Γ. Πατούλης: « Θωρακίζουμε τον Πειραιά από πλημμυρικά φαινόμενα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ασφάλεια της ζωής των συμπολιτών μας»

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα 4 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην ΠΕ Πειραιά με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία συνολικά ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες αναμένεται να θωρακίσουν στοχευμένες περιοχές που τα τελευταία έχουν παρουσιάσει πολλά προβλήματα πλημμυρών με σοβαρές ζημιές και κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινων ζωών.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής έργα:

  1. Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Περάματος, προϋπολογισμού 4.092.000,00 ευρώ

Αντικείμενο του έργου είναι η συμπλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές του Άνω Περάματος, μέσω της επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.

  1. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή των οδών Χαλκίδος και Βαλαωρίτου στο Δήμο Πειραιά, προϋπολογισμού 9.3 εκ. ευρώ

Με το υπό εκτέλεση έργο θα καλυφθεί η αποχέτευση λεκάνης απορροής έκτασης περίπου 800 στρεμμάτων, που εκτείνεται βόρεια της λεωφόρου Θηβών και μέχρι το ύψος της οδού Μπελογιάννη – Τζαβέλλα με αποδέκτη το συλλεκτήρα ομβρίων της Λεωφόρου Θηβών και συγκεκριμένα στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αργυροκάστρου και Δηλαβέρη.

  1. Κατασκευή δικτύου ομβρίων στη Νίκαια – περιοχή μεταξύ των Λεωφόρων Γρ. Λαμπράκη & Π. Ράλλη, προϋπολογισμού 7.250.000 ευρώ

Η περιοχή που κατασκευάζεται το έργο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος του λεκανοπεδίου Αττικής, δυτικά του ποταμού Κηφισού στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Αφορά την αποχέτευση μιας λεκάνης απορροής, που εκτείνεται δυτικά της διασταύρωσης των λεωφόρων Θηβών – Π. Ράλλη και Γρ. Λαμπράκη.

  1. Κατασκευή αγωγών δικτύου ομβρίων υδάτων στο Δήμο Περάματος, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ

Περιοχή εκτέλεσης του έργου είναι τμήματα του Δήμου Περάματος και ειδικότερα επί της οδού Πλαστήρα, όπου οι εργασίες ξεκινούν από τον ήδη κατασκευασμένο αγωγό στη συμβολή της οδού με την Λεωφόρο Ειρήνης και καταλήγουν στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Στερεάς Ελλάδος. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή τμημάτων των αγωγών ομβρίων των οδών Στερεάς Ελλάδος και Χρυσοστόμου Σμύρνης που συμβάλλουν στον αγωγό της οδού Πλαστήρα.

Εκτός από τα παραπάνω εκτελούμενα έργα έχει δημοπρατηθεί και το υποέργο 1 του έργου «Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης Ομβρίων Υδάτων Κερατσινίου- Δραπετσώνας», προϋπολογισμού 7.6 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστούν αγωγοί μήκους οκτώ χιλιομέτρων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται :

  • Ανακατασκευή τμήματος του τρίτου υφισταμένου αγωγού ομβρίων στην περιοχή της εκβολής του μέσα στο CarTerminal.

  • Αγωγός στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στην οδό Μπουμπουλίνας και στο χώρο του ΟΛΠ

Η κατασκευή των εν λόγω αγωγών θα ανακουφίσει κατά μεγάλο ποσοστό την περιοχή των μηχανουργείων που βρίσκονται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, η οποία λόγω του τοπογραφικού της υποβάθρου συγκεντρώνει μεγάλη ποσότητα ομβρίων υδάτων. Επιπλέον, θα κατασκευαστούν αγωγοί ομβρίων στην περιοχή των Ταμπουρίων στον Πειραιά.

Τα υπόλοιπα τμήματα των αγωγών με αποδέκτες του συλλεκτήρες που εκβάλλουν στη θάλασσα διερχόμενα από τον χώρο του CAR TERMINAL του ΟΛΠ, θα κατασκευαστούν με το υποέργο 2, προεκτιμώμενης αμοιβής 16,700.000,00, μετά την παραλαβή και έγκριση από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής της μελέτης που ήδη εκπονεί ο ΟΛΠ.

Με αφορμή την πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει:

«Ο Πειραιάς μας, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και στοχευμένες περιοχές των Δήμων της ευρύτερης περιοχής, θωρακίζονται με σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους πόρους που διαθέτει. Πρόκειται για έργα, τα οποία πραγματικά ανοίγουν μια νέα σελίδα για την ασφάλεια των πολιτών και επιλύουν χρόνια προβλήματα από τις πλημμύρες, οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου για την εποικοδομητική μας συνεργασία και το καθημερινό της έργο αλλά και τις υπηρεσίες μας για την αφοσίωση και την υπευθυνότητα τους. Όλοι μαζί με συνέπεια και υπευθυνότητα συνεχίζουμε το στρατηγικό μας στόχο: την δημιουργία σημαντικών υποδομών σε όλη την Αττική μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, με βασική μας προτεραιότητα την ασφάλεια των συμπολιτών μας».

photo-antiplimmirika-peiraias-1-1000x750-rotated
photo-antiplimirika-peiraias-4-1000x1333

photo-antiplimirika-peiraias-2-1000x750
photo-antiplimirika-peiraias-5-1000x638
photo-antiplimirika-peiraias-3-1000x1333