Τα  ψέματα της Κας Δούρου και οι τεράστιες ευθύνες της για το γεγονός ότι η Αττική είναι αναγκασμένη το 2022 να θάβει ακόμη σκουπίδια χωρίς επεξεργασία.

 

Η ανακοίνωση της παράταξης “Δύναμη Ζωής” με αφορμή τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ είναι γεμάτη ψέματα και ανακρίβειες.

Η  κα Δούρου πιστεύει ότι με τα ψέματα αυτά, θα μπορέσει να καλύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες που σήμερα στην Αττική δεν υπάρχει ούτε μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, δεν υπήρχε ποτέ στη διάρκεια της θητείας της οργανωμένο σχέδιο για την ανακύκλωση, δεν είχε ποτέ υλοποιηθεί ούτε μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών,   για την προώθηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.

Η πρώην περιφερειάρχης τολμά να μιλά για αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων για Δήμους και πολίτες, όταν η ίδια δεν τόλμησε να αρθρώσει λέξη όταν ο Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κος Φάμελος θεσμοθετούσε το τέλος ταφής.

Μιλά για έλλειψη διαφάνειας εκείνη που στη διάρκεια της θητείας της ο ΕΔΣΝΑ δεν διέθετε για τρία συνεχή χρόνια ισολογισμό, παραβιάζοντας κάθε σχετική νομοθεσία, εφαρμόζοντας αυθαίρετη  τιμολογιακή πολιτική, χρεώνοντας Δήμους και πολίτες με παραδοχές, εκτιμήσεις και υπολογισμούς, ενώ ελλείψει ισολογισμών δεν γνώριζε κανείς την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση του ΕΔΣΝΑ. Τι σχέση έχει με τη διαφάνεια η κα Δούρου; Όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

Πως τολμά να ασκεί κριτική στη σημερινή Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, όταν για πρώτη φορά στα χρονικά του Συνδέσμου,  η τιμολογιακή πολιτική συνοδεύεται από τη δημοσίευση του ισολογισμού του ΕΔΣΝΑ, γεγονός που ενισχύει την αξιοπιστία και το ρεαλιστικό της αποτύπωμα, αφού βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία όσον αφορά στις ποσότητες αποβλήτων, στο ετήσιο κόστος λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ και στο ετήσιο κόστος διαχείρισης. Το γεγονός αυτό κάνει την τιμολόγηση απόλυτα ακριβή και πλήρως διάφανη, εφόσον στηρίζεται σε ακριβή απολογιστικά δεδομένα και όχι σε παραδοχές και προεκτιμήσεις, που αλλάζουν στην πορεία.

Πως μπορεί να μιλά για υψηλό κόστος επεξεργασίας, όταν το κόστος αυτό ανά τόνο αποβλήτων στο ΕΜΑΚ βρίσκεται σήμερα σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας; Και όταν μάλιστα αυτό επιτυγχάνεται λειτουργώντας το ΕΜΑΚ σε πλήρη δυναμικότητα, όπως οφείλουμε με βάση τους περιβαλλοντικούς του όρους και όχι βάζοντάς το σε καθεστώς υπολειτουργίας και αφήνοντας ουσιαστικά τα απόβλητα της Αττικής χωρίς καμία επεξεργασία σε παράβαση όλων των σχετικών νόμων και διατάξεων, όπως γινόταν στη διάρκεια της δικής της θητείας.

Επισημαίνουμε ότι στη φετινή τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ, τα τέλη των Δήμων ανά τόνο απορριμμάτων μειώνονται σε σχέση με πέρσι κατά σχεδόν 1%, από τα 53,73 στα 53,16 ευρώ ανά τόνο. Η μείωση αυτή, παρότι μοιάζει συμβολική, οδηγεί σε μειώσεις δεκάδων ή/και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ανά δήμο ,ιδιαίτερα στους δήμους που επιτυγχάνουν σημαντικά ποσοστά ανακύκλωσης.

Τι έκανε η ίδια ως Περιφερειάρχης για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως πέτυχε η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας, για να ενισχύσει με σύγχρονο εξοπλισμό ανακύκλωσης τους Δήμους. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ παρέχει στους Δήμους δωρεάν εξοπλισμό ανακύκλωσης και συλλογής βιοαποβλήτων, αξίας άνω των 200 εκ. ευρώ, χωρίς καμία επιβάρυνση, για να πιάσουν ευκολότερα και γρηγορότερα τους στόχους της ανακύκλωσης και να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το τέλος ταφής. Ο εξοπλισμός που δίνουμε δωρεάν στους Δήμους ως το τέλος του 2022, ξεπερνά σε αξία το ύψος των εισφορών που πληρώνουν στον ΕΔΣΝΑ για περίοδο 2,3 ετών.

Αυτός είναι ο σωστός και υπεύθυνος τρόπος για εφαρμογή πολιτικής στήριξης των Δήμων, κι όχι η ανεύθυνη στάση της κας Δούρου που μας καλεί να παρανομήσουμε και να μην επιβάλλουμε το τέλος ταφής, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το τέλος ταφής δεν θα χρειαζόταν να επιβληθεί κα Δούρου, αν σήμερα η Αττική διέθετε σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και λειτουργούσε η ανακύκλωση. Και η ευθύνη της για την έλλειψη αυτή, είναι τεράστια.

Οι πολίτες της Αττικής πληρώνουν σήμερα τον ανεύθυνο λαϊκισμό της παράταξης της και την ανικανότητά της να εφαρμόσει ένα σύγχρονο σύστημα πράσινης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής. Το δικό της έλλειμμα, καλύπτει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας, που προχωρά με γρήγορους ρυθμούς το σχέδιο για κατασκευή Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας, τη λειτουργία Αποκεντρωμένων Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων,  την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης και συλλογής βιοαποβλήτων και τη δωρεάν διανομή τους στους Δήμους.

Τέλος, όσον αφορά τον ισχυρισμό περί δήθεν αδιαφορίας της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας, να διεκδικήσει τα 11 εκ. ευρώ από τα ιδιωτικά ΚΔΑΥ, που παρανόμως έχουν παρακρατήσει και στερούν από τους Δήμους, πρόκειται κι αυτό για ένα τεράστιο ψέμα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στην κα Δούρου αρέσουν τα fake news.

H αλήθεια είναι πως η υπόθεση αυτή βρισκόταν στα χέρια της Δικαιοσύνης. Μόλις στις 9 Φεβρουαρίου του 2022 τα ΚΔΑΥ παραιτήθηκαν από την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κι αμέσως,  στο πρώτο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ που έγινε μετά την παραίτηση αυτή τέθηκε το θέμα προς λήψη νέας απόφασης για την περαιτέρω στάση του Συνδέσμου.  Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες,  για την χρέωση σε βάρος των ΚΔΑΥ των ποσοτήτων υπολειμματικών αποβλήτων που υπερβαίνουν το εύλογο ποσοστό που έχει καθορίσει.

Φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της παράταξης «Δύναμη Ζωής» ήταν παρόντες αλλά ουσιαστικά απόντες από τη συνεδρίαση αυτή και δεν κατάλαβαν τι αποφασίστηκε. Παρασέρνοντας με τον τρόπο αυτό σε ακόμη ένα ατόπημα την επικεφαλής τους.

Σε κάθε περίπτωση καμία αύξηση στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων δεν δημιουργεί η νέα “πράσινη” τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ. Δεν επιβαρύνονται Δήμοι και νοικοκυριά, αλλά αντίθετα, δίνονται ουσιαστικά κίνητρα για να ανακυκλώνουμε.