Την άμεση επαναλειτουργία της λεωφορειακής γραμμής «872  ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΧΙΣΤΟΥ», ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου, με επιστολή του προς τον πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ κ. Δημητρίου Δημήτριο και τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της    Ο.ΣΥ.   Α.Ε.   κ. Καραγιαννόπουλο Κωνσταντίνο.

Ο  κ.  Χρήστου επισημαίνει αφενός  ότι η δημόσια αστική συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό και συνεπώς δεν πρέπει με αιτιολογία τη μικρή επιβατική κίνηση και τη χαμηλή αποδοτικότητα να καταργούνται δρομολόγια με χαρακτηριστικά όπως αυτά της γραμμής «ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΧΙΣΤΟΥ» και αφετέρου την ανάγκη συνεργασίας και διαβούλευσης των φορέων του Δημοσίου  με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού, πριν τη λήψη αποφάσεων που αφορούν και επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας.    Αναλυτικά η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά έχει ως εξής: 

«Από δημοσιεύματα στον τύπο και διαμαρτυρίες συμπολιτών μας πληροφορηθήκαμε την απόφασή σας για το νέο σχεδιασμό του δικτύου λεωφορειακών γραμμών, ο οποίος εκτός των άλλων ρυθμίσεων περιλαμβάνει και την αναστολή λειτουργίας πάνω από είκοσι γραμμών, με αιτιολογία την επικάλυψη από άλλες γραμμές και τη χαμηλή επιβατική κίνηση.

Στις καταργούμενες γραμμές περιλαμβάνεται και η γραμμή «872  ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΧΙΣΤΟΥ». Όπως είναι γνωστό το διαδημοτικό κοιμητήριο Σχιστού εξυπηρετεί το σύνολο των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, δηλαδή τους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας -Αγ. Ι. Ρέντη, Περάματος και Κορυδαλλού. Η καταργηθείσα γραμμή, με αφετηρία το κέντρο του Πειραιά – σημείο τερματισμού όλων των λεωφορειακών γραμμών σύνδεσης  των παραπάνω Δήμων  με τον Πειραιά, πρόσφερε δυνατότητα πρόσβασης εντός του κοιμητηρίου σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Με την προτεινόμενη λύση για εξυπηρέτηση τους από τη γραμμή « 871  ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΕΛΕΥΣΙΝΑ» με αποβίβαση – επιβίβαση επί της Λεωφόρου Σχιστού, οι ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους συμπολίτες  που επισκέπτονται το Νεκροταφείο Σχιστού είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν κατά τη μετάβασή τους μια διαδρομή άνω των 600 μέτρων  με μεγάλη κλίση, κατά δε την αποχώρησή τους τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα και επικίνδυνα αφού θα πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση επί της πολυσύχναστης και ταχείας κυκλοφορίας Λεωφόρου Σχιστού και πολλές φορές κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Αναγνωρίζουμε την αρμοδιότητα και την ευθύνη σας για αναδιάρθρωση των υπηρεσιών σας με στόχο την περιστολή των δαπανών και το νοικοκύρεμα του οργανισμού σας, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Είναι όμως κοινά αποδεκτό ότι η δημόσια αστική συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό. Για  το λόγο αυτό θεωρούμε ότι δεν πρέπει με αιτιολογία τη μικρή επιβατική κίνηση και τη χαμηλή αποδοτικότητα να καταργούνται δρομολόγια με χαρακτηριστικά όπως αυτά της γραμμής «872  ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΧΙΣΤΟΥ».

Σας καλούμε λοιπόν να επανεξετάσετε τη συγκεκριμένη απόφασή σας και να επαναφέρετε σε λειτουργία τη γραμμή «872 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΧΙΣΤΟΥ», κάτι που αποτελεί καθολικό αίτημα όλων των φορέων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η λήψη σχετικών αποφάσεων θα πρέπει να αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού. Θεωρούμε αυτονόητη και  επιβεβλημένη τη συνεργασία μας  στο μέλλον για κάθε θέμα που αφορά την περιοχή μας, προκειμένου μέσα από την ανταλλαγή απόψεων να καταλήγουμε στις πλέον συμφέρουσες λύσεις για τους συμπολίτες μας».