Στα 13. 6  εκ. ευρώ η συνολική χρηματοδότηση για Δομές Αστέγων από την Περιφέρεια Αττικής

Γ. Πατούλης: «Προτεραιότητά μας η στήριξη και η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των δομών που παρέχουν ομπρέλα προστασίας σε ευάλωτους συμπολίτες μας»

PSTL8874-1000x719

Τη Δομή-Υπνωτήριο Αστέγων που λειτουργεί στην Αθήνα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και λειτουργεί από τους Γιατρούς του Κόσμου, επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Τον κ. Πατούλη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Δ. Δρόσης, ενώ στην επίσκεψη παραβρέθηκε και ο Γ. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γ. Σταμάτης.

Τον Περιφερειάρχη υποδέχθηκαν στη Δομή τα μέλη του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου Ν. Κανάκης και Α. Τερζίδης, καθώς και μέλη του προσωπικού, τους οποίους συνεχάρη για το λειτούργημα που επιτελούν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά και για την άψογη εικόνα της Δομής.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης ξεναγήθηκε στους χώρους της Δομής, όπου αυτή την περίοδο φιλοξενούνται 37 άτομα και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με γυναίκες-ωφελούμενες να τις προσφέρει δώρα αλλά και να ανταλλάξει Πασχαλινές ευχές.

 Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:  

«Επισκεφθήκαμε σήμερα το Υπνωτήριο Αστέγων, που λειτουργεί από τους Γιατρούς του Κόσμου, μια από τις συνολικά 9 δομές Αστέγων, το έργο των οποίων συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της η Περιφέρειά μας. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 13,6 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο για τη συγκεκριμένη δομή η χρηματοδότηση, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 ανέρχεται σε 1,32 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη δομή, έχει τη δυνατότητα στέγασης 55 ατόμων, ενώ ήδη έως τώρα έχουν φιλοξενηθεί συνολικά πάνω από 587 συνάνθρωποί μας, οι οποίοι δέχθηκαν την αμέριστη φροντίδα από το άψογο προσωπικό της δομής.

Με την ευκαιρία θέλω να υπογραμμίσω πως στόχος μας και προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση αυτών των δομών αλλά και η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες σε όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουμε πετύχει την αύξηση κατά 54% των πόρων από το ΠΕΠ Αττικής 2021 – 2027, μέρος της οποίας αφορά και στη συνέχιση, ενίσχυση και επέκταση του Προγράμματος Υπνωτήρια-Δομές Αστέγων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως έχει ήδη διασφαλιστεί η λειτουργία τους για τα επόμενα έτη αλλά και η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης-επέκτασης του δικτύου τους. Σημαίνει όμως και κάτι περισσότερο. Ότι αναγνωρίζεται στο μέγιστο, τόσο η συμβολή των Ιατρών του Κόσμου στο δύσκολο έργο της φροντίδας αυτών των συνανθρώπων μας, όσο και η ανάγκη να νιώθουν, όσοι βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη καμπή της ζωής τους, ασφάλεια και ανθρωπιά από όλους μας, μέχρι η Πολιτεία να περάσει σε άλλες μορφές και λύσεις για αυτό το κοινωνικό πρόβλημα».

Νικήτας Κανάκης – Μέλος ΔΣ Ιατρών του Κόσμου

«Με χαρά σήμερα υποδεχθήκαμε τον κ. Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη εδώ στη δομή των Ιατρών του Κόσμου, η οποία υποστηρίζεται ενεργά από την Περιφέρεια Αττικής. Δείξαμε στον Περιφερειάρχη τι ακριβώς έργο κάνουμε εδώ και πως φροντίζουμε τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όλους όσους μας συμπαρίστανται και προπαντός τον κ. Περιφερειάρχη για την έμπρακτη βοήθειά του, η οποία μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε αυτό που κάνουν πάντα οι Ιατροί του Κόσμου, δηλαδή να είμαστε χρήσιμοι».

Δείτε το σχετικό βίντεο στο παρακάτω link :

https://youtu.be/HionSJgKNFw

 

Η ΔΟΜΗ

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 και στο πλαίσιοτου Άξονα Προτεραιότητας 09 – Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και Διακρίσεων – Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής, προσκάλεσε δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή προτάσεων για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με τη λειτουργία των αναφερόμενων Δομών Αστέγων.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός ένταξης των σχετικών πράξεων και μετά τις σχετικές τροποποιήσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα και την αύξηση προϋπολογισμού ανέρχεται σε 13.620.840,88 Ευρώ.

Η συγκεκριμένη Δομή λειτουργεί από τους Γιατρούς του Κόσμου, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας προϋπολογισμού περίπου 1.3 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για δομή άμεσης φιλοξενίας που λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτει επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Παρέχονται υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης.

Ειδικότερα το Υπνωτήριο Αστέγων των Γιατρών του Κόσμου στεγάζεται σε κτίριο επιφάνειας 850τ.μ. περίπου, στον Δήμο Αθηναίων και λειτουργεί επτά (7) ημέρες την εβδομάδα με ωράριο ημερήσιας λειτουργίας από 21:00 έως και 09:00 και εξυπηρετεί αστέγους του Δήμου Αθηναίων και λοιπών Δήμων εφόσον δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε άλλη δομή. Έχει μέγιστη δυναμικότητα πενήντα πέντε (55) ατόμων  όμως λόγω των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοιού (Covid 19) μπορεί να καλυφθεί έως το 80% της δυναμικότητας της δομής.

Ο προϋπολογισμός καλύπτει δαπάνες αμοιβών προσωπικού 9 ατόμων με ειδικότητες Κοινωνικών Λεπτουργών, Ψυχολόγου, Νοσηλευτή, Διοικητικού, Φύλακα και Καθαριστών.

Μέχρι το τέλος του 2021 έχουν δεχθεί υπηρεσίες, 587 άτομα.

Πρόσθετες πληροφορίες για την εν λόγω δομή:

https://www.socialattica.gr/domi/yfistamenidomiastegondimoyathinaionypnotirio

PSTL8576-1000x796
PSTL8616-1000x719

PSTL8768-1000x719
PSTL8940-1000x719
PSTL8972-1000x719
PSTL8796-1000x719