Γ. Πατούλης: «Με ανθρωποκεντρική προσέγγιση και σεβασμό στο περιβάλλον, αποδίδουμε στους πολίτες σύγχρονα και λειτουργικά αστικά τοπία»

Στην τελική ευθεία μπαίνει ένα συμβολικό όσο και ζωτικής σημασίας έργο για την περιοχή της Δάφνης, κατόπιν της υπογραφής της σχετικής προγραμματικής σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Δήμαρχο Δάφνης – Υμηττού  Α. Μπινίσκο.

Το έργο, το οποίο αφορά την ποιοτική – περιβαλλοντική και εμπορική ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της δημοτικής κοινότητας Δάφνης του Δήμου Δάφνης Υμηττού, είναι προϋπολογισμού 7.900.000,00 ευρώ, εκ των οποίων τα 6.985.000 ευρώ προέρχονται από χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και τα 915.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου.

Σκοπός του έργου είναι η ευρείας κλίμακας αναβάθμιση της εικόνας του αστικού ιστού με επίκεντρο το ιστορικό κέντρο της Δάφνης, καθώς επίσης η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, με κύριο στόχο να αποκτήσει η περιοχή έναν ενιαίο και αισθητικά αναβαθμισμένο χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

1. Διεύρυνση των πεζοδρομίων.

2. Κατασκευή ζώνης απρόσκοπτης πορείας Ατόμων Μειωμένης Κινητικότητας και μέσων διευκόλυνσης (ράμπες, ενδείξεις, κ.ά).

3. Πλακόστρωση με αντιολισθητικό δάπεδο υψηλής αντοχής.

4. Οργανωμένη ροή της κυκλοφορίας των οχημάτων, χωρίς τροποποίηση της διαμορφωμένης κυκλοφοριακής δομής της περιοχής, με συνεχή, χαμηλής ταχύτητας, κίνηση.

5. Διαμόρφωση επιτρεπόμενων σημείων στάθμευσης με τοποθέτηση στύλων για την αποτροπή παράνομης στάθμευσης επί των πεζοδρομίων.

6. Ομοιόμορφος φωτισμός σε όλο το μήκος της διαδρομής των πεζών με τη χρήση φωτιστικών σωμάτων υψηλών προδιαγραφών, αντιβανδαλιστικών, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και «προσανατολισμένου» φωτισμού.

7. Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού για την λειτουργική αναβάθμιση του χώρου (κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια κ.ά)

8. Επέκταση και εμπλουτισμός του υπάρχοντος πρασίνου είτε με τη δημιουργία πράσινων νησίδων είτε μεμονωμένα με δεντροφυτεύσεις.

Οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν οι εργασίες ανάπλασης είναι οι εξής:

Α. Η πλατεία Δημαρχείου με τους παρακείμενους πεζόδρομους ‘Ελλης – Σοφοκλή Βενιζέλου και Δερβενακίων.

Β. Η παρακείμενη περιοχή σε συνέχεια του ιστορικού κέντρου που ξεκινά από την Πλ. Καλογήρων μέχρι και την εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας και περικλείεται από τους δρόμους: Αγ. Βαρβάρας – Αφροδίτης – Παπαναστασίου – Κανάρη, καθώς και ο παρακείμενος δρόμος Μ. Καραολή.

Γ. Η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εθν. Μακαρίου – Ακροπόλεως – Παπαναστασίου – Αλεξανδρείας – Αρκαδίου.

Με αφορμή την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, ο Περιφερειάρχης Αττικής είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κο Μπινίσκο  για την πορεία υλοποίησης και άλλων έργων που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής με ίδιους πόρους ή μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Σε δηλώσεις του ο κος Πατούλης επισήμανε:

«Η Περιφέρεια αναγνωρίζει κάθε δήμο της Αττικής, ως ένα πολύτιμο κύτταρο στον ζωντανό οργανισμό της Αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά μια πραγματικότητα, η οποία επιβεβαιώνεται με πράξεις ουσίας. Μια τέτοια πράξη υλοποιούμε μαζί με τον Δήμο Δάφνης και τον Δήμαρχο Α. Μπινίσκο, η οποία θα αποδώσει στους κατοίκους πολλαπλά οφέλη σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας.

Για την Περιφέρεια Αττικής, η αξιοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου του αστικού ιστού, με σεβασμό στο περιβάλλον, είναι επιβεβλημένη. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι υπηρεσίες μας, αν και υποστελεχωμένες, καταβάλλουν τα μέγιστα, ώστε να προχωρά με γοργούς ρυθμούς, κάθε έργο που αναβαθμίζει το αστικό περιβάλλον και διευκολύνει τον πολίτη με μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην καθημερινότητά του».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κος Μπινίσκος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τόνισε: «Η Περιφέρεια Αττικής στέκεται για ακόμη μια φορά αρωγός και συμπαραστάτης μας σε ένα μεγάλο έργο για τον Δήμο. Η καρδιά της Δάφνης, το ιστορικό της κέντρο, αναζωογονείται και χτυπά δυνατά για όλους τους κατοίκους της».

Επισυνάπτονται οι σχετικές φωτογραφίες

photo-dafni-1-1000x733
photo-dafni-2-1000x667
photo-dafni-3-1000x1054