γνώμες για τις αιτήσεις που θα έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα.
  • Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες αλιείας των περιφερειακών ενοτήτων όλες οι αποφάσεις χορήγησης των αδειών αλίευσης, σύμφωνα με τα υποδείγματα των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι πλοιοκτήτες, κατά την υποβολή των αιτημάτων τους θα πρέπει να προσκομίζουν επικαιροποιημένα τα παρακάτω έγγραφα:

  1. Άδεια Αλιευτικού Σκάφους Επαγγελματικής Αλιείας
  2. Πιστοποιητικό Καταμέτρησης ή Ανακαταμέτρησης
  3. Έγγραφο Εθνικότητας
  4. Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης
  5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986, με την οποία ο πλοιοκτήτης ή οι πλοιοκτήτες για περιπτώσεις συμπλοιοκτησίας, θα πρέπει να δηλώνουν τα εξής: «αναλαμβάνω την υποχρέωση να παρέχω στη διοίκηση όλα τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη παρακολούθηση της αλιευτικής δραστηριότητας στις συγκεκριμένες ζώνες που θα επιτρέψει την αντίστοιχη επιστημονική αξιολόγηση της διενεργούμενης αλιείας».

Για την απλούστευση των διαδικασιών:

α) οι πλοιοκτήτες οι οποίοι είχαν καταθέσει τα παραπάνω δικαιολογητικά και έχουν ήδη λάβει άδειες αλίευσης για το έτος 2014, για όσα δικαιολογητικά δεν έχουν επέλθει μεταβολές μπορούν να καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση όπου θα αναφέρουν ότι δεν έχουν μεταβληθεί τα στοιχεία τους και να απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής των συγκεκριμένων δικαιολογητικών,

β) σε περίπτωση που οι πλοιοκτήτες διαθέτουν στην επαγγελματική άδεια αλιείας του σκάφους και τα δύο εργαλεία, και επιθυμούν την έκδοση των αντίστοιχων αδειών αλίευσης, δίνεται η δυνατότητα να καταθέσουν κοινή αίτηση με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, όπου θα δηλώνουν και τα δύο εργαλεία.

Οι υπηρεσίες αλιείας ελέγχουν και επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της αίτησης και προωθούν τις αιτήσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εφόσον υπάρχει πληρότητα φακέλων.

Η άδεια αλίευσης με δίχτυ τράτας βυθού συνοδεύει υποχρεωτικά την επαγγελματική άδεια αλιείας των σκαφών που διαθέτουν το εργαλείο δίχτυ τράτας βυθού, είτε ως κύριο είτε ως δευτερεύον, και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια αλιείας με το υπόψη εργαλείο.

Η άδεια αλίευσης μικρών πελαγικών συνοδεύει υποχρεωτικά την επαγγελματική άδεια αλιείας των σκαφών που διαθέτουν το εργαλείο γρι γρι, είτε ως κύριο είτε ως δευτερεύον, και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια αλιείας με το υπόψη εργαλείο.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στα Τμήματα Αλιείας της Διεύθυνσης Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής:

Τμήμα Αλιείας

 

Δήμοι που εξυπηρετούνται ανά Τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής:

 

Π.Ε Κεντρικού & Νότιου Τομέα Αθηνών

τηλ.: 213-2065010

Αθηνών, Ηλιούπολης, Αλίμου, Αγ. Δημητρίου, Γλυφάδας, Ελληνικού & Αργυρούπολης, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης & Υμηττού, Ζωγράφου, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας & Χαλκηδόνας, Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Μοσχάτου & Ταύρου, Π. Φαλήρου

Π.Ε Πειραιά

τηλ.: 213-2073780

Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Περάματος

Π.Ε Ανατολικής Αττικής

& Βορείου Τομέα Αθηνών.

τηλ.: 213-2005188

Ωρωπού, Μαραθώνος, Ραφήνας-Πικερμίου, Διονύσου, Αχαρνών, Παλλήνης, Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδος, Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Χαλανδρίου, Λυκόβρυσης & Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου & Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης & Ψυχικού

Π.Ε Νήσων

τηλ.: 213-2073769

Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Τροιζηνίας, Κυθήρων, Αγκιστρίου, Σπετσών, Σαλαμίνας

Π.Ε Δυτικής Αττικής

& Δυτικού Τομέα Αθηνών

τηλ.: 210-5561707

Ελευσίνας, Μάνδρας- Ειδυλλίας, Μεγάρων, Ασπροπύργου, Φυλής, Αγ. Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων & Καματερού, Αιγάλεω, Ίλιον, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου