Συνάντηση με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου είχε σήμερα το πρωί, στα γραφεία της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής «Ηλεκτρικό Ρεύμα για όλους». Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Περιφέρεια Αττικής.
Μετά από τη συνάντηση η Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προέβησαν σε δηλώσεις.

Βασικά σημεία των δηλώσεων:

Ρένα Δούρου:
• Η νέα περιφερειακή αρχή πήρε έμπρακτα μια πρωτοβουλία, ώστε κανένας πολίτης, κανένα νοικοκυριό να μη μείνει χωρίς ρεύμα και όχι μόνο τις γιορτινές μέρες.
• Στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, προβλέψαμε συγκεκριμένο ποσό, ώστε η νέα περιφερειακή αρχή να κάνει το πρώτο βήμα προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να σταθεί ανάχωμα στην ανθρωπιστική κρίση που σοβεί σε ολόκληρη την Αττική.
• Η νέα περιφερειακή αρχή δεν θα μπει σε ένα χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων όπως θα επιθυμούσε τούτες τις μέρες η κυβέρνηση.

Αλέξης Τσίπρας:
• Αυτή η πρωτοβουλία αναδεικνύει ότι η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι πληγές της ανθρωπιστικής κρίσης, που έχει επιβληθεί στη χώρα μας από το καθεστώς του μνημονίου, είναι υπαρκτή, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση της ρήξης με τα μεγάλα συμφέροντα.
• Δέσμευση της νέας διακυβέρνησης του τόπου θα είναι η αντιμετώπιση των πληγών του μνημονίου και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
• Στο επίκεντρο της δικής μας αντίληψης βρίσκεται ο πολίτης, ο ανήμπορος αυτός που έχει πληγωθεί τέσσερα χρόνια τώρα και σήμερα έχει γονατίσει. Τα συμφέροντα αυτών των ανθρώπων θα έλθουμε να εξυπηρετήσουμε και όχι τα συμφέροντα της διαπλοκής των μεγάλων οικονομικών παραγόντων που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και συνεχίζουν και σήμερα να την λεηλατούν.
• Η επόμενη χρονιά θα φέρει τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και την αξιοπρέπεια. Δεν θα έχουμε απλά εναλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Θα τελειώσει το καθεστώς της φαυλότητας, το καθεστώς της διαφθοράς, το καθεστώς της διαπλοκής.
• Σήμερα η επίσκεψή μου εδώ έρχεται να σηματοδοτήσει ότι υπάρχει δυνατότητα παρά τις δυσκολίες για μια διαφορετική πολιτική δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του.
• Εμείς εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει ότι ακολουθείται ένας δρόμος ολισθηρός. Ένας δρόμος μεθοδεύσεων, πιέσεων, διότι επιχειρείται να τετραγωνιστεί ο κύκλος.
• Όταν δεν υπάρχει πλειοψηφία, κοινοβουλευτική και κοινωνική, για την ανοχή στη συνέχεια των μνημονίων και ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει εδώ και μήνες ότι έχει μαξιλαράκια, ότι θα βρει τους 180, τότε αντιλαμβάνεστε ότι έχει κάνει μια επιλογή. Έχει κάνει μια ολισθηρή επιλογή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Ρένα Δούρου: «Η νέα περιφερειακή αρχή πήρε έμπρακτα μια πρωτοβουλία, ώστε κανένας πολίτης, κανένα νοικοκυριό να μη μείνει χωρίς ρεύμα και όχι μόνο τις γιορτινές μέρες. Γιατί για μας το ηλεκτρικό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό.
Θεωρούμε ότι πράξαμε το αυτονόητο γι’ αυτό άλλωστε στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, προβλέψαμε συγκεκριμένο ποσό, ώστε η νέα περιφερειακή αρχή να κάνει το πρώτο βήμα προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να σταθεί ανάχωμα στην ανθρωπιστική κρίση που σοβεί σε ολόκληρη την Αττική.
Θέλω, επίσης να πω, ότι η νέα περιφερειακή αρχή δεν θα μπει σε ένα χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων, όπως θα επιθυμούσε τούτες τις μέρες η κυβέρνηση. Οι πολίτες κρίνουν, αξιολογούν. Εμείς θα συνεχίσουμε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο να εξυπηρετούμε τους πολίτες και όχι να μπαίνουμε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η νέα περιφερειακή αρχή θα είναι δίπλα στους πολίτες».

Αλέξης Τσίπρας: «Θέλω να συγχαρώ την Περιφερειάρχη κυρία Δούρου και τη νέα περιφερειακή αρχή της Αττικής για την πρωτοβουλία να βρουν τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες επανασύνδεσης ρεύματος και κάλυψης των βασικών αναγκών για ένα χρόνο σε πάνω από 10.000 περιπτώσεις στην Περιφέρεια της Αττικής.
Αυτή η πρωτοβουλία αναδεικνύει ότι η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι πληγές της ανθρωπιστικής κρίσης, που έχει επιβληθεί στη χώρα μας από το καθεστώς του μνημονίου, είναι υπαρκτή, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση της ρήξης με τα μεγάλα συμφέροντα που και τώρα ο λαός μας λεηλατείται κερδοσκοπούν. Αρκεί να υπάρχει η ευφυΐα προκειμένου να κατανεμηθούν έτσι οι υπαρκτοί, λιγοστοί μεν αλλά υπαρκτοί πόροι, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι πληγές.
Θέλω να επαναλάβω δέσμευση της νέας διακυβέρνησης του τόπου θα είναι η αντιμετώπιση των πληγών του μνημονίου και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Στο επίκεντρο της δικής μας αντίληψης βρίσκεται ο πολίτης, ο ανήμπορος αυτός που έχει πληγωθεί τέσσερα χρόνια τώρα και σήμερα έχει γονατίσει. Τα συμφέροντα αυτών ανθρώπων θα έλθουμε να εξυπηρετήσουμε και όχι τα συμφέροντα της διαπλοκής των μεγάλων οικονομικών παραγόντων που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και συνεχίζουν και σήμερα να την λεηλατούν.
Θέλω, να είμαι αισιόδοξος, ότι η επόμενη χρονιά θα φέρει τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και την αξιοπρέπεια. Δεν θα έχουμε απλά εναλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Θα τελειώσει το καθεστώς της φαυλότητας, το καθεστώς της διαφθοράς, το καθεστώς της διαπλοκής. Θα περάσουμε βεβαίως δύσκολες στιγμές γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια υπαρκτή και μεγάλη οικονομική κρίση αλλά με το κεφάλι ψηλά και με το μυαλό μας στην αξιοπρέπεια του πολίτη που χειμάζεται, του αδύναμου πολίτη.
Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας και πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στο πολιτικό σύστημα και την πολιτική. Εμείς τις δεσμεύσεις μας θα τις κάνουμε πράξη. Και σήμερα η επίσκεψή μου εδώ έρχεται να σηματοδοτήσει ότι υπάρχει δυνατότητα παρά τις δυσκολίες για μια διαφορετική πολιτική δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του.

Δημοσιογράφος: Για την καταγγελία του κ. Χαϊκάλη τί έχετε να πείτε;

Αλέξης Τσίπρας: Και εγώ πριν από λίγο ενημερώθηκα, εκτιμώ ότι πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία. Θα μου επιτρέψετε όμως να μην κάνω καμιά παραπέρα δήλωση αν δεν δω τα στοιχεία και δεν εκτιμήσω με βάση τα στοιχεία που θα κατατεθούν το πόσο σοβαρή είναι και το πόσο μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας πω ότι εμείς εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει ότι ακολουθείται ένας δρόμος ολισθηρός. Ένας δρόμος μεθοδεύσεων, πιέσεων, διότι επιχειρείται να τετραγωνιστεί ο κύκλος. Όταν δεν υπάρχει πλειοψηφία, κοινοβουλευτική και κοινωνική, για την ανοχή στη συνέχεια των μνημονίων και ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει εδώ και μήνες ότι έχει μαξιλαράκια, ότι θα βρει τους 180, τότε αντιλαμβάνεστε ότι έχει κάνει μια επιλογή. Έχει κάνει μια ολισθηρή επιλογή. Θα δούμε τις καταγγελίες και θα τις εκτιμήσουμε. Σε κάθε περίπτωση η χώρα πρέπει να βγει από το βούρκο!

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, είπατε για δύσκολες στιγμές;
Αλέξης Τσίπρας: Αισιοδοξία!